Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Recenze (993)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Takový to když si slibujete velkej dobrodružňák se spoustou napínavých držkopádů do ledových propastí a pak vidíte něco tak nevzrušivýho, kde ani smrti nejsou nic než pomalý umrznutí, že ze sebe nedostanete nic než takhle nudnej koment. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Námět, který by zasluhoval Cuarónovu optiku. Jeden mrazivý okamžik (záběr nad mraky na bouři) na celovečerní survival snímek, je bohužel málo. Vztahy, emoce, všechno funguje - zejména díky Keira Knightley, která je opět výjimečná, ale spousta postav nedostává příliš prostoru. Film, který nemá smysl vidět jinde než na velkém plátně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lidé nejsou stvořeni pro běžné fungování v letové hladině dopravního letadla." Tak jsem se chtěl nechat navnadit Everestem, natáhnout dvoje zimní ponožky a o víkendu si střihnout logickou trasu Mount Everest, Makalu, Lhotse, Čo Oju, Dhaulágirí, Manáslu, Kančendženga, Annapurna, K2, Nanga Parbat, Šiša Pangma, Gašerbrum I a II, Broad Peak a nakonec ještě třikrát Everest. Jenže sám tam netrefím, všichni slušní horští vůdci už evidentně umrzli a skvělý Anatolij Bukrejev nepřepral lavinu na Annapurně . No nic, nechám to na jindy. Jinak se mi na Everestu celkem líbilo, ale to co tam předvedli Hall s Fischerem, tak to si dokážu vysvětlit snad jen nedostatkem kyslíku. Jako pozvánka k párty na střeše světa to prostě moc nefunguje, ale drama je to hutné. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Precizní drama bez ambicí být něčím víc než precizním dramatem. V podstatě jde o filmovou atrakci. Intenzivní zážitek, který postrádá zapamatovatelnost v jakémkoliv slova smyslu, ale jako okamžitý zážitek rozhodně dobré. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já sice chápu, že se tvůrci asi snažili pro každou z postav najít nějakej prostor, ale ono se to potom strašně drobí na takový mini-příběhy. V závěru jsem se v tom pak začal vyloženě ztrácet, protože ani nevidíte hercům do tváře, takže postavy můžete identifikovat tak maximálně podle barvy kombinézy. Já jsem pak ani nevěděl, komu se teda podařilo dobelhat do základního tábora a komu se podařilo umrznout. Asi bych víc ocenil, kdyby se o týhle události natočil dokument. Navíc jsem si pak musel ještě dohledat nějaký informace na wikipedii, abych se v tom zpětně trochu líp zorientoval. Kdybych si ty informace našel před filmem, možná by byl můj zážitek lepší. Ale rozhodně teda nemůžu říct, že bych se u toho nudil, takže svůj účel to asi splnilo. Lepší 3 hvězdy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Uživatel DaViD´82 napsal víceméně to, co jsem chtěl napsat i já. Nečetl jsem Krakauerovu knihu, ale film mě donutil si pár věcí o výpravě dohledat. Tvůrci se evidentně snaží jakoukoli osobní vinu kohokoli za ztrátu pěti z osmi životů (tři Indové nejsou pro film asi dost atraktivní, aby byli vůbec zmíněni) potlačit, leč i tak mi už z filmu přišlo, že jak Fisher tak především Hall si počínali jako nezodpovědní idioti. Tento dojem mi další informace spíše potvrdily. A navíc mezi přeživšími to potom dost skřípalo co se pohledu na událost týče, zatímco film je líčí jako "jsme všichni jedna rodina" aneb "o mrtvých jen dobře". Film je sám o sobě dobře natočen a např. scéna záchrany Weatherse vrtulníkem letícím na absolutní hranici dostupu zatlačuje do židle. Dal bych čtyři, problém je, že mi právě tento konkrétní příběh tuhle bandu "pravých mužů dobývajících hranice lidských možností" dost zprotivil, zvláště poté, co jsem si zjistil další informace. Nakonec tři, i když velice solidní. Ta jedna neudělená hvězda tak nejde na vrub Kormákura. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jak praví klasik českého bigbítu Stromboli: "Prodíráš se vpřed. Jediná chyba - cesta končívá. Nevrátíš se zpět. Buď ty nebo ona, v tom to spočívá." Vizuální a faktická nádhera. Jason Clarke, jak jsem o něm zpočátku pochybovala, zda dokáže film utáhnout jako jeho nejnosnější postava, mě nakonec velmi přesvědčil o svých kvalitách. Jenom se ještě snažím zapátrat v paměti, jaké všechny filmy o posedlosti a lezení jsem viděla a jestli se mi některý zdál intenzivnější, protože sice nemůžu na žádný další přijít, ale přesto mám dojem, že k absolutnímu zážitku mi přece jenom ještě něco chybělo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem emocemi nadoraz našláplé drama a dostal jen pár pěkných záběrů Everestu a po něm se prdelící, kvalitní, leč nevyužité herce. Prvni dvě třetiny se nic neděje a když se v poslední třetině konečně začne umírat a zachraňovat, film to už nevytrhne. Navíc mi bylo za těžko sympatizovat s lidmi, kteří se do toho průseru dostali jen díky své ochotě nesmyslně riskovat vlastní život. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kluci se rozhodli, že si trochu zablbnou, co? Každý má motivaci, že by se jeden chytil za hlavu a už od začátku je jasný, že si horu zkrotí jen na způsob deseti malých černoušků. Ale natočený je to celkem pěkně - pěkně ve tmě, takže to krocení není až tak vidět. U mě dobrý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Reinhold Messner kdysi řekl, že hory nejsou nic zlého ani dobrého, nejsou nepřítel ani přítel; prostě jsou zde. A přestože mohou v horách být bouře i laviny, nikdy nejsou zlomyslné. V tomto duchu pojal Kormákur i svou decentní rekonstrukci jedné z největších tragédií na střeše světa. Přesná hudba, dokonalé zakomponování triků do záběrů, nestrojený lidský rozměr. Žádné efektní nesmysly vertikálních limitů, jen souboj člověka s horou, která nemůže nikdy prohrát. Ona je tou hlavní hrdinkou a nepatrné existence toužící ji zdolat jsou za horolezeckými brýlemi a kyslíkovými maskami jen zaměnitelné položky, které ve své touze dostat se nahoru marně bojují s vědomím, že žádná hora za lidský život nestojí. Chápu je. Je to droga, jejíž účinky přebijí znalost faktu, že každá závislost sebou přináší nebezpečí.. Předpokládám, že cliffhanger Gabe Walker by někde v místě Hillaryho výšvihu připustil, že se drobátko ochladilo a na tričko s krátkým rukávem by si oblékl lehkou šusťákovou bundu z Walmartu.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Hora nepřijde k vám, ale vy se raději přijďte na horu jen kouknout a nezkoušejte na ni vylézt. Matka Příroda na vás občas může vytáhnout takové trumfy, že to nemusíte rozdýchat. Žádný patos, žádné heroické skutky, žádné přehnané emoce, jen syrová skutečnost, boj člověka proti Everestu. A je to díky tomu opravdu silné. Hodně navíc pomáhá i to, že se takový Jason Clarke konečně našel a tenhle film si budu pamatovat nejenom kvůli tomu prožitku, který jsem si díky tomu, že všechny komponenty opravdu fungovaly tak jak měly, užil mnohem víc než např. takovou Gravitaci, ale i jako jeho film. Neuvěřitelná proměna, hlavně když má člověk v živé paměti to, jak nudný a špatný mu přišel v té strašné parodii na Terminátora. Tady byl naopak úžasně uvěřitelný, charismatický, pohodový sympaťák, role model pro všechny budoucí horské vůdce (přece jen, nemůže jím navždy zůstat tatínek z polepšovny). Ale ostudu rozhodně nedělají ani ostatní herci, ať už hrají jakkoliv méně sympatické postavy, ve finále první polovina filmu odvádí přesně odměřený kus práce pro to, aby divák mohl v druhé polovině mrznout a snažit se přežít spolu s nimi. Horské scenérie či scenérie Nepálu samozřejmě dle očekávání nádherné, ve vyšších výškách jde poznat, že se to nenatáčelo na Everestu, ale CGI je ještě stále na hranici toho, kdy se to dá v pohodě dýchat (na rozdíl od hranic, které zdolávají postavy filmu). Hudba vystihuje jak mystiku, tak majestátnost a děsivost Hory, až z toho občas mrazí. Ve finále jsem jsem tedy dlouho neviděl tak dobře provedenou horskou dráhu, která dokáže vyvolat úsměv, pohodu, ledový chlad, sympatie k postavám a i ten smutek, úctu k horolezcům a horám a pak v závěru ten očekávaný nemilosrdný střet, který nijakému člověku, který se opovážil vyzvat Everest, nic nedaruje. Málo co mě vyčerpalo tak, jako těch 8848 metrů v tomto filmu. Kormákur to zvládl na jedničku. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Akčný dokument s hereckými hviezdami o tom, že na Everest môže každý, kto má prachy. Našťastie, opatrenia sa sprísňujú, ale trvalo to dobu a stálo niekoľko ľuďských životov, kým si to úrady aj chamtivý horský vodcovia uvedomili. Smutný, ale zároveň chladný film zo strany ľuďských vzťahov, nakoľko je to len jednoduchá konštatácia neprípustnej a zlej politiky vládnúcej v lezectve. Nepochybujem o tom, že podobne na tom sú aj ostatné atraktívne vysokohorské oblasti. Každopádne, Everest je presným filmom pre vytvorenie sebareflexie pre ľudí, ktorý nemajú súdnosť, a ohrozujú ako svoje, tak aj cudzie životy z dôvodu hýčkania svôjho ega. Pre mňa asi najhoršia ľuďská vlastnosť. Podmanivý a zároveň nepríjemný film, o ktorom som ešte dlhé dni uvažoval... 80% | Cinestar Anděl Praha, 26.9.2015 | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Everest přináší dobrodužnou výpravu podle skutečné události, natočenou islandským režisérem v nablýskaném, vizuálně úchvatném Hollywoodském kabátku s hvězdným obsazením. Už dopředu od toho člověk tak nějak čeká, že by to mohl být parádní příběh, nabitý emocemi a silnými situacemi. Ale na mě to však jaksi nefungovalo. Ten Hollywoodský kabátek má totiž bohužel několik děr, kterými se ven sypou tradiční klišé a patos, který se srdceryvně snaží hrát na city. Těch děr je sice pár, ale vykonaly své a já se tak při závěrečných titulcích cítila emocionálně zcela nepoznamenaná. Během sledování se na mě nějak nedokázala správně přenést ta beznaděj a ten zoufalý boj o život, jak by správně v tomto "survival story" asi měla. Jake Gyllenhaal už zase lozí po horách, které ani náhodou nejsou "Zkrocené" a už zase mrzne tak, jako tehdy, kdy ho čekal Den poté. Sam Worthington, který mě o svých hereckých schopnostech zatím příliš nepřesvědčil, se mi zde líbil, stejně jako Ingvar Eggert Sigurðsson, jehož jsem už v několika islandských filmech viděla a do role výborně zapadl. Jeho obličej má správně ostře řezané rysy a do drsných podmínek se skvěle hodí:) A John Hawkes mi přijde herecky nedoceněný, zde mi ho bylo docela líto. Ostatní postavy mě nijak zvlášť nezaujaly. Britský Pád do ticha na mě způsobil úplně nejvíc, ze všech horolezeckých snímků, jaké jsem zatím zhlédla. Nejlépe to ve svém komentáři shrnul -bad-mad-wolf-. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Everest bol jedným z mojich najočakávanejších filmov roku, keďže túto tématiku mám veľmi rád a pritom je využívaná len veľmi málo. Prial som si, aby sa práve Everest stal vo svojej kategórii špičkou, potenciál tu na to bol, či už vďaka filmovo atraktívnej udalosti, prítomnosti ikonického Everestu, obsadeniu a v neposlednom rade aj slušnému rozpočtu. To sa síce nestalo a viacero filmov z tejto oblasti sa mi páči viac, ale aj tak som s výsledkom dosť spokojný. Výhodou takéhoto filmu je, že tu vôbec nemusím čakať, kým sa začne diať to relatívne dôležitejšie, teda v tomto prípade katastrofa, ktorá rozbehne ten hlavný boj o život, pretože nadmieru atraktívny je už samotný výstup. A tak prvej polovici prakticky nemám čo vytknúť, zoznámenie s postavami je úplne ideálne, nájde sa tu viacero výrazných postáv a tak som si tu našiel svojich obľúbencov, pričom ma potešila absencia akéhokoľvek ľudského záporáka, čo je v amerických filmov bežné, jednoducho sa len skupina dobrých a odvážnych mužov snaží dosiahnuť svoj cieľ, čo mi presne vyhovuje. Dejovo je to úplne bez problémov a veľkým plusom je aj zobrazenie celej cesty na Everest, ktoré je úplne prehľadné a tak som si bol ako divák neustále vedomý, v akej časti sa práve postavy nachádzajú. Ale tá druhá polovica ma už predsa len trochu sklamala. Sama o sebe nie je zlá a presne spĺňa potreby žánru, ale prišlo mi, že sa tvorcovia obmedzili len na to najzákladnejšie a pritom tých tém, ktoré mohli aspoň naznačiť je podstatne viac. Toto je už prakticky len viac alebo menej beznádejný boj postáv o život a snaha niektorých ďalších ich zachrániť a ja by som bol omnoho radšej, keby sa viac do toho vložila aj tá kritika komerčných expedícií a chaos, ktorý na Evereste vtedy vznikol. Toto mi prišlo až moc povrchné. A rovnako sa mi nepáčilo zobrazenie správania v základnom tábore, akoby ich zaujímala len jedna skupina, keďže ostatných vôbec neriešia. Ale zase musím uznať, že to, čomu sa tvorcovia venujú zvládajú dobre a tak sa mi viac než dobre pozeralo aj na túto fázu. Určite musím pochváliť herecké obsadenie, tu je každá postava obsadená úplne ideálne, za zmienku stojí hlavne Jason Clarke konečne zase v úlohe, ktorá sa mu hodí, Josh Brolin si spĺňa svoj štandard, Jake Gyllenhaal je výborný, ale nemá moc priestoru a Sam Worthington, ktorý mi tu prišiel najsympatickejší za celú svoju kariéru. Ale všetky postavy mi prišli dosť sympatické a zaujalo ma, že ženský element je aj napriek slávnym tváram s výnimkou Emily Watson obmedzený na minimum. Baltasar Kormákur tiež nesklame, ak si odmyslím, že je to jednoducho americký blockbuster, kde o nejakej prirodzenosti nemôže byť ani reči, keďže je to digitálne viac, než dosť, tak mi to vizuálne prišlo veľmi dobre zvládnuté a podarilo sa tu zachytiť tú majestátnosť Everestu, ktorú som potreboval a tie zábery na neho som si jednoducho vychutnával. A podporuje to aj hudba. Takže určitému sklamaniu sa predsa len nevyhnem a Nordwand zostáva stále žánrovou špičkou, ale aj tak návštevu kina určite neľutujem, dosť ma to bavilo od začiatku až do konca a s radosťou si to ešte viackrát pozriem. 75% () (méně) (více)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem četl knihu, tak jsem drobet otráven. Domnívám se nicméně, že nečíst knihu, vůbec bych se neorientoval. Ani jedno není dobrá vizitka. Předem jsem znechuceně říkal, že čekám, že hvězdám bude učiněna úlitba, že musejí dostat svých pár scén, které budou jen o nich. A stalo se. Jakoby se nedalo obejít bez slzoždímání, nechat to jen na příběhu a přírodě. Prostě hollywoodská rutina, skoro až nuda z takového trháku... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Syrové a majestátní. Kormákur s přehledem zvládá jak dramatickou rovinu, po které by člověk s veškerým horolezením raději sekl, ale i nadšení stanout na vrcholu světa. Samotný nosný příběh je hodně silný, ale civilní přístup, který odstraňuje veškerý patos vás donutí ho ocenit o to víc. Smrti jsou obyčejné, nevygradované a tím působivější. Herecky skvěle zvládnuté. Worthington sice v menší, ale konečně pořádné roli. Keira ve vás vydoluje mokré z oka. Krásná hudba. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Největší výhoda je, že si během úvodní představovačky oblíbíte určitě hned několik charakterů. Může to být charizmatický Clark, který konečně šlápl do pořádné role a budiž mu odpuštěn fail v podobě Terminátora. Může to být Gyllenhaal, či snad namistrovaný Brolin. Zcela jistě stojí za zmínku Emily Watson a další. Zkrátka Kormákur rozjel zajímavou konverzačku v táboře, kerá má několik skvělých scén, již důvtipně křižuje s panoramaty nejvyšších masivů. Samotný výstup není zdaleka tak popkornový, jak by se mohlo zdát. Umírá se rychle, v tichosti a téměř bez hudby. Emoce jsou především díky komorním scénám a audiovizuálně podmanivým záběrům velehor na všechny možné styly ze všech možných stran - občas to vypadá jako výcuc toho nejlepšího z National Geographic. Překvapivě se tak jedná o příjemnou odbočku od Vertical Limitu apod. Všechno je civilní, v rámci mezí velmi realistické a vizuálně patřičně podmanivé. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Pár horolezeckých filmů jsem už viděl a nebyl jsem z nich zrovna dvakrát nadšený. Primárně mě zaujalo skvělé obsazení a způsob, jakým zainteresovaní k filmu přistupovali. To mě nakonec zlákalo a rozhodně jsem nelitoval. Jedná se o snímek podle skutečné události, takže člověk větší polovinu vlastně jen čeká, až se něco zásadně pokazí a jakým způsobem, jelikož do té doby jde výstup víceméně hladce. K mému překvapení však ani náhodou nepřichází nuda v klidné první půlhodině. Baltasar Kormákur má také krom vtipného jména cit pro detail a evidentně ví, jak má dobrý film odsýpat. Přes zcela pochopitelné nepříjemnosti se podařilo připravit excelentní dobrodružnou podívanou, při které budete s hrdiny prožívat každou omrzlinu, ať už jde o sympaťáka Jasona Clarkea nebo vycházející hvězdu Jakea Gyllenhalla, který roli opět podal trošku excentričtěji a dospějete k názoru, že i přes závod konkurenčních skupin o vrchol nejvyšší hory můžou vedoucí spolupracovat, i když zrovna nejde do tuhého a to z čistě profesionálního hlediska a horolezeckého nadšení. PS : Někdo v castingovém oddělení má evidentně rád seriál House of Cards. :) ... 90% [30.9.2015_Cinema City IMAX_Flora] ()

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama