Reklama

Reklama

Chobotnice

(seriál)
  • Itálie La piovra (více)
Itálie / Francie / Rakousko / Španělsko, (1984–2001), 68 h 23 min (Minutáž: 52–114 min)

Hrají:

Michele Placido, François Périer, Paul Guers, Remo Girone, Patricia Millardet, Nicole Jamet, Florinda Bolkan, Jacques Dacqmine, Cariddi McKinnon Nardulli (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Policejní inspektor Corrado Cattani je přeložen na Sicílii s manželkou a dvanáctiletou dcerou Paolou. Jelikož se specializuje na mafii a s ní spojené obchodníky s drogami, jejichž transakce jsou kryty bankou a jeví se jako legální obchody, brzy se stane terčem vyhrožování. Po únosu své dcery je Cattani donucen odvolat žalobu proti hlavnímu podezřelému, a to i přes pohrdání svých kolegů. Paola se po únosu vrací v zuboženém stavu a Corrado se pouští do nemilosrdné odvety vůči zločincům. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát komentáře ke každé sérii, viděl jsem čtyři a bez Placida nemám na další chuť, byť nebudu zapírat že Patricia Millardet je pro mě dost silný magnet. První série má opravdu vynikající scénář, v dalších slábnoucí kvalitu vynahrazuje Morriconeho hudba. Čtyři hvězdy dávám trochu i z nostalgie, protože při premiéře jsem to hltal. Většinou to nikde není moc uvedeno, ale seriál má především hodnotu jako průlomový, velmi volně inspirovaný osudy soudce Borsalina. Tohle si v Itálii do té doby nikdo nedovolil a rozkrývání praktik mafie bylo bleskem z čistého nebe. Seriál má doslova příšerně tísnivou atmosféru a magického hlavního hrdinu, kterému je později úžasným soupeřem fantastický Remo Girone, vše je korunováno skvělým českým dabingem. Jsem rád, že jsem se na to po letech podíval. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na svou dobu naprostá pecka... . a pokud je dneska někdo jako já přesycen kriminálkami anděl a las vegas tak vám chobotnice přijde jako parádní temná kriminálka, u které si řeknete , že takhle to tam opravdu chodilo. Atmosféru dokonale dokresluje prostředí ( samozřejmě že se nenatáčelo na sicílii, protože autorům vyhrožovali ), herci, ale především hudba, jejíž dva základní motivy jsou strašidelné samy o sobě. Bravo ! ()

Reklama

Micione 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál  s podtextem: Za vším zlem hledej peníze! Komisař  Cattani  zůstává  v hledáčku mafie,  avšak zavolá Ester do domu, ve kterém  žije s Tanem. Ta na otázku kdo volal odpovídá, že to byl omyl.  Když Tano  odjede vydá se na schůzku s  Cattanim,  s nímž se setkává na veřejném  místě  aniž by předpokládala, že ji Tano nechává sledovat... Podobně  nepromyšlených a naivních  momentů   je ve scénáři  dost a dost ... a tak  snad ani není divu,  že mafie má i v současnosti  stále zelenou - a to nejen v Itálii... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na televízny kriminálny seriál "Chobotnica" (La piovra) som spolu s mojimi rodičmi pozeral s otvorenou hubou a zatajeným dychom. Písal sa rok 1985, mal som vtedy osem rokov, mnohému z toho som vôbec nerozumel, ale zachvátila ma atmosféra, dramatickosť a akcia tohto koprodukčného titulu. V nudnej programovej štruktúre štátnej socialistickej televízie to bolo niečo nezvyčajné. Silne som držal palce odvážnemu policajnému inšpektorovi Corrado Cattanimu v jeho zarputilom boji s mocnou sicílskou mafiou. *** ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalší seriál mojej mladosti. Podrobnejšie ho dobre zhodnotil Wacoslav1, takže ja len zbežne. Prvé 4 série s Cattanim sú už klasika. Drsný mafiánsky seriál, ktorý mafiu nijak neglorifikuje, ale práve naopak. Ukazuje aké to sú svine a že boj s nimi je krutý a spravodlivosť ťahá za kratší koniec, čo nakoniec zdolá aj legendárneho komisára. 5-6 séria s novým komisárom boli štýlom iné. Nezmenil sa len hlavný hrdina a prostredie, ktoré zavítalo aj do Čiech, ale hlavne doba. Chápem prečo to veľa ľudom nesadlo, ale kvalitatívne to nejak extra nekleslo. Siedmu sériu venujúcu sa vyriešeniu smrti Cattaniho mám najradšej a nechápem jej tak nízke hodnotenie. 8-9 retro séria venujúca sa začiatkom legendárneho mafiána Tana ešte za jeho detských čias je proste štýlom zase niekde inde. Tempo majú miestami až príliš pomalé, ale keďže sú výrazne kratšie, tak sa to dá raz zhliadnuť. Posledná séria ktorá uzatvára Tanov príbeh bola pre mňa sklamaním. Pôsobí strašne lacno televízne a záver je vyslobodením nielen pre postavu Tana ale aj pre diváka. Ale už len kvôli tomu, že je definitívnym ukončením jednej veľkej ságy, tak stojí za zhliadnutie. V seriály sa objavilo kopa zaujímavých postáv mafiánov, ktorí kuli pikle a kopa kladných si to riadne odskákala. Ikonická je rovnako Morriconeho hudba, ktorá seriálu dodáva depresívnu atmosféru. Celkovo to je seriál, ktorý sa oplatí vidieť, či už máte mafiánske seriály radi alebo nie. Pôvodný CZ dabing stojí za to. Holt stará škola. Rozhodne sa vyhnite tomu novému z AXN. 8/10. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (15)

  • Italská televize Rai měla připravený scénář pro jedenáctou sérii Chobotnice která se měla začít natáčet v roce 2016. Nakonec z toho sešlo, ale tvůrci se rozhodli, že scénář poupraví a natočí spin off seriálu. Vznikl tak zbrusu nový seriál, který jej již natočen s názvem Maltese - Il Romanzo del Commissario (od r. 2017). Tento nový seriál je jakýmsi perquelem seriálu Chobotnice a odehrává se zhruba deset let před ním. Maltese začíná v podstatě stejně jako Chobotnice; mladý komisař přijíždí ze severu na Sicílii vyšetřovat vraždu kamaráda a spojitosti mafie s politikou a státem. Čím více se zaplétá do sítě mafie, tím více je v nebezpečí života on i jeho rodina. Stejně jako komisař Cattani (Michele Placido) má i komisař Maltese (Kim Rossi Stuart) malou dceru a ženu které ale žijí v USA. Seriál stejně jako po vzoru původní Chobotnice poměrně otevřeně a detailně ukazuje praktiky mafie včetně vražd, únosů a vydírání. (ČSFD)

Reklama

Reklama