Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (349)

teutates 

všechny recenze uživatele

Komorová historická dráma s nevýdateľnými hereckými výkonmi. Cate Blanchett potvrdila svoje miesto medzi hereckou elitou. Tak nejak to vážne bolo. Z historického hľadiska to ozaj sedí - čoš ma potešilo (nevídane v dnešnej dobe). Po skončení snímku nenastúpilo sklamanie, ale ani nadšenie... Snímok je v celku dobrá hitorická výpoveď, ktorej chýba pompéznosť a nejaká ta väčšia vznešenosť... Áno, kráľovná bola skvelá, ale bojovým flotilám na oboch stranách chýbalo mnoho ku "filmovej sláve". Herecké výkony a hudobný mix postavili tento snímok niekam vyššie, avšak kráľovnin vzťah a nedokončené historické scény ich potápaju ku dnu... 7/10 ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Cate Blanchett je pro roli královny Elizabeth přímo stvořená. Všechny ty výrazy, projev, tomu všemu naprosto věřím. Kostými, kterýma jsem byl místy fascinován naprosto dokonalé. Jen trošku slabější příběh, který není tak emočně vypjat, jak by mohl být. Příběh vám chce být převyprávěn, nechce aby jste se do něj vcítili. Clive Owen se pro roli moc nehodil, stále jsem v něm viděl spíše krále Artuše než Sira Waltera Raleigha, který se sblíží s královnou. Jejich příběh tahá film spíše dólů. Jinak ale příjemná podívaná a v bonusech je něco co mi ve filmu trošku chybělo - useknutá hlava Marie Stuartovny. HUDBA Craig Armstrong (Wimbledon, Láska Nebeská, Moulin Rouge - za který získal Zlatý Glóbus) společně s A.R. Rahmanem. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jednotka ma nestrhla, ale bavila. Dvojka mi prišla príbehom zaujímavejšia a bavila ma napriek slabšiemu hodnoteniu viac, ako prvý diel. Stále sa jedná a o historickú drámu, no tento krát je kráľovná tŕňom v oku katolíckej Európe na čele so Španielskym kráľom Filipom II, ktorý bol svojho času najmocnejším panovníkom. Tento konflikt nás prenesie v závere filmu od dráme až k akčnému žánru, kde nastupuje na scénu slávna bitka o Anglicko proti Španielskej flotile. Samotné finále by mohlo byť natočené trošku lepšie, je vidno, že Indický režisér Shekhar Kapur nepatrí medzi akčných režisérov, no stále je to celkom solídne natočené a nemám prečo strhávať body za slabšie efekty. Napriek tomu, že mám rád akciu, prvá komornejšia časť filmu ma bavila viac. K druhému dielu okrem starých známych (Blanchett, Rush) sa pripojí aj šarmantný dobrodruh Cliwe Owen. A práve on je dôvod, prečo ma baví druhý diel viac ako ten prvý. Dialógy sú celkom dobre napísané a laškovanie medzi dvomi zvodnými dámami zaujímavé. Veľké plus okrem pekných kulís, kostýmov, masiek, dekorácii a dobových rekvizít je aj výborná hudba. Fajnšmekrom historických filmov odporúčam. Obľúbený soundtrack: Opening, Storm. 75% - 4* ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Mám jednoducho slabosť pre historické kostýmovky, a keď je scenár ešte k tomu zameraný na život významnej anglickej kráľovnej, dúfala som, že sa nedostaví sklamanie. A nedostavilo sa. Alžbeta má svoje muchy, no ako celok ma snímka presvedčila, vzájomne vedené dialógy s hrdým pirátom Owenom viedli ku komornému vyobrazeniu života za chladnými vežami hradu, kde je kráľovná iba sama so sebou. Dejová linka s Mariou Stuartovnou, španielske intrigy, dokonale nasnímaná scéna atentátu či konečné Alžbetino pochopenie svojho omylu na mňa vplývalo tak intenzívne, že som bola do príbehu úplne ponorená. Navyše si myslím, že Kapur perfektne zvládol prelínanie a strihy jednotlivých scén zameraných na hĺbku a mali vystihnúť citové rozpoloženia hlavných postáv, preto nesúhlasím s podobnými tvrdeniami, že príbeh a komorné intervaly sú iba umelo našróbované a skratkovité. Som veľmi spokojná a aj keď možno nejde o veľkolepý výpravný historický epos, príbeh ma odrovnal, čo je, pravdepodobne, spôsobené aj tým, že som v tom čase fičala na milostných aférach najvplyvnejších ľudí sveta z mesačníku Živá historie :-) - čo jednoznačne len umocnilo moje čisto subjektívne dojmy z Alžbety. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„And when this day of battle is ended, we meet again in heaven or on the field of victory.“ Queen Elizabeth ve fenomenálním podání Cate Blanchett roztáhne orlí křídla a vrhne se vstříc Zlatému věku střemhlav do bouře rozpoutané španělskými katolíky. Kapur vytvořil obrazově vytříbené drama (pohled z hlubin na plovoucího bílého koně a růženec padající ke dnu), které však trochu sráží k zemi i přes nabízející se potenciál emoční povrchnost. V okamžiku, kdy na scénu vstoupí do bronzova opálený Owen jako sir Walter Raleigh, nelze si nevzpomenout na Lorda Edmunda Black Addera a jeho poměrně trefnou charakteristiku tohoto slavného anglického mořeplavce: „..panství na venkově, fajnové kočáry a tolik ženských, kolik jeho jazyk zvládne..“ ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Na adresu kritiky ohledně historických nepřesností Clive Owen (Walter Raleigh) řekl: "Mě fascinuje perspektiva, z níž se na onu dobu dívá režisér Shekhar Kapur. Je to rezonantní, radikální pohled, který samozřejmě nebude vyhovovat puristům, ale s tím se ani nedá počítat. Netočili jsme historický film ve smyslu učebnicové kapitoly. Když chcete vědět, jak to bylo doopravdy, podívejte se do knih nebo na internet. My vyprávíme barvitý příběh, který je zčásti přiznanou spekulací, ale jehož některé aspekty se docela dobře mohly odehrát." (NIRO)
  • Zpočátku nosí Alžběta a její chráněnka podobné střihy, ale poté, co se z nich stávají sokyně, se jejich šaty víc a víc odlišují. (xjane)
  • Alžbetine šperky vyrobil Erickson Beamon z Belgravie a jej operený klobúk navrhol Stephen Jones z Christian Dior. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama