Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Z natáčení 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Z natáčení 2

Recenze (141)

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Artová noční můra ve které se snoubí vše, co Lynch za posledních 40 let vstřebal jako umělec. Cz dabing velice překvapil a hl.díky němu, jsem dokázal ocenit i ty části, které mi v orig. přišli poněkud hluché. Též té cz verzi vděčím za to, že jsem byl schopen si pustit 14.5 dílů na jeden zátah, což je výkon, který se mi nepovedl už roky. Za absolutní vrchol po zralé úvaze beru díly:1, 2, 3, 8 (ten je jasný a navíc je to v podstatě 55min.film sám pro sebe) a 17, 18. Naprostý záhul, který v US tv nemá (Lynch/Frost to opět! dokázali), obdoby. Spolu s ještě lepší Frostovou 2.TP knihou Final Dossier (zatím jen v orig. snad se dočkáme cz vyd.) jsem byl po 3 dny součástí světa, kde šumí majestátní Douglasovy jedle a káva je zatraceně silná. S koncem, jsem tak nějak spokojen/nespokojen, dle nálady, ale i tak se jedná o vyjímečné a hl.nepodbízivé dílo, které je pochopitelně pro mnoho seriálových konzumentů, dosti nestravitelné. Ale to je jedno, páč to není ostatně seriál pro každého. On je totiž pro nás. Rozhodně je pro Lynch maniaky úžasné vidět, jak se zde snoubí (II.) vlivy takových fláků jako, Mazací Hlava či stále brilantní Inland Empire. Sice se zde dosti přitvrdilo v cynismu (což jsem nikdy v předchozím TP nepozoroval) a krvavosti (opět to samé), ale když se na to podíváte z odstupu, tak je to vlastně pochopitelné. Před 25 lety byla holt jiná doba. Já vím, je to klišé jak hrom, ale i tak. Suma sumárum... dostanete zde téměř 18h.film, což ve světle informací, že se tato 3.s.točila vlastně v kuse a pak se to teprve rozestříhalo na 18 dílů, dává v jednotném shlédnutí dokonalý smysl. Tady totiž nedostanete obligátní shrnutí předchozího děje, jako u předchozích 2 s.:) Žádné berličky a vedení za ručičku. To tedy ne. Když vynecháte jeden jediný díl, jste v loji. Jen pro filmové/tv labužníky třídy 10 a výš.:) Na závěr jen dodám, že jsem byl nehorázně nadšen z faktu, že se zde docela dost propojuje a prohlubuje už tak hluboce psychedelický TP film, díky čemuž získává zcela nový rozměr. Jen mě hodně mrzí (mírně řečeno), že zde tak často zmiňovaný agent Jeffries už nemůže být hrán dalším panem umělcem s velkým U, Davidem Bowiem. To by byl teprve nářez. Takto jsme dostali ´´jen´´ obří konvici a pár ukázek (čb) z filmu. A nejvýraznější hláška? ,,Naser si, Alberte´´. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro vlastní dobro se odprostěte od starých Twin Peaks a připravte na bezkonkurenční Lynch-show, která je autorsky svobodná, osobitá, nekonvenční, schválně matoucí, podnětná, nabitá, kouzelná v provedení a mozek-obracející, jako fakt máloco. Respektive jako nic. Naprosto nevíte, co vás čeká v další hodince a je tu tolik čeho se chytat a o čem rozmýšlet. Prvních sedm dílů taková skvěle nejistá předehra, osmý mě pak přímo srovnal se zemí a od té chvíle totál. 5x jsem dal pět hvězd a v součtu s přehledem vítězná série, kterou mám už hned slinu si zopáknout. Po řadě analýz a možnosti ten závěr pár dní strávit definitivně říkám, těch 25 let poté byl vyšší level. Každopádně nic pro netrpělivý zabedněnce. "Why were we so foolish to wish for any happy endings or concrete resolutions?" (x95% ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s úvodní znělkou končí veškerá nostalgie, David Lynch je filmově úplně jinde a stejně tak je na tom jeho Návrat. Hned první epizoda naznačí dění, tedy, nějaké dění... příběhy začnou a najednou končí, čí ani neskončí, zmizí. Stejně tak je to s velkým počtem postav, povětšinou nedůležitých, naopak některé zas svoji důležitostí překvapí. Stálicí je tu například Dougie, který vlastně odlehčuje dění, přidává na komediálnosti, vše ovšem v mezích důležitosti jeho postavy... například scéna v Kasinu nezapomenutelná a nejen ta. Ze začátku jsem čekal, jestli se "to" u Dougiho stane, postupem času už mi to bylo vcelku jedno, ale potom "ta" scéna byla velice silná. Netřeba se více rozepisovat, každý jistě chápe. Další postavou která bavila byl zlý Cooper, ten zas příběhu dodává takový gangstersko mysteriózní nádech a to sérii velice prospělo. Ano, Kyle MacLachlan a David Lynch jsou zase ti nejdůležitější! U Lynche jsem uvítal velké množství jeho "klasických" scén, především osmá epizoda potěšila! Nebo i taková maličkost, jakou je závěr téměř každého dílu... příjemný oddech po tom všem. Vrcholem série jsou potom poslední dvě epizody. Předposlední uzavírá alespoň některé příběhy a propojuje staré s novým (je příjemné zase některé vidět). A závěrečná, to je vrchol všeho, či snad nový začátek všeho? Jednoduše fantastický závěr! 90% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potěš pánbůh. Kdokoliv ač existující nebo fiktivní. Dle komentářů a hlavně hodnocení, které zde vidím v celku od velké většiny, mám problém s tím, že zde budu čůrat proti hurikánu. Ale nemůžu si pomoci. Twin Peaks dávali smysl onu kouzelnou první sérii, na kterou v celku s láskou vzpomínám. Poté jsem se to začalo dostávat níž a níž až jsme klesli na samé dno. Ta třetí série je ještě něco pod tím dnem. Pod mořem. Někde v Číně nebo kde. Pro spousty fanoušků dokončení chybějícího článku.To chápu, je to super, že jsme viděli dokončení tohoto amerického snu. Tím to ale končí. Spousta lidí chápala zapadnutí všeho do všeho. Úplně všechno dávalo perfektní smysl. Bubáci, mluvící elektrovětve... slušnej trip. Ale bohužel. Nejsem fanda něčeho, co absolutně nedává smysl. Ovšem, bude tu spousta lidí, že jsem nemyslící a nekulturní prase, ale jsem spíš normální divák. Divák, který rád přemýšlí, podívá se i na něco komplikovaného. Ale nerad ztrácím čas u něčeho, co jednoduše nedává smysl. Bohužel, bohudík, je to pravda. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

SPOILERy! Chýbala mi tam Donna. A moc nechápem, akým spôsobom Audrey prežila výbuch v závere druhej série. Ak vôbec. ;) Po famóznej satirickej detektívke (S01) a pseudohororovej soap opere (S02) je Return opäť iný žáner. Ani se neodvážim tvrdiť aký. Som rád, že už to mám celé za sebou a zároveň mi ten vesmír (tie vesmíry) bude chýbať. Úplne najviac ma tešila asi scénka s dievčaťom na konci jednej z posledných epizód, ktorá sa stratila pod stolom? Lynch je génius. ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • Epizóda je venovaná Jackovi Nancovi (Pete Martell), ktorý zomrel ešte v roku 1996. V tejto epizóde ho možno vidieť vďaka použitiu archívnych záberov z pilotnej epizódy (1990). (koba)
  • David Bowie přislíbil ve 3. sérii účast. Kvůli jeho předčasnému úmrtí ale byli tvůrci nuceni část scénáře přepsat a jeho postavu na obrazovkách vidíme v podobě „obří konvice“. (mandyl)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama