Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

Akinaz 

všechny recenze uživatele

Dokonalé zpracování příběhu podle geniální předlohy Andyho Weira. Matt Damon se role Marka zhostil na výbornou. Svým uměním dokázal přenést atmosféru nehostinného prostředí cizí planety nejen do kinosálů, ale i do obýváků obyčejných lidí. Touha přežít a vyrovnat se s tím, že jste sám na tak opuštěném místě tady hrála prim a Matt to vystihl. Režie se záběry na rudou planetu vytáhla a kamera, která nám dopřála vidět každý detail Markova denního života i chřadnutí jeho postavy to udělala na výbornou. Skvělá podívaná. Nejlepší sci-fi jaké jsem kdy měla tu možnost nejen číst, ale i vidět. 5* ()

gombik5 

všechny recenze uživatele

Pre mňa rozhodne jeden z najlepších filmov aké som kedy videl. Všetko sa v tomto filme podarilo. Perfektná réžia, perfektné herecké výkony (hlavne Matt Damon je fenomenálny), naozaj dobrá kamera, zábery, hudba a takto by som mohol pokračovať až donekonečna. Tento film je perfektná kombinácia medzi humorom a drámou. Áno. Aj závod o prežitie môže byť humorný a vtipný. Marťana by som rozhodne doporučil každému, kto sa rád pozrie na dobrý a kvalitný film. Vlastne mu nemám ani čo vytknúť.. Pre mňa TOP! ()

TeachMe 

všechny recenze uživatele

Tak já jsem asi divná, ale mně to teda fakt nepřišlo dobrý... Je to skvělej nápad, mohl by to být trhák film: přežití na Marsu! Wow! Některé scénky mě z toho důvodu taky bavily, ALE: Americká klišé s jásajícími davy, polovina zápletky postavená na tragédii, že posádce nikdo nesdělil, že jejich Marťan žije! Na začátku jsem měla veliký problém rozluštit, co se tedy asi opravdu v palici takového trosečníka odehrává - pochybuji, že si (dost zraněný) sedne ke kameře a řekne "OK, jsem naštěstí botanik, takže jsem v pohodě." Nápad s tím, že raketa místo zbrždění obletí Zemi a vrátí se zpět, je nejspíš vykraden odjinud, protože mne napadl jako možnost mnohem dřív (znám z jiného scífka)... Na mě, navzdory některým suprovým scénám, příliš ploché, s nedostatkem uvěřitelných emocí. Znovu vidět nemusím... ()

krysarr 

všechny recenze uživatele

Krasna podivana, skvely Damon, skvela rezie, ale proste 5 hvezd ne. Dal bych 9/10, ale tady proste stale muzeme jen po 20%, skoda. Hodne filmu by si zaslouzilo vic nez 60% a na 80% to neni... Kazdopadne proc jen 4*? Pac jsem chodil na 2. stupni ZS na fyziku a matematiku a daval pozor ;-) ()

PRASÁK 

všechny recenze uživatele

Ve středu 7. října 2015 večer jsme se vydali do kina, abychom shlédli tenhle dlouho očekávanej a taky napínavej sci-fi snímek s českejma titulkama. A nikdo z nás nelitoval. Já osobně jsem byl moc zvědavej, jestli anglickej režisér Ridley Scott natočil skvělej snímek, anebo by už měl jít radějc do filmovýho důchodu... Jeho předešlý dva filmy „Prometheus” a „Exodus: Bohové a králové” totiž za moc nestály. A musím konstatovat, že „Marťan” je luxusní epický filmový dílo, který určitě stojí za to vidět na velkým plátně!! Tenhle snímek vznikl podle románu „The Martian,“ kterej napsal americkej spisovatel Andy Weir a kterej v USA vyšel knižně v únoru 2014 (česky tahle kniha vyšla v roce 2015 pod názvem „Marťan“). ()

peter.m 

všechny recenze uživatele

"Psali mi, že jakmile někde něco pěstuji, tak to tam fakticky kolonizuji. Takže technicky vzato kolonizuju Mars." Konečne solídne Sci-Fi podľa môjho gusta. Žiadny transcendentálny útok na môj bakalársky mozoček. Takto má odsýpať každá dobrodružná komédia. Ridley Scott na Mars! PS: názor mojej pani: "Na dobrodružnú drámu až príliš v pohode." ()

Jardinnn 

všechny recenze uživatele

Dojemná záchrana člověka, který byl svými schopnostmi a inteligencí opravdu Marťan. V tomto filmu jsou vlastně Marťani úplně všichni. Protože vždy, kdy se při záchraně Marťana objeví nějaký problém, vždy se objeví další Marťan z týmu NASA a vše hned vyřeší. Všichni spolu dokonale fungují, společně se modlí k několika bohům (prostě jak to každému vyhovuje dle víry), a nakonec ruku k dílu přiloží přátelská Čína, protože všechno ostatní selhalo a je pro Marťana poslední nadějí. V závěru se stane z vyhublého Marťana Spider-Man, davy dojatých lidí vyrazí do ulic sledovat jeho záchranu online a čekají netrpělivě na ten úžasný Happyend. Všichni jásají, pláčou radostí, objímají se .. Marťan stmelil lidstvo! Marťan žehnej Americe! ()

Zrzavakocka 

všechny recenze uživatele

Potom co jsem přečetl knihu jsem si stáhnul film, no ještě že ta možnost existuje, být v kině tak se zblázním, přehrávání v domácím prostředí bylo lepší, ale to nemění na tom jak film ohodnotit - spousta věcí ve filmu chybí - jiný konec než v knize - proč si proboha režiséři upravují předlohy a zapomínají na předlohu - jo jasně no problém ale pánové trochu v míře ()

PavelPros 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem se snažil nemyslet na fakt, u jinak dobrého téma, že takto to ve skutečnosti nemůže být. Pro mě průměrný, koukatelný film. Mohl z něj být super film... ()

Natalie789 

všechny recenze uživatele

Toto je výborná ukázka skvěle zpracovaného filmu. Film je plný napětí, nečekaných zvratů, a úderných hlášek. Líbí se mi způsob, jakým jsou barvitě představeny pocity hl. hrdiny, v komplikované situaci. To všechno diváka ihned vtáhne do děje, kdy hrdina vidí svou situaci jasně a realisticky bez idealistických představ. A tento hl. představitel, kterého geniálně ztvárnil Matt Damon, je nebojácný, nápaditý, citlivý a inteligentní astronaut, který má představovat vzor pro všechny ostatní na zemi (a právě tohle vás přiměje k němu vzhlížet taky). Není žádná výrazná věc, na kterou bych si teď vzpomněla, co bych filmu vytkla. ()

Lofiodtahar 

všechny recenze uživatele

Skvělý film! Opravdu je hodně vychytaný jak dějem tak scénama. Nakonec čekáme že na Mars brzy jako lidstvo poletíme a myslím že některé věci z filmu nejsou daleko od pravdy. Jasně bylo tam pár nesmyslů které se na Marsu prostě nemůžou až takhle stát ale já to tomuhle dílku odpouštím a díky opravdu dobrému výkonu Damona je na co se dívat. člověk se zasměje a zároveň pochopí odlehlost a samotu lidí kteří se jednou této mise zúčastní. Jedete někam kde je pusto prázdno do pouště? Ztratili jste se? Fajn i při těchto maličkostech máte pořád dobrou šanci přežít a potkáte li živou duši jste v suchu. Jenže cesta někam kde uvidíte na večerní obloze zemi jako malou hvězdu, kde bez skafandru a dýchacího přístroje nemáte šanci vytáhnout paty z domu, kde pokud by jste zůstali sami nemáte s kým pokecat a kde když si něco zapomenete nebo o to přijdete nemáte šanci skočit do marketu a prostě si to koupit tak budete prostě sami. Jen sami! Komunikace rychlostí světla mezi zemí a Vámi bude v závislosti na podmínkách trvat 15 - 45 minut! Zeptáte se jak zastavím krvácení abych neumřel a odpověď přijde za patnáct minut. Přijdete o zásoby? Jste mrtví. Vypěstovat něco na Marsu je v půdě Marsu nemožné.A kupříkladu tak jako hlavní hrdina ...........potřebujete lepící pásku a nemáte jí? Naštěstí on měl. Vy budete mrtví. Vážně dobrý film, krásný vším i tím že Vám dojde jak může být cesta někam daleko ze země kde bude jen cesta trvat čtvrt až půl roku nebezpečná. Já už tento film viděl několikrát a vím že se k němu budu vracet. ()

airt 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře pojatý film, který se drží své knižní předlohy. Skvělé herecké obsazení v čele s Mattem Damonem, který se myslím v této roli opravdu našel. Musím chválit také hudbu, která velmi pěkně dokresluje překrásnou a s Damonovým záhonkem již kolonizovanou planetu. Škoda jen trošku slabšího finále, které neurazí, ale ani nenadchne. ()

Richard.Jezd 

všechny recenze uživatele

Bravurní Ridley Scott a nádherná kamera. Čekal jsem to trušičku více dramatické, ale se špetkou humoru tomuto filmu nic neuškodilo. Damon to zahrál skvěle. Asi jeden z těch zajímavějších filmů v žánru sci-fi.90% ()

funesfilm 

všechny recenze uživatele

Sci-fi, ktoré pobaví. Miestami, som sa aj nedivil, že tento film bol zaradený v istých nomináciách na ocenenie v kategórii komédia. Matt Damon opäť zasa niekto, kto musí byť výnimočný a stredobodom pozornosti. Podarilo sa, no moje hodnotenie takmer skĺzlo na priemer. Zachránili to v podstate až posledné desiatky minút, kedy som nadobudol pocit, že to v sebe má niečo, čo hollywoodský titul, má mať. ()

Honey007 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě strhl, ale těch pár fyzikálních nesrovnalostí mu odpustit nemůžu :) Matt Damon je skvělý, člověk mu fandí, i kdyby nechtěl a že mu Goddard připravil nejednu těžkost. Mám ráda filmy, které v těchto situacích nezapomínají na humor, protože to je asi jediná věc, díky které lze něco takového opravdu přežít. Brambory nebrambory, gravitace negravitace, smysl pro humor ho nenechal se úplně zbláznit. Super film za slušných 80% ()

hovnocuc 

všechny recenze uživatele

Sci-fi filmy z vesmíru mám rád, bohužel valná část z nich trpí vážnejma nedostatkama a stává se z nich fraška kvůli do očí bijícim nesmyslum, který podrejvaj autoritu filmu i u lidí, co vystudovali jenom základku, kvůli hluchýmu příběhu, fádnímu scénáři, křečovitosti, nereálnosti. Tenhle film patří k těm vyjímečně povedenejm, má všechno, co jsem od něj chtěl, efekty parádní, příběh osamělýho kosmonauta, kterýho "zapomněli" na Marsu, prožívá divák osobně, k tomu poctivá filmařina, působivý prostředí, nenucený vtipy a nepochybně chytlavě volenej hudební doprovod. Trochu mi tam vadila postava velitelky mise, zahraná dost křečovitě, ale holt požadavky na genderovou vyváženost musí respektovat i Ridley Scott. Za mě paráda...neni co řešit. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Pěkná pohádka pro dospělé děti. Někde jsem četl, že film obdržel nějaké ocenění (i) v kategorii komedie. Proč ne, některé pasáže jsou skutečně velmi úsměvné. Hlavně Markova sebemluva a jeho počínání na Marťanské stanici. Mat Damon je úplně skvělý.Jessica Chastain taky, ale není tak výrazná, vlastně ani být nemůže. Marťan je přeci Mark. ()

BigMen odpad!

všechny recenze uživatele

Až na to, že takmer celá téma filmu bola ukradnutá rusom, ktorí sa chystali nakrúcať film. Ďalšia vec, na ktorej sa budeme všetci smiať za dva-tri roky je pohyb astronautov na palube Herma. Tie krásne letovovo zvládnuté zatáčky bez pomoci rúk a nôh - proste si len tak zabočili v beztiaži do pravého uhla ....., tie krásne pohyby na povrchu pri tretinovaj gravitácii oproti Zemi. Oddychovka. Medzi akčné by som to nezaradil. Sci-fi tak trochu, ale fantasy určite. A tejto kategórii zodpovedá aj "ironman" v závere. Zaujímavé je, že keď už držal ten popruh, tak mu akosi ten vzduch zabudol unikať ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama