Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nebezpečí pro newyorské ochránce zákona - neúplatný policista... Kriminální drama Serpico vzniklo podle stejnojmenné knížky newyorského novináře Petera Maase, jenž v ní vylíčil skutečné osudy policisty Franka Serpica, který byl dlouholetým členem newyorského policejního sboru a v roce 1971 svědčil v rozsáhlém případu korupce proti svým kolegům. Režisér Sidney Lumet (nar. 1924) začínal v padesátých letech v televizi a patří k předním hollywoodským tvůrcům druhé poloviny minulého století (Dvanáct rozhněvaných mužů, Zastavárník, Pahorek, Televizní společnost, Rozsudek a další tituly). V době tzv. Nového Hollywoodu na počátku sedmdesátých let režíroval dva kriminální příběhy na motivy skutečných událostí, Serpico (1973) a Psí odpoledne (1975), jejichž dalším společným jmenovatelem byl hlavní představitel Al Pacino (nar. 1940). Policejní důstojník Serpico, který neváhá ani na okamžik a postaví se vlastním druhům, i když velmi dobře ví, že bude terčem jejich pomsty, patří k nejlepším Pacinovým hereckým kreacím (znamenal pro něho druhou v dlouhé řadě osmi oscarových nominací). Jeho neokázalé herectví, založené na hlubokém vnitřním prožitku v souladu se Stanislavského hereckou metodou, působí přirozeně v souboru vesměs málo známých představitelů podobného založení (mezi nimi se např. mihne i budoucí hvězda F. Murray Abraham) a rovněž souzní s realistickým režijním pojetím... Lumet ve filmu využil více než stovku newyorských lokací a ukázal s výjimkou Staten Islandu prakticky všechny newyorské městské části. Kladný divácký ohlas filmu měl za následek vznik stejnojmenného televizního seriálu (1976-77), na němž se však nikdo z původních tvůrců nepodílel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (460)

lamps 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od toho teda určitě víc. Námět o muži bojujícím na vlastní pěst proti všudypřítomné policejní korupci je sice nesmírně lákavý, ale Sydney Lumet se ho rozhodl zpracovat způsobem, který mě vůbec neoslovil. Po filmařské stránce se tomu asi nic moc vyčítat nedá a možná bych Serpicovi i dokázal odpustit, že staví úplně do ústraní napětí, nějakou akci nebo vyšetřovací metody na úkor Pacinovy postavy, která se skoro nehne z placu a vše se točí jen okolo ní. Co jsem už ale nepřekousl bylo, že příběh v pohodě stlačitelný do 100 minut byl natažen na víc jak dvě hodiny. To pak ani výborné Pacinovo herectví nedokáže zcela zastínit fakt, že jsem se hodně nudil a že ta psychologická a morální tvář filmu na mě nezapůsobila zdaleka takovým dojmem, jak bylo asi zamýšleno.. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ala i Sidneyho mám rád. Od dnešního dne však už zřejmě jen odděleně. Hlavní problém byl podle mého extrémně odborného názoru v tom, že je snímek extrémně dlouhý a je v podstatě celý o tom samém. Sledujete výborně hrajícího Ala, který se vydal na steč s korupcí a nespravedlností. Čin je to rozhodně odvážný a obdivuhodný, leč hloupý. Ostatní na oplátku plánují a konají mstu. Pěkné je ve filmu například to, kolik vizáží a stylů během filmu Al vymění. Pokud se je bude chtít někomu spočítat, tak má moje svolení, napsat výslednou cifru mým jménem do zajímavostí. O tom, že se během filmu Frank přetransformoval na teplomet, prosím nepište. Už jsem tak učinil. Navíc si toho všimnou opravdu jen ti nejpozornější diváci, protože Sidney Lumet se rozhodl, že to nebude zbytečně rozmazávat. Akčních pasáží je málo, ale to lze filmu tohoto typu jen těžko vyčítat. Film staví na dialozích, které nejsou špatné, jen je jich prostě moc. Má to celé cosi do sebe, ale o docela frekventované nudě, je prostě třeba dát náležitě vědět a razantně nebohé a nic netušící diváky varovat. Proto tak teď činím! Lepší dvě hvězdy. Opět viděno metodou 3, 2, 1, teraz, která i nadále zůstane opředena rouškou tajemna! ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.7/10] | me: Výborný Al Pacino a veľmi uveriteľne reálny pohľad na prehnitú a špinavú políciu vtedajších rokov. Serpico je veľmi zaujímavá postava zahratá silne a presvedčivo,... Škoda, že Al Pacino je jediná výrazná postava, ktorá by si zaslúžila zaujímavejšie herecké okolie. Celkovo sa však jedná o presvedčivý a zaujímavý film, ktorý stojí za to. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Bravo, už dlouho jsem neviděl film z policejní korupce a tenhle patří k těm nejlepším co jsem doposud viděl. Al Pacina jsem vůbec na první pohled nepoznal. A to, že patří k jeho ranné tvorbě vůbec nemá vliv na jeho herecký výkon. Zahrál to bravurně, což potvrzuje i nominace na Oscara. Film jsem zhltnul jedním dechem a čekal jsem další vývoj v korupční sféře. Jediná výtka, která by mě donutila snížit počet hvězdiček je těžkopádná hudba Mikise Theodorakise. Možná se tak stane při dalším shlédnutí v budoucnu. Protentokrát nechám plný počet. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný snímek podle skutečnosti o prohnilosti newyorské policie. Al Pacino tu hraje policistu, který má trochu neortodoxní metody a snaží s touto korupcí skoncovat. Sahá to ale moc vysoko a nikdo ho nechce podpořit. Máto vliv i na jeho osobní život, který se mu dost rozpadá. Díky své píli ale dosáhne svého i za cenu riskovaní vlastního života. "Umírej pomalu." ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Natáčelo se celkem na 104 místech ve všech čtvrtích New Yorku kromě Staten Islandu. (liquido26)
  • Když se Frank Serpico (Al Pacino) jede hlásit na své první místo pochůzkáře v roce 1960, v pozadí lze spatřit modely aut z poloviny 60. a počátku 70. let. (liquido26)
  • Frank Serpico – podle jehož života je film natočen – se chtěl účastnit natáčení, ale producent Martin Bregman si jeho přítomnost nepřál. Měl obavy, že by herce mohla rozrušovat. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama