Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Recenze uživatele Big Bear k tomuto seriálu (13)

Epizoda 1 (1988) (E01) 

Tak jsem narazil na tuhle záležitost a jestli si to dobře pamatuji, běželo to před revolucí v TV a snad to ani nedovysílali celé páč přišel listopad... Oproti jiným serošům z různých to dělnických či družstevních prostředí těšících se u diváctva velké oblibě tohle už tenkrát národ vnímal jako těžkou propagandu. Režim to měl navíc už nahnuté takovým způsobem, že se dal tušit jeho konec. Nefungovalo nic a sami soudruzi tak nějak neměli sílu krom nekonečných keců a schůzí s tím něco dělat. Už jsem viděl lecos prorežimního, s podivnou zvráceností se na to dokonce specializuji a tento zářez na pažbě mi už v tom výčtu normalizačních a budovatelských filmů chybí. Ale budu to brát poctivě díl od dílu, takže dávat tomu odpad jen proto, že celek je na odpad nebudu. Třeba první díl moc tendenční nebyl, byť samozřejmě už tam padne pár náznaků o komunistickém protifašistickém odboji. Všem pak kraluje španělák Kratina. Kdo je ve filmu super je esesák Otto Ševčík, který byl těmto rolím úplně předurčen. Film je doslova přepěchován jednou hereckou hvězdou vedle druhé, nevím zda ještě tehdy v tom roce 1987-88 v tom museli všichni hrát, nebo chtěli. Každopádně tam těžko narazíte na neznámé jméno. To samozřejmě herecky seriálu děsně pomohlo. Jak jsem psal, budu hodnotit pocitově, takže první díl byl celkem fajn. Máme tu odbojné Sokoly a nějakou komunistickou buňku. Proč ne, leckde to tak bylo. Gestapo je drsné, technika dobová a vůbec důraz na reálie je ve filmu velký. V tomto ohledu tomu není moc co vytknout. Ohledně ideologie jistě bude v dalších dílech hlavně těch poválečných hůře, ale tenhle se mi líbil.  * * * * ()

Epizoda 2 (1988) (E02) 

Asi ještě bude hůř co se týče ideologie, ale zatím je to slušné protektorátní drama. Ažjsem sám překvapen jak je to dobré. Je to díky hercům jako je pan Brzobohatý, Zindulka atd... Odboj pravda moc neodbojuje, jen se nechává postupně zatýkat a všelijak se schází, akce dohromady žádná. Ale to se asi také rozjede. Nemohu jinak a stále dávám za  * * * * ()

Epizoda 3 (1988) (E03) 

Drama houstne. Postavy se stále více profilují. Vitásek jde čelem proti zdi, navíc je to slušný sukničkář :-). Objevují se provokatéři i kolaboranti. Někteří jsou vláčeni okolnostmi jako třeba starosta a pozdě chápou, že z tohohle vlaku už asi nepůjde vyskočit se zdravou kůží a to ani za okupace, tak zejména po ní... Bartoška si zámeckého pána evidentně užil.:-). * * * * ()

Epizoda 4 (1988) (E04) 

Partyzáni vylézají ze své lesní sluje a o bitky tu není nouze. Sice je v tomto dílu akčních scén s přestřelkami celkem dost, ale když vidím samotné aktérry jak střílí od boku z empéček a špaginů ve stylu - budu tím kejvat ze strany na stranu a něco snad trefím, musím se smát. Tady už to dusno trochu ustupuje a člověk     se občas i chtě nechtě ušklíbnul... * * * ()

Epizoda 5 (1988) (E05) 

Uh tak jsem trochu v šoku. Stále to totiž není až tak strašná bolševická agitka, kterou od toho očekávám. Asi si ještě budeme muset pár dílů počkat na ten komunistický únor... Konec války přinesl do seroše celkem uvěřitelné zápletky. Jasně bratrství se sovětskými partyzány jen šplíchá, navíc všichni jsou to velmi kutivovaní a citliví lidé. žádné hordy ze stepí se slovy davaj časy nebo aktuálně kradoucí pračky a televize. Vidíme návraty domů po letech odloučení, radostná setkání, úlevu všech že je konec války... Počítají se padlí a ti co se nevrátí už nikdy. Jsou noví hrdinové, někdo rychle přehazuje kabáty... Tvůrci už si to zvolna vyřizují s církví, nekomunistickým odbojem i národními socialisty... Zatím ale žádný extrém. Závěr byl celkem silný, ale to jsem asi tak v nímal zejména z osobních důvodů. * * * ()

Epizoda 6 (1988) (E06) 

A už to lítá! Vitásek dostal legitku komančů, svazáci začínají schůzovat a komančové postupně ovládají klíčová místa ve vedení země. Aby se jen neschůzovalo, dojde i na návštěvu hřbitova a hrobu padlých ruSSkých vojáků. Co nechápu, je proč se Vitásek chová tak hnusně k té své dívce. Na šmajchlování mu byla dobrá než se stal partyzánem a teď se chová jako trubka...  :-) * * ()

Epizoda 7 (1988) (E07) 

Ono tomu vlastně není moc co vytknout. Komunisti si natočili seriál o tom jak se chovali po válce. Samozřejmě jsou ti nejčestnější, nejlepší a nejhodnější. Ale ta základní schémata tam jsou jasně nalajnována. Vitásek se a americkým Dodge dodaným do RuSSka v rámci Lend and Lease prohání pohraničím, rozdává chalupy i pole a v rámci revolučního výboru dělá pořádek. Jak řekl hdina od Tobruku, kterého v tomto dílu (coby zápaďáka) nepěkně pomlouvají - jsou to polobandité. Střelecké umění revolucionářů s brenem na kostelní věži bylo neuvěřitelné... :-) ! Moc jsem se pobavil. Každopádně teď už to začíná být spíše propaganda než cokoliv jiného a já tuším, že bude hůře a čím dál ruději... * * ()

Epizoda 8 (1988) (E08) 

Souhlasím s druhým recenzujícím jména topi80. Vitásek je naprosto nesympatický fracek a sama postava rebelujícího mladého komunisty je napsána dosti nešťastně. Kdo tu dobu zažil, musel u seroše jen s hnusem konstatovat, že takhle nějak to bylo. Spíše než o oslavný velkofilm vítězství dělnické třídy (a ono na něj jistě dojde v dalším díle) skoro až dokumentární formou mapuje chování komančů na Moravě. A nejde o nic nad čímž by normální člověk musel jásat. Samozřejmě ty tendenční snahy tam jsou jasně cítit. Více se schůzuje, více se debatuje a asi aby to nebylo nepoživatelné jako seroš Klement Gottwald je tam postava záporáka hrána skvěle panem Postráneckým. Přesto mne ale zajímá jak to bude dál a koukatelnost seriálu nemůžu upřít... * * * ()

Epizoda 9 (1988) (E09) 

Začíná to být poněkud nudné. A pokud je něco nudné, je délka dílu  hodina a půl vražedná. Tady to bylo navíc hlavně na téma jak komunisté zachraňují manželství. a do toho se neustále jako doposud v každém z dílů neskutečně chlastá. * * ()

Epizoda 10 (1988) (E10) 

Bejt starej sedlák co si prošel okupací a pak poválečnou vřavou, garantuji Vitáskovi, že by na mně v hospodě takhle řval jen jednou. Pak by hned šupajdi za primářem s druhou přeraženou kyčlí. Ta postava mně neustále vytáčí. Nechápu proč nad ním strana stále drží ochrannou ruku. Takovej samolibej smrad. Těšil jsem se, že v tomhle dílu bude konečně lapen arcikolaborant, ale Kratina toho má na něj zatím stále málo. Ale aby toho nebylo málo na vsi, Ruda Jelínek má blbé řečičky. Samozřejmě nechybí ani desetiminutovka lidové moudrosti starého dědy ogara - tentokráte na téma smrt. Jo kde jsou ty první dramatické okupační díly, teď už je to čím dál méně uvěřitelné a čím dál více nudné... * ()

Epizoda 11 (1988) (E11) 

Tak Vitásek zase dostal na budku a komančové čím dál více rotahují chapadla. Reakce ale nespí a tak je třeba s ní zatočit! * ()

Epizoda 12 (1988) (E12) 

Tak už zbývá jen málo aby prezident Beneš všechny návrhy Klémy přijal, a republika se odporoučela do prdele. Tou dobou už moudřejší už odlétali posledními Dakotami na západ, poblouzněnci šli v průvodech, protože si mysleli, že bude dobře. A komančové neskrývali agresivitu, však se na převrat a převzetí moci důkladně připravovali! Z Vitáska je funkcionář a samozřejmě stále děvkař. Tahle figura je opravdu vše jiné než seriálový hrdina ke kterému divák přilne. * ()

Epizoda 13 (1988) (E13) odpad!

Tak Vitásek zase dostal na budku, ale je to nezmar. Doktor, kterého vyhodil ho sešil dohromady a klučina ušatej se už zase může belhat Radčí s hůlkou. Komančové převzali moc, Kostka dostává infarkt, řezník Krkovička hledá po šuplatech stolu náboje do kulovnice a Švehlík v posledních dnech na svobodě stále cosi drmolí o teroru a pádu demokratických hodnot. Filmařům asi došly nápady co točit dál v tom posledním třináctém dílu ve 2/2 a tak odvedli Vitáska zase k hrobu Rudoarmějce Míši a ve zkrácené verzi nám v retrospektivě promítli všech 13 dílů... Mazec. Největší padouch jestli byl chycen? Neprozradím! - odpad ()

Reklama

Reklama