Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 2
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Recenze (470)

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Sešup jak prase. Všechno zdánlivě solidní na tomhle seriálu (vážnost a tak) ve finále letí do záchodu. Fakt sem věřil, že ta střídmá vážná nota je autentická. A neni. Stydim se. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Dobře promyšlené, ale jedna série stačila. Polovina první série už se táhla a bylo to takové celé dokola pořád. Kvalit tam ovšem je. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový ambiciózní počin bych tedy od Němců fakticky nečekal. Rozhodli se přijít s námětem cestování časem, což se může na první pohled zdát jako téma, které bylo již v minulosti v kinematografii omílano nespočetněkrát, ale povedl se jim malý zázrak....Dokázali to tak zatraktivnit, že mě to chytlo již zpočátku. Trochu nechápu srovnávání se Stranger Things, jak už napovídá název, tak seriál Dark si zakládá na temném pojetí, hutné atmosféře a civilních hereckých výkonech, u kterých se mnohdy zmůžete jen na to říct: WOW...Nepočítejte zde s nějakou komediální rovinou, to musíte hledat jinde....U hereckého ansámblu bych se mohl rozepsat na velký počet řádků, protože tolik superlativů by dohromady dalo slušné množství textu...dělat to ale nebudu......jen tedy musím pochválit lidi zodpovědné za kasting, neboť ti odvedli neskutečný kus práce (to prolínání časových rovin roku 1953, 1986 a 2019 s sebou přineslo i problém vybrat pro některé postavy jejich mladší nebo starší já, a to se jim povedlo přímo náramně....smekám klobouček). Na poli všech deseti dílů mi bylo jako divákovi předhozeno mnoho otázek, a na všechny se odpověď nedostavila. Už jen kvůli tomu nemohu dát plný počet hvězdiček. Jsem si ale skoro na sto procent jistý, že tyto zbylé příběhové otazníky zodpoví druhá série, v kterou vkládám po zkušenosti s jedničkou obrovské naděje. 83 % ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Naprosto famozni. Nenechte se odradit nemcinou, takhle mysteriozni serial tedy nebyl od zlate ery LOST. Tema cestovani v case, uzasne prostredi nemeckych lesu, jaderna elektrarna, Fallout influence, skvela temna hudba a chytlavost kdy se nemuzete dockat dalsiho dilu. Koukejte vysolit druhou serii a rychle! 9/10 ()

erased 

všechny recenze uživatele

Stranger Things, seriálových 12 opic a libovolné severské krimi měli dítě jménem DARK. Na verdikt, jestli je to jenom chatrný hybrid nebo pospojitý zázrak beroucí si ze všech zmíněných to nejlepší, si ale budeme muset počkat do příští sezóny. První je pro ni totiž nakonec asi jenom povedeným prologem, který se sotva dotýká povrchu. Zatím ale především atmosfericky a audiovizuálně naprosto špičkové. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Ohromne špecifický projekt. Je veľmi náročné Dark k niečomu prirovnať. Ide o zmes rôznych poznaných prvkov, ponúka však navyše mnoho nového. Ak sa tomuto seriálu otvoríte, zoberie vás na dobrodružstvo jedného malého mestečka, v ktorom sa všetci poznajú a osudy postáv sú prepletené navzájom veľmi zvláštnymi väzbami. Postavy prežívajú svoje minulosti, prítomnosti aj budúcnosti a táto ich cesta je skutočne nevídaná. Cesta, ktorú postavy prejdú od prvej časti až po tú poslednú sa javí siahodlho, v skutočnosti sa bavíme o zopár hodinových častiach. Dajte tomuto seriálu šancu, tak navrstvený príbeh ste už dávno nevideli. A ak prekonáte tú hranicu, kedy pochabé tempo, nejednoznačnosť a zvláštne postavy prestanú frustrovať, otvorí sa vám svet, ktorý totálne pohltí. Hoci má Dark veľa nedostatkov a nad mnohými aspektami sa dá polemizovať, nevídaná prekombinovanosť a atraktívny audiovizuál posúvajú celý projekt do vysokého nadpriemeru. "Peklo je prázdne, všetci diabli sú medzi nami." ()

slord 

všechny recenze uživatele

Tak to bolo super. Seriál, ku ktorému som sa dlho dokopával mi teda riadne sadol. Už od prvej epizódy som mu prišiel na chuť. Spočiatku sa môže javiť, že pripomína Stranger Things, ale to len spočiatku. Keď však naberie odlišný smer, tak divák vie, že sa má na čo tešiť. Žiadna postava tu nie je zbytočná a má v tomto príbehu svoje miesto. Hudba je skvelá, už tak super atmosféru povzdvihne o pár stupňov vyššie. Všetky kúsky skladačky, ktoré sme dostali počas celého seriálu, v závere do seba zapadnú a človek má ten priblblý úsmev na tvári a je mu ľúto, že tento parádny seriál už skončil. 10/10 ()

Helo 

všechny recenze uživatele

První řada je geniální. Její mysteriozní nádech, tajemno, postupný zamotávání, odhalování a další zamotávání (ano, skutečně se mi stávalo, že když jsem měl pocit, že už to konečně začínám chápat, objevilo se něco dalšího, co to zase zamotalo a znova jsem byl vedle) - tohle všechno člověka drží a nepustí. Pak přijde druhá série s několika novýma postavama a časovýma liniema a prvních pár epizod to pořád ještě funguje, ale tehdy už po několika epizodách dojde vlastně k vysvětlení (skoro) všeho a zbytek epizod se tak z většiny zabejvá už jen tim, jak k tomu, o čem víme, že se stalo, vlastně dojde. Třetí série přidává zase něco novýho, chvíli člověka zase drží novýma otázkama, ale nakonec jsem z toho měl pocit, že z těch 16 epizod posledních dvou řad, by klidně šlo udělat epizod 8 nebo deset, protože velká část z nich jen dovysvětluje trochu zbytečný linky a postavy v nich pořád dokola opakujou ty samý tajemný hlášky, který ale nijak neposouvaj děj. Jasně, celá pointa příběhu je založená na cyklickým opakování všeho, ale tady už toho bylo občas až moc. No a celý rozuzlení v poslední epizodě... nemůžu říct, že bych nechápal, proč to tvůrci vymysleli takhle. Ono to asi těžko šlo vymyslet jinak, jen to vlastně celýmu tomu zbytku dává takovej punc zbytečnosti s tím, že některý věci tu ani nejsou dovysvětlený nebo mi to vysvětlení ušlo. Nebo by vlastně bylo zbytečný vzhledem k závěru. Napsal bych ještě jednou tak dlouhej komentář, kde by bylo mnohem víc chvály a vlastně důvod, proč tomu i tak dávám 5*, ale to, co by v něm bylo, už vypsal Beckett51, takže můžete kouknout k němu. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Po spackanej, prekombinovanej a miestami až nechcene komickej mysterióznej tretej sérii, ktorá akoby patrila k inému, (tj. béčkovejšiemu) sci-fi seriálu na AXN, sa potvrdilo čo sa dalo tušiť už o niečo skôr. Nejde tu o geniálne, do posledného detailu dopredu premyslené dielo (ako sa mohlo zdať v sérii prvej) bez jedinej logickej chyby. Skôr iba dôstojný upgrade Donnieho Darka (mixnutého s dvanástimi opicami?) a možno i zásadná žánrová (time travel) záležitosť s mimoriadne kvalitným scenárom a zaujímavým využívaním seriálu ako rozprávačskej formy. Hodnotenie sérii: 5*, 4* a 3* ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl Dark k něčemu přirovnat, je to rozhodně Stranger Things. Seriály mají společnou mysteriózní linku, pátrání po malém chlapci, příběh táhnoucí se přes celé rodiny, osmdesátky a mnoho dalšího... ale to jsou věci víceméně akorát na úrovni žánrových tropů. Zatímco Amíci rozdělují svět na černý a bílý a zlo zcela nutně personifikují jako monstrum, Dark nám ukazuje evropský pohled na věc, kdy svět je šedý a monstra jsou uvnitř všech z nás. Oproti americkému seriálu má Dark navíc velkou výhodu v tom, že jej zcela zjevně tvůrci od začátku do konce naplánovali na tři série. Stranger Things z amerického kontinentu naopak bylo vymýšleno vždy po řadách, kdy po první sérii ani tvůrci nevěděli, že by mohli nějak pokračovat... ale popularita seriálu je přesvědčila, že to za to stojí. Pokud bych měl seriály nadále srovnávat, tak má Dark daleko komplexnější a lidštější postavy, nejsou to ty klasické archetypy, jelikož se většinou stane něco, co je stejně rozbije... byť na úrovni právě žánrových tropů postavy fungují podobně a srovnat tak lze například Ulricha s Hopperem nebo Katharinu a Joyce. Co se týče scénáře, tak je Dark rozhodně na vyšší úrovni, kdy má navíc jednu z nejlépe napsaných zápletek o cestování časem. Pak je jen otázkou, jak moc tvůrci plánovali "happy end" případně zda nezvažovali i depresivnější variantu s uzavřením smyčky, ale spokojený bych byl myslím s oběma. Na seriál se určitě rád podívám znovu, kdy jej sice již budu vnímat jinak, ale hledat spojitosti bude určitě nová zábava. Hodnocení: 80 % ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzhľadom k tomu, že seriál Dark bol vyrobený pre nemecký Netflix tak ma úroveň seriálu veľmi príjemne prekvapila. Prepojenie troch dimenzií troch rôznych rokov v 33 ročných odstupoch bolo rovnako dobre zamotané ako vzťahy medzi postavami. Najväčším plusom však bolo zobrazenie prostredia daných rokov a nakoľko nezaostali ani herci treba povedať, že Dark patrí do zoznamu lepších seriálov a prekonal aj Castle Rock. Po viacerých recenziach k seriálu si rozhodne pozriem aj Stranger things, nakoľko odporúčanie od filmového znalca som na daný seriál už dostal a samotný Dark zvýšil môj záujem, pretože ponúkol niečo nové. ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

To množství postav a dějových linek z toho dělá slušnej chaos. Nejednou jsem si řekl, kdo to kur** je? Avšak hudba a "upršená" atmosféra to posouvají na vyšší level všech mysteriozních seriálů. ()

Miseet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyznat se v ději a v jednotlivých postávách je upřímně opravdu oříšek. Jelikož mi dělalo hrozný problém se třemi prvními díly prokousat, tak jsem byla ve finále docela hodně zmatená. Nicméně ani tato moje neorientace mi nepřekáží v tom hodnotit tenhle seriál vysoko, vše se to postupně vypracovalo a gradace fungovala přesně tak jak má. Ačkoli mi, jak jsem již zmínila, první 3 díly daly hodně práce, tak naopak ty tři poslední jsem slupla najednou. Postav je tu požehnaně a všechny jsou zahrány dobře. Myslím si, že tohle malé cestování časem se netflixu hodně povedlo, a já mohu jen doporučit. Malá rada na závěr, již od začátku dávejte bedlivý pozor na děj i na jednotlivé postavy (ikdyž si stejně myslím, že to bude prd platné). 2. série - zde se všechno vyjasňuje a seriál to vyšvihlo o hodně výš. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Dala jsem se na tuto vojnu (cestování v čase rozhodně nikdy nebyl můj šálek whisky), tak jsem to tedy dokoukala. První dvě série byly zvláštně fascinující, sice jsem se nedokázala těšit, co bude dál, ale nešlo ani přestat; u třetí série už jsem si málem vyškubávala vlasy, protože to zamotávali stále víc a víc nesrozumitelně, každý byl příbuzný někoho jiného i stejného zároveň, málem všichni si byli navzájem rodiči, dětmi, milenci či sourozenci. Některé postavy se dokonce nedaly zařadit nikdy, jiné tam zas neměly absolutně žádnou roli ani význam (například Erik). Celou dobu tam bylo vše ponuré až hanba, ale základní nápad byl bezesporu zajímavý. A je pravda, že se závěrem se potrápili, aby byl alespoň trochu pochopitelný, což naštěstí byl. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Pro lidi, kteří mají strach, že seriál nebude vysvětlen mám 2 rady. Za prvé dojeďte ty 3. série do konce a druhá, nejlépe celý seriál najednou. Za sebe můžu říct, že co jsem chtěl, vysvětleno bylo, pro mě konec a celý průběh dával smysl. Úplně pochopím když někdo ten konec odbyde. Já si to opravdu užil, přiučil se trochu němčiny a hlavně nemám problém si to dát celé znova. Člověk pak ocení seriál od začátku. Pecička. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

není to úplně orignální (kdo chce najde si tu něco ze Stranger Things,něco z OA,něco z Pustiny atd) a velmi často je to velmi zvláštní a pro úplné pochopení toho jestli aspoň něco dává smysl by si člověk musel dělat zápisky a mapu.Na druhou stranu je ale Dark zvláštní natolik,že nutí diváka hltat další a další díly a tím se nořit do větší a větší depky z toho že mu vlastně není úplně jasné co se vlastně děje (minimálně 1/3 sem asi nepochopil vůbec):Hodně tomu připsívá vítáná změna prostředí (Ameriky je všude dost),líbivý vizuál a skvělá atmosféra,která se táhne všemi díly a je nakonec úplně jedno že je z 80% tvořena hlavně geniálním soundtrackem.Jako celek tedy není Dark bez chyby,nicméně je hodně návykovou záležitostí,kterou prostě chcete vidět...90% ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Atmosféra depresivního upršeného města pod elektrárnou by se dala krájet. Kamera skvělá, hudba skvělá. Asi největší (jediná?) vada na kráse je nekonečné množství postav, které jsou spolu nějak náhodně přínbuzní nebo je pojí dohromady nějaké tajemství z minulosti, a je hrozně těžké si v tom udržet přehled. Jestli se vám u Stranger Things pletli ti dva černovlasí kluci, tal tohle je tak dvacetkrát větší peklo. Uwe, Helge, Nielsen, Ulrik, Mads, Mikel, tři stejní vousatí dědové, čtyři paní ve středním věku, osm divných tichých introvertních mužů... a když se v tom trochu zorientujete, lol, tady máte další časovou rovinu, kde stejné lidi hrají jiní herci. A bohužel ani teď režie moc nepomáhá, takže jsou scény, kdy někdo něco udělá nebo řekne ("Tu noc tam byl Hans Bahnhof!!") a vy víte, že vám má asi klesnout brada, ale bohužel už si nepamatujete, kdo Hans Bahnhof je. Nejvíc mě ten seriál začal bavit u šestého dílu, když mi kamarádka řekla: "Tak si k tomu namaluj graf, co už víš." A strávil jsem příjemnou hodinku kreslením os a příbuzenských pavouků... a najednou to hrozně dává smysl. Další díl už byl super a já jako detektiv doplňoval detaily do svého spisu. Takže tak. Super seriál, ale pokud nemáte paměť na jména a tváře, tak si k nachystejte lepíky a dělejte si poznámky jak na vysoké škole. (Po finále dávám z nadšení 5*; super s láskou dělaný, promyšlený seroš.) ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se Dark bere tak vážně. Rozumím, že téma potřebuje svou tíži, ale je to tak přes hranici, že ubližuje smotanci příběhu a seriálu tak ve výsledku ubližuje. Neexistuje zde kontast, město je skoro ve všech svých érách temné a neměnné. Nebránila bych se ani regulaci slowmotionových atmosférických záběrů, neustálých záběrů lesa atd. A herecky mě to začalo trochu bavit až za půlkou, většina protagonistů je chladně nesympatická, těžko se mi od sebe odlišovali, protože jsou nevýrazní a nedokázala jsem se od začátku přinutit, že by mě měl jejich osud jakkoliv zajímat. Příběhově však od začátku lákavé svou schopností rozplétat postupně. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Aktuálně dokoukána třetí řada a je to propletené, možná až moc propletené (stačí se podívat na schéma logiky seriálu), pamatovat si všechny postavy, všechny důležité události ve všech důležitých časových etapách není žádná legrace, ale ve finále, byť se člověk mnohokrát tak trochu zmateně škrábe na hlavě, je to bezesporu jeden z nejlepších evropských seriálových počinů za dlouhou dobu. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Po všech těch recenzích a pochvalných komentářích jsem se do německýho seriálu pustil. První řada mě svým způsobem dostala, člověk se v tom ještě dost orientoval, co se týče toho cestování. Cestování do minulosti i do budoucnosti díky těm letopočtům bylo super, člověk poznal mladší i starší já hlavních hrdinů. A troufnu si říct že jsem se pořád držel v obraze a chápal souvislosti, ale s druhou a 3. řadou, kdy už se to začalo míchat až moc, tak jsem v tom začínal mít slušnej guláš. Chvíli k Apokalypse muselo dojít, potom zase vůbec, pak ve všech světech. Ke konci už jsem měl docela problém to vůbec dokoukat, protože jsem nedával to propojení víc světů a tolika postav. Klobouk dolů před tím, kdo se orientoval po celý seriál. Tím ale nechci říct že by to byl špatný seriál, jen to Němci trochu přepálili. ()

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama