Reklama

Reklama

V jižním Bostonu sedmdesátých let minulého století přemluví agent FBI John Connolly (Edgerton) irského mafiána Jamese „Whitey" Bulgera (Depp) ke spolupráci s FBI a vyřazení společného nepřítele, italské mafie, ze hry. Filmové drama líčí příběh nesourodého spojenectví, které se vymklo kontrole a umožnilo Whiteymu vyhnout se právnímu postihu, upevnit si mocenské postavení a stát se jedním z nejbezohlednějších a nejmocnějších gangsterů v historii Bostonu. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (458)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Z počátku mě to strašně nebavilo a ptal jsem se sám sebe, čím to je, protože zdánlivě všechno v tom filmu je jak má být - perfektní obsazení, kostýmy, hudba i kamera. Když už jsem skoro uvažoval, že se zvednu, protože ze mě ten film stále nedokázal dostat žádné emoce a neměl žádnou atmosféru, nakonec mi to nedalo, přemohl jsem se a postupně zjistil, že mě to přibližně od druhé půlky, když se pomalu začne utahovat smyčka, začalo docela hodně bavit, a ke konci mě to už vyloženě dostalo. Johnny Depp je v tom děsivém makeupu naprosto démonický, ale pro mě byl hlavní hvězdou filmu překvapivě Joel Edgerton, jehož herectví i postava mě bavily neskonale víc (ostatně není to tak dlouho, co jsem zde vyjádřil uznání jeho režijnímu debutu Dárek). Pravověrní fandové Johnnyho Deppa si zde asi přijdou na své, ale osobně se stejně nemůžu ubránit dojmu, že čím víc kritiky na tenhle film si přečtete, tím víc se vám bude zdát horší - na to, jak je dlouhý, se toho v něm vážně moc neukáže, a člověk má v závěru nakonec spíš chuť pustit si zase po letech nějakou starší osvědčenou klasiku na spravení chuti typu L. A. - Přísně tajné (1997), Nelítostný souboj (1995), Obvyklí podezřelí (1995), Mafiáni (1990), Americký gangster (2007), Zjizvená tvář (1983), Neúplatní (1987), Příběh z Bronxu (1993), apod. - zcela jistě jsou mraky lepších filmů tohoto typu než Black Mass. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Víc než cokoliv jiného je pro mě důležité, že se Johny Depp po letech pitvoření v pitomých filmech pod tunou makeupu a příšerných písniček zase předvedl tak, jak ho od mala miluju.Jako nejlepší herec na světě z jehož postavy Jamese Bulgera neběhal jenom mráz po zádech, ale jako byste měli nůž v žaludku.Neksutečný herecký výkon, bohužel v trošku nešťastně natahovaném ději, který mohl být bez debat akčnější.Cooper není natolik kvalitní režisér, aby si mohl hrát na Coppolu, ale pořád je film natočený s citem pro dobu, ve které se odehrává.Lokace, výprava a kostýmy jsou špička stejně jako herecký ansábl.Od filmu jsem určitě čekal podstatně víc jako od celku, ale od Deppa sem čekal přesně tohle, nejlepší herecký výkon roku 2015 a jestli nebude ani nominovaný na Oscara, už to bude vážně směšný.Docela mě pobavila Juno Temple, její agent musí bejt fakt sympaťák, jelikož sem tuhle holku viděl ve dvou filmech a pokaždý hrála tupou kurvu :) 80%. ()

Reklama

hansel97 

všechny recenze uživatele

Film bez šťávy či něčeho, co by ho činilo jedinečným. Depp je boží, celkem napínavé se slušnou atmosférou to je, ale prostě tomu chybí něco, díky čemu by film v žánru vyčníval. A taky ten příběh mě docela nudil, skoro nic se tam nedělo. Akce na minimum a většinou trvala sekundu, ale mohli ten příběh podat trochu záživněji bez prázdných pasáží a hned by to dopadlo lépe. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Deppův bostonský upír zosobňuje v příběhu s nápadnými náboženskými podtóny neodolatelně svůdné zlo, které si vás díky svému charismatu získá na svou stranu snáze než nudné dobro. Stejně jako ambiciózního, ale prozatím neúspěšného Connolyho. Nedá se ale říct, že by agent FBI představoval protagonistu příběhu, jehož očima bychom dění sledovali a s kterým bychom se měli sžít. Kamera si od něj drží stejný odstup jako od ostatních postav, do jejichž vnitřního světa také nemáme přístup (například v podobě flashbacků nebo vnitřních monologů) a vnímáme je pouze zpovzdálí, spíše jako pozoruhodné objekty k pozorování než jako aktéry vyprávění. Výjimku, kdy vidíme tváře herců zblízka, představují scény násilí. Zděšené výrazy těch, kdo jsou svědky Burgerova sadismu, svědčí o jejich vědomí, že se sami mohou lehko stát příští obětí. Do tváří vidíme také obětem, které jsou společně s manželkami, vystavovanými psychickému nebo fyzickému násilí, jedinými postavami, s nimiž můžeme soucítit. Příznačně jde o postavy nejbezmocnější, které nemohou nic ovlivnit, a nezbývá jim, než se na příchod zla připravit třeba četbou Vymítače ďábla (jako Connolyho žena). Odměřený vizuální styl filmu, založený na velmi pomalých jízdách kamery, statických širokoúhlých záběrech a slabém nasvícení, odpovídá snaze o odměřenou procedurální rekonstrukci toho, proč bylo výsledkem spojenectví mezi FBI a Bulgerem tolik mrtvých, a přispívá k plíživě pomalému tempu vyprávění. V přístupu k faktům dokumentaristicky věcný, maximálně popisný film, který si od postav drží zdrženlivý odstup, namísto uceleného vyprávění nabízí fragmenty, jež si musíme sami pospojovat, a svět organizovaného zločinu rámuje bez snahy o podmanivou podívanou. Nenabízí očekávané žánrové potěšení a vyžaduje více spoluúčasti než byste od filmu s Johnnym Deppem očekávali, ale tím spíše s vámi zůstane déle než snímky, které jdou divákům vstříc a nekladou na ně velké nároky. 75% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Příjemná, řemeslně skoro bezchybná retro gangsterka. S příběhem podle skutečné události, který je věrohodný, ne nějak přehnaný, ale hlavně s Johnym v hlavní roli, který už nehraje žádné "potrhlé" osoby, ale Jamese Bulgera. Chlapíka, který hlavně v 80 letech ukazoval na jihu Bostonu, svou krutou a nelítostnou tvář. Se spoustou špinavých peněz, korupce, práskačů a vlastně se vším, co k takovému příběhu patří. Když tak nad tím vlastně přemýšlím, je to rozhodně jeden z nejlepších filmů na dané téma, co jsem za poslední roky viděl. Lepší čtyřka. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (14)

  • Pravý James "Whitey" Bulger prohlásil, že není fanouškem Johnnyho Deppa, a že odmítá film zhlédnout. Depp prohlásil že Bulger několikrát odmítl jeho návštěvu, když se připravoval na svou roli. (DavidUrbanCZ)

Související novinky

Od Trona k požárníkům

Od Trona k požárníkům

01.02.2016

Joseph Kosinski má za sebou dvě sci-fi, Tron: Legacy a Nevědomí, a ještě nedávno plánoval třetí. Další díl Trona byl ale nakonec zrušen, a tak se Kosinski odebral k adaptaci závodní videohry Gran… (více)

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

Bond a Bourne dostanou další konkurenci

24.11.2015

Momentálně můžete zajít do kina na gangsterku Black Mass: Špinavá hra od Scotta Coopera. Z filmu se nestal kdovíjaký hit, reakce diváků a kritiků jsou ale opatrně spokojené. Není tedy divu, že si… (více)

Cumberbatch vymyslí žárovku

Cumberbatch vymyslí žárovku

27.09.2015

Benedict Cumberbatch (Sherlock) se již brzy objeví po boku Johnnyho Deppa v gangsterce Black Mass: Špinavá hra a příští rok ho uvidíme jako marveláckého Doctora Strange. Momentálně se ale uchází o… (více)

Sherlock jako Deppův brácha

Sherlock jako Deppův brácha

27.05.2014

Johnny Depp se v posledních letech věnoval hlavně disneyovským blockbusterům, letos se ale všechno změní. Jeho sci-fi Transcendence už máme za sebou, v nejbližší době pak zkusí štěstí v mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama