Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben-Hur je epický příběh Ben-Hura (Jack Huston), potomka významného knížecího rodu z Jeruzaléma, jehož adoptivní bratr Messala, vysoce postavený příslušník římské armády, ho křivě obviní ze zrady. Jeho rodina včetně milované manželky skončí ve vězení a on sám je zbaven majetku a odsouzen k doživotním galejím. Po třech letech strávených na moři se Ben-Hur vrací do vlasti s jedinou myšlenkou - pomstít se Messalovi za všechna příkoří, které mu způsobil. Vyzve jej proto na souboj v závodech čtyřspřežím, aby dokázal, že pravda a vítězství stojí na jeho straně. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (234)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když dva dělají totéž, není to totéž. A když se někdo snaží znovu natočit naprostou klasiku, která na rozdíl od jiných filmů doposud nevyčpěla, říká si o pořádné římské zbičování. Když tak čtu zdejší recenze, v podstatě se diváci dělí na dvě poloviny. Jedni Ben Hura s Hestonem neviděli a těm vnímavějším příběh i s poselstvím připadá zajímavý. Těm druhým naopak nudný. Druhá polovina viděla řekněme předlohu a jen těžce rozdýchává modernější remake. Proč se vlastně remaky točí položil jsem si otázku. Tak jednak se někdo snaží třeba zpracovat nějakou látku už dříve zpracovanou po svém. Proti tomu nic. Jen co Hamletů je ve filmech a na divadlech. Pak se někdo možná snaží starý snímek natočit moderněji, využívajíc všech nových technologií. Proti tomu také nic. U starých válečných filmů si filmaři museli vystačit s modely nebo pár dochovanými leteckými veterány. Dnes stačí nadupané písíčko a netřeba půjčovat jediný letoun. Marně hádám proč do toho Timur Bekmambeton a jeho parta šel. Já mám tento příběh rád, ale hned od počátku mi nesedli herci. Jack Huston holt není Charleton Heston. Epický koňský závod měl svých pár napínavých momentů, ale někde koně působili hodně digitálně. Hlavně když vjeli do obecenstva. Svým způsobem to bylo dobře, protože film jsem sledoval s omladinou a nevyvolalo to slzičky. Bylo to natolik syntetické, že to bylo jasné i mladším divákům, že to je jen jako. Freeman se tam objevil jako takový průvodce a vypravěč. Takhle tedy asi bude vypadat pirát Bartoš až tu přijmeme islám a on zestárne ! :-). Celej konec byl strašně uspěchaný, mimo původní i knižní předlohu. Mimochodem věděli jste, že původní Ben Hur je natočen podle knihy Lewise Wallace, amerického generála a byla napsána během americké občanské války ? Je to tedy relativně mladý příběh dvou nevlastních bratrů okořeněný křesťanstvím a křesťnskou naukou. Příběh z doby, kdy se Římanům začalo zvolna rozpadat impérium pozvolna leptané křesťanstvím. Dávím za dvoje galejnické okovy a doporučuji toto obejít a kouknout na Wylerova Ben Hura z roku 1959. * ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Co je tohle za móda? V Holywoodu došly původní scénáře? Zjevně. Takže šílený Timur vyfasoval k přepracování top agitku o Nazarénovi a zhostil se toho se vší digitální vervou. No, a udělal z bible comics. Což je možná inovativní, ale určitě blbé. Film lahodný jako koňský ovar. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Porovnávať túto verziu Bena-Hura so staršou z r. 1959 vážne nemá žiaden zmysel. Je to podstatne kratšie, scénky s Ježišom vyznievajú ako klišé vata a hlavne nehrá tu Charlton Heston. Ten svojou obrovskou charizmou a výnimočným hereckým nadaním dokázal dať svojej postave Bena Hura nový rozmer, čo malo za následok minimálne to, že aj napriek svojej enormnej dĺžke snímok nenudil ani chvíľu. To žiaľ nie je prípad Jacka Hustona, je tu veľa nudy a šedivých miest, a to aj napriek tomu, že to bolo kratšie ako staršia verzia. Na druhú stranu tu bola celkom fajn kamera a bavili ma aj záverečné preteky, len škoda, že boli také krátke. Celkovo to vidím ledva na slabší priemer. 50/100 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Téměř rok odpočíval tento snímek na disku a nikdo si jej nevšímal. Opravdu dlouho jsem čekal, až budu mít na tento film alespoň minimální chuť. Čekal jsem o několik úrovní větší utrpení. S výsledkem snažení tvůrců jsem tedy poměrně spokojen. Největším lákadlem snímku je bezesporu Morgan Freeman ozdobený dredy, který se z divných důvodů obléká stále do bílého a dokonce vlastní a pár bílých koní. Zřejmě se tvůrci snažili divákům kompenzovat nedostatek světlých momentů oblékáním negrů do bílého. Překážel mi příval neposlouchatelných keců. Potěšila mě účast Pilou Asbæka, na kterého v posledních dnech narážím stále. Naopak mi byl krajně nesympatický hlavní hrdina, a dokonce i jeho nevlastní bráška Akční scénky působily hrozně lacině. Celé to žalostně postrádalo punc epičnosti. Závěr se odehrál hrozně rychle a byl maximálně trapný. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Ani coby samostatnej film nemá novej Ben-Hur sebemenší šanci zaujmout, tak si zkuste představit, kolik dalších příček pod odpadem by muselo bejt, abych skrze hodnocení vyjádřil, jak příšerně posraný tohle je oproti původnímu filmu... a to jsem ho neviděl! Přehlídka strašný kamery, příšernýho obsazení a imbecilní režie - znásilnění nejen klasiky, ale i filmu obecně! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tyhle remaky by se neměly dělat. Většinou to končí špatně, jako v tomto případě. Je to vážně zbytečné, podobně jak u Sedmi statečných. Originál jsem bohužel neviděl, takže to nemohu porovnat. Tento příběh mě skutečně moc nezaujal. Místy je to až nudné a ta trocha akce a efektů to nezachrání. Ani herci to moc nevytrhli. Oba hlavní představitelé nejsou příliš známí a Morgan Freeman tu má spíš vedlejší roli. Samotná Ježíšova linka mi přišla taky dost zbytečná. A drobná role příjemné Nazanin Boniadi už to taky nezachránila. Takže tudy prostě cesta nevede. "První v cíli znamená poslední v hrobě." ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Jak sa dá film takto neskutočne pokaziť? Až sa mi z toho zastáva rozum, lebo musím povedať, že som bol najprv do príbehu skutočne ponorený a chcel vedieť, kam to bude smerovať. Sledoval som to viac ako svoju adaptáciu, nakoľko som knihu nečítal a nevidel ani pôvodné spracovanie. Išiel som teda s mysľou maximálne otvorenou. A prvá polka filmu ma skutočne dostala do príbehu. Sledovali sme Judahov život v jeho rodine a fungovalo to. Jediné čo ma iritovalo, že Pilát tu bol vykreslený vyslovene len ako zloduch a to si nemyslím, že je to smer, ktorým to malo ísť. Ale inak som to bral. Keď sa však skončia scénky v otroctve a dostaneme sa do druhej polky filmu, tak to naberá prudký spád a celý film ide od dobrého k zlému, k horšiemu až absolútnej pohrome. A nechápem ako sa to podarilo. Všetky scénky, čo sa udejú po jeho otroctve sú buď klišé, alebo človeka len iritujú, že sa sem vôbec dostali. Máme tu ukrižovanie Krista, máme tu súboj Judaha a Messallu na život a na smrť v závode, podobne ako v Gladiátorovi a potom sú tu ešte dve neskutočne iritujúce scénky, ktoré ale nespomeniem, lebo by to boli spoilery. Každopádne ak to uvidíte, pochopíte presne čo mám na mysli. Tento film ma skutočne dostal až do stavu, že som už komentoval v štýle: "To nemyslíte vážne!" Nechápem, čo sa tu stalo a prečo to nabralo taký obrat. Nerozumiem. A pokazí to akurát dojem všetkého, čo prvá polka filmu spravila. Totálne, absolútne. Ježišova rola vo filme je mizivá, Pilátova rola je mizivá. Sú to len postavy, ktoré tu proste sú. Je to až otravné. A ostatní to nerobila vôbec lepšie. Možno s výnimkou Morgana Freemana, ktorý je podľa mňa prekvapivo dosť dobrý. A celkom ho v tejto role aj beriem. Osobne si myslím, že v prípade Ježiša a Piláta som v roku 2016 vďačný za film Risen. Tu je to absolútne nasilu. Neodporúčam. Hodnotenie: D+ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem, jak málo toho ve filmu funguje. Rozhodně ne vztahy mezi postavami a jejich motivace. Také není jasné, zda to mělo být psychologické drama nebo nadsazený příběh herojů z počátku našeho letopočtu. Spousta scén je utnuta tak úsečně, až mi to začalo připadat, že si Timur a jeho parta zkrátka chtěli natočit závody čtyřspřeží v aréně a nezbytný prolog už chtěli mít z krku. Obsazení při vší úctě k zúčastněným je dost slabé (jedinou hvězdou je tu Morgan Freeman). Pár očividně digitálních velkých celků se jen mihne. A pohádkový závěr v kontextu předchozího děje působí jako jedno velké WTF. Ani to nehodlám porovnávat s předchozími verzemi, Timur tu totiž selhal hlavně jako vypravěč. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Moc nudný, moc dlouhý, moc vážný a to jsem se na to docela i tešil. Jedna za to zpracování. Morgan tu vypada jak Whopi Golbergová. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nevidím to tak hrozne, dokonca v niektorých ohľadoch lepšie ako originál. Hlavne je to o nejaký kus kratšie, takže sa to tak nevlečie. Moderné efekty snímku prospeli, hoci neboli samozrejme ten vrcholnej kvality. Príbehovo ale zaujme a väčšina ľudí i tak pôvodnú verziu nevidela, tak na čo to znižovanie hodnotenia? Morgan Freeman opäť tam, kde má byť, to sú jeho roly. Hlavný Židák je priemerným hercom, no nepokazil to. Ženský casting vhodne zvolený len tak na okrasu. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Sice to není takové peklo, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale rozhodně je to jeden z nejzbytečnějších filmů roku. Pár vizuálních nápadů je zajímavých, ale jako celek film může zaujmout jen ty, kteří neviděli klasiku a už se k ní nedostanou (nebo pro ně nebude tak cool). ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Původní film jsem neviděl a v brzké době nemám v plánu se na něj dívat, těch rádoby kultovních starých filmů mi chybí ještě tolik, že Ben Hur je někde ve spod žebříčku jako Baník v lize. Ze začátku filmu jsem byl docela nadšenej a zase sem se upřímně divil nízkýmu hodnocení, ale jak už to tak bývá, nechval den před večerem. To co začne jako velkolepý, zábavný a výpravný film plný dobrých herců, se postupem času mění v nudné béčko které se sekne na jednom místě, dialogy a děj hloupne a nic se v tom vlastně pořádně neděje a nestane. Hlavně scénář začne bejt v průběhu dost debilní. Ben Hur totiž uteče z Galejí, je zpátky ve městě, všichni vědí kde je, ale nikdo ho nepřijde zatknout a nechají ho v klidu závodit, vlastně nechají ho v klidu se připravit na ty závody a dojít na ně. Imbecilita dnešních scénářů už ani nemůže nikoho šokovat, spíš překvapit, jak na tohle někdo dá sto miliónů dolarů a minimálně dalších 30 na propagaci. Mělo to našlápnuto dobře, Huston je fajn, Kebbell je výbornej všude, ale režisérovi se to co minutu rozpadá pod rukama a když na konci pršelo, umíral Ježíšek a déšť léčil malomocné, nestíhal jsem z gauče odklízet zvratky, které ze mě stříkaly jak Niagárské vodopády. Aby v tom samozřejmě nechyběl kapitán Morgan Volnýmuž. Právem nedoceněné i když to chvilku vypadalo naopak. Zbytečnost.50%. ()

Papekus 

všechny recenze uživatele

Sice jsem filmu dal 2hvězdy, ale tím že jsem na něm byl v 4DX, tak mě hodně bavil. Takže film za 2, sál za 5 :) ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Ano, v komentáři se určitě odrazilo i srovnání se slavnou verzí z roku 59. Ale i kdybych na ni zapomněl, tak tato verze je prostě surovější ve všech směrech na úkor vlastního příběhu. Nebýt to Ben Hur, vypnul bych to už zezačátku. Jediné milé překvapení čekalo na konci, ale tak trochu odbyté. Tuto verzi rozhodně nedoporučuji. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Myslím, že či oživiť Wyllerovu klasiku z roku 1959 bolo ťažkým rozhodnutím, ale určite jednoduchším spracovaním. Hoci sa natíska myšlienka porovnávať ( u mňa určite, lebo klasiku som videl mnohokrát a stále ju považujem za najlepší film ), budem sa snažiť odpustiť si to. Nový Ben Hur sa určite priblížil súčasnému divákovi, posobí civilne, skromne, pri rýchlejších scénach je točený tekavou kamerou, strih je dynamický, doraz je daný na akčnejšie scény. V tomto duchu je aj pochopiteľnejšie, že námorná bitka je lepšie natočená než preteky v aréne, už len z dovodu vačších filmárských možností. Herecké obsadenie je vo filme slušné, Freemanova účasť potešujúca. Režisér si vzal vačšie sústo na ktoré má, Wallaceova knižná predloha má v sebe epickosť, ktorá tu absentuje. Taktiež absentuje silný duchovný motív, hoci ani v jednom filmovom spracovaní nie je prioritným, v tomto prípade mi pripadá až odfláknutý. Príbeh židovského šľachtica je len priemerným snímkom, ktorý určite nevyužil všetky ponúkané možnosti. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Původní film jsem neviděl, takže nemohu srovnávat. Hned úvodní scéna mě zaujala, jak tam střihali zatáčky na těch koních, jako bych sledoval závod Formule 1. Celkově se mi příběh líbil, zaujal mě, ale bylo tam podle mě až moc střihů. Sledujeme nějaký děj a pak najednou střih a jsme o 3 roky dále. Tam zase chvíli sledujeme děj a střih a jsme o 5 let dále. Ale chápu, že tvůrci se chtěli vejít do 2 hodin. Podle mě však film mohl být daleko delší. Ty 2 hodiny uběhly hrozně rychle, klidně bych tu stopáž prodloužil na 3 hodiny. Jinak nepochopil jsem tu píseň při závěrečných titulcích, to koho napadlo dát takovouhle moderní píseň do historického filmu? Abych se vyjádřil ještě k příběhu, tak mě překvapilo, jak Messala odsoudil celou svou rodinu, že se jim ani nesnažil nějak pomoci. Jasně, Juda udělal chybu, ale tak každý děláme chyby. V konečném důsledky byl Juda moudřejší. Nejlepší postavou však byla Ester v podání Nazanin Boniadi, ta byla luxusní! Chytrá a krásná zároveň. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Nový Ben Hur má moc pěkně udělaný ten poslední závod. Tolik k seznamu věcí, co se povedly. kladům. Velkofilmy ze šedesátých let měly něco, co u těch nových silně postrádám. V tomhle případě kvalitní herce a přitažlivé herečky. Zidiotštěný příběh tomu taky moc nepomáhá a vrcholem jsou nesmysly typu Morgana Freemana jako černošského žida a zázračně vykurýrované lepry. A jako třešnička na dortu působí ten chlap, co hraje Messalu. V podstatě od první do podlední minuty má výraz, jak kdyby byl retardovaný. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I když stopáž filmu je docela dlouhá, vyprávění je zkratkovité. Hup – (téměř) bratr odchází, hup – jsem na galejích, hup – je ze mě závodník, hup – (to už bych spoilerovala). K žádné postav si není možné vytvořit sebemenší vazbu, nevyvolávají jedinou sympatii. Počítačové efekty přímo křičí umělostí a vozatajský závod, který má být vrcholem filmu, byl tak nerealistický, že jsem se jím prosmála. Koně, vozy i vozkové porušovali veškeré fyzikální závody. Vše bylo v takovém trysku, že by se motala hlava i závodníkovi F1, prostě naspeedovaní koně. Navíc, podle výsledků závodů to vypadá, že po každé takové jízdě museli majitelé jednotlivých stájí vždy znovu a od začátku shánět nové koně, nové závodníky a nejspíš i novou zdravotní službu na stadionu. ___ Závěrečný hrdinův přerod byl opět maximální zkratka. Pár letmých setkání s Ježíšem neodůvodnilo takovou změnu. Zvlášť, když to vždy vypadalo, že si hrdina Ježíše ani nevšiml. Takže opět: scény, které měly působit dojímavě a hluboce, byly jen mechanickou přehlídkou s citovým zásahem na bodu mrazu. SHRNUTÍ: Smích na vozatajských závodech nejspíš není ta reakce, kterou by si autoři přáli. Jenže neudělali nic proto, aby vyvolali cokoliv jiného. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Za srdce mě to nechytlo, příběh stejný jen trošku jinak natočený herci nebyli špatní filmové zpracováni taky ne ale asi mi tohle nic neříká a nebo nebere. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky nedotažené, kamerově otřesné a má to jen několik málo světlých momentů (lodní bitva). Tak přesně takhle by se dal Ben-Hur charakterizovat v jedné krátké větě. A aby byl tento filmový kalich hořkosti naplněn až po okraj, musím zmínit i příšerné CGI, které "trpí" zejména při finálních závodech koňského spřežení a Morgana Freemana v hábitu z Harryho Pottera a dredy na hlavě. „You should have killed me.“ ()

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

PF 2016

PF 2016

24.12.2015

Tak který bude nakonec nejlepší film roku 2015? Revenant: Zmrtvýchvstání nebo Osm hrozných? Nebo ani jeden z nich a do čela žebříčku nej celovečerních filmů roku 2015 se u nás probojují nové Star… (více)

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Reklama

Reklama