Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (349)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jeden by řekl, že když už se rozhodnou (po takové době) natočit pokračování jednoho z nejzdařilejších historických filmů, tak si dají záležet. Snaha možná byla, výsledek je ale tristní. Nudný, sterilní, od půdy až po sklep naplněný postavami bez jediné špetky charismatu. Už jste někdy viděli "Čekání na Godota" jako pětihodinové loutkové divadlo? Protože přesně tak na mě "Zlatý věk" působí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Skvělé kostýmové drama v kouzelném vizualním hávu. Cate Blanchett ve své životní roli. Paráda. Podle traileru působí Alžběta jako dobrodružný velkofilm plný bitevních scén. Zdání klame. Na plátně se odehrává spíše komorní drama plné intrik o získání moci a jejím upevnění. Režiser Kapur se zaměřil jen na samotnou Alžbětu. Nesnaží se moc vykreslit dobovou situaci. Zajímá se pouze o zvládání panovnických povinností touto úspěšnou leč osamělou a citově vyprahlou ženou. Popisuje ji jako panovačnou, ale v jádru dobrou ženu. A nutno dodat že Cate Blanchett tato role padne na míru. Určitě si ji hodně užívala a jde to znát. Jediné co já musím filmu vytknout je absence většího tempa. Film má necelé dvě hodiny. Místy se bohužel vleče jako 180ti minutový kolos. Na druhou stranu je znát velká vypiplanost každého záběru a dokonalá souhra kamery, hudby a herců. Určitě působí mnohem dražším dojmem než kolik opravdu stál. Doporučuji třeba těm co mají rádi Rob Roye. Milovníci Troji by se naopak měli Elizabeht vyhnout velkým obloukem. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, který neví, čím chce být. Na jednu stranu jsou zde pokusy o nějakou psychologizující dějovou linku, která však často padá na hubu kvůli situacím, které se do podobného konceptu zoufale nehodí, popřípadě je jejich logika zcela zcestná. Postavy pak kvůli tomu ztrácejí veškeré lidství, divák zas možnost dostat se hrdinům pod kůži, kvůli čemuž potom některé emoční výlevy vyvolávají smích. Na čistokrevný popcorn je tu zas málo akčnějších pasáží. Trochu schizofrenně působí i režie a kamera, protože v moři absolutně nenápaditých scén občas vykoukne něco, co by se s použitím mírné nadsázky dalo označit jako čitelný rukopis. No bohužel se tak děje jenom vyjímečně. Elizabeth: The Golden Age tak zůstává pouze průměrným historickým filmem, který od totálního průšvihu zachraňují především dobří herci. Kapur by měl zkusit natočit nějakou menší žánrovku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jednotka ma nestrhla, ale bavila. Dvojka mi prišla príbehom zaujímavejšia a bavila ma napriek slabšiemu hodnoteniu viac, ako prvý diel. Stále sa jedná a o historickú drámu, no tento krát je kráľovná tŕňom v oku katolíckej Európe na čele so Španielskym kráľom Filipom II, ktorý bol svojho času najmocnejším panovníkom. Tento konflikt nás prenesie v závere filmu od dráme až k akčnému žánru, kde nastupuje na scénu slávna bitka o Anglicko proti Španielskej flotile. Samotné finále by mohlo byť natočené trošku lepšie, je vidno, že Indický režisér Shekhar Kapur nepatrí medzi akčných režisérov, no stále je to celkom solídne natočené a nemám prečo strhávať body za slabšie efekty. Napriek tomu, že mám rád akciu, prvá komornejšia časť filmu ma bavila viac. K druhému dielu okrem starých známych (Blanchett, Rush) sa pripojí aj šarmantný dobrodruh Cliwe Owen. A práve on je dôvod, prečo ma baví druhý diel viac ako ten prvý. Dialógy sú celkom dobre napísané a laškovanie medzi dvomi zvodnými dámami zaujímavé. Veľké plus okrem pekných kulís, kostýmov, masiek, dekorácii a dobových rekvizít je aj výborná hudba. Fajnšmekrom historických filmov odporúčam. Obľúbený soundtrack: Opening, Storm. 75% - 4* ()

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: William Nicholson, Michael Hirst .. Nedávno viděná Elizabeth mne zaujala natolik, že bych v žádném případě nemohl vynechat její příběhové rozvedení v Golden Age. Ta první se rejžovi jistě povedla. Shekhar Kapur bohužel díky Four Feathers platí také za neschopného režiséra, který ujíždí na nezvyklých scénických záběrech. U Golden Age zůstal někde napůl, resp. 60ku40 na té lepší straně. Golden Age je totiž nezvládnutý velkofilm, protože vytřískat šlo mnohem více. Když vynechám horší digitální efekty, tak technicky je zpravován výborně, ale zážitek tříští nedoladěná obsahová stránka. Naštěstí ne vše je průměrné a hlavně zde opět ční moje milovaná diva Cate Blanchett. Její fantastický výkon drží snímek tak, že bez ní by se potopil jako jedna z mnoha lodí v monumentálních, ale útržkovitých scénách námořních bitek. Velký problém je totiž právě okolo těchto bitek, předkládaných z pohledu Owena, jako všestatečného a všezachraňujícího šlechtice, kterému moře přirostlo k srdci. Mnohem silnější je snímek v potlačené komorní poloze, kde bodoval i minule. Politické půtky na Alžbětině dvoře jsou, i při menším prostoru, prostě opět výborné. I díky tomu, že při nich Geoffrey Rush dostává prostor, který potřebuje, herecky si hrdě si stoupá vedle Cate a hravě zastiňuje Owena. Golden Age se celkově drzí lehce nad průměrným středem mnoha historických špektáklů a výše jej zvedá láska právě ke Cate, což je ale dosti osobní a hodně individuální.. 65%. ____ po projekci byl raut, jazz band, Pilsner Urquell, ale to k dobru přičítat nebudu :-)) ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Na adresu kritiky ohledně historických nepřesností Clive Owen (Walter Raleigh) řekl: "Mě fascinuje perspektiva, z níž se na onu dobu dívá režisér Shekhar Kapur. Je to rezonantní, radikální pohled, který samozřejmě nebude vyhovovat puristům, ale s tím se ani nedá počítat. Netočili jsme historický film ve smyslu učebnicové kapitoly. Když chcete vědět, jak to bylo doopravdy, podívejte se do knih nebo na internet. My vyprávíme barvitý příběh, který je zčásti přiznanou spekulací, ale jehož některé aspekty se docela dobře mohly odehrát." (NIRO)
  • V závěru filmu sleduje Alžběta z útesů námořní bitvu, přičemž její stan stojí v Tilbury - tam ale ve skutečnosti žádné podobné útesy nejsou. (Rodriguez)
  • Doktor Jonh Dee (David Threlfall) vo filme radí kráľovnej krátko pred inváziou Španielov. V skutočnosti v tom čase nebol prítomný v Anglicku. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama