Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ticho bylo prolomeno... „Znepokojivé" (Time), „působivé" (The Wall Street Journal) a „napínavé" (Newsday) pokračování Mlčení jehňátek má „neobyčejný úspěch" (Us Weekly)! Anthony Hopkins je ve své staronové roli rafinovaného zabijáka Dr. Hannibala Lectera „perverzně dokonalý" (Rolling Stone), když po čase opouští svůj úkryt a vtahuje agentku FBI Clarice Starling (Julianne Moore) do životu nebezpečné hry, která prověří její sílu, chytrost... a loajalitu. Příval hrůzy a napětí a šokující vizuální efekty dělají z Hannibala „nejpůsobivější film, jaký kdy bude k vidění" (Joel Siegel, „Good Morning America"). (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (38)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 87 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Dvanáct let po svém vzniku byl film připomínán v italském tisku. Kupodivu ne kvůli jeho scénám ve Florencii, nýbrž proto, že vyšlo najevo, že jeden místní gangster nechal svého rivala zaživa sežrat prasaty. (NIRO)
  • Když Dino De Laurentiis telefonoval Ridleymu Scottovi s nabídkou režírovat adaptaci knihy "Hannibal", setkal se v první chvíli s nepochopením. Scott si totiž myslel, že by mělo jít o historický film o slavném kartaginském vojevůdci a suše odvětil, že po Gladiátorovi (2000) "se mi fakt nechce točit něco o chlapovi, co táhne slony přes Alpy." Producent hned začal svým hutným italským přízvukem hulákat: "Ále né, Lecter! Lecter!" (NIRO)
  • V knižní předloze má Hannibal Lecter (ve filmu Anthony Hopkins) cestovní doklady pro útěk z Florencie ukryty v tzv. Ďáblově brnění. (Cenobita)
  • Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) po celou dobu filmu ani jednou nemrkne. (ČSFD)
  • V knižní předloze Thomase Harrise si Hannibal Lecter (ve filmu Anthony Hopkins) nechal během svého útěku v Brazílii odstranit svůj přebytečný prst (druhý prostředníček) na levé ruce. Ve filmových verzích jej nikdy neměl. (Rollo_Tomasi)
  • S tržbami 58 milionů amerických dolarů se Hannibal stal v Severní Americe ve své době třetím nejrychleji vydělávajícím filmem za premiérový víkend. Lepších výsledků dosáhly jen filmy Ztracený svět: Jurský park (1997) a Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999). Celkové severoamerické tržby dosáhly 165,1 milionu amerických dolarů, celosvětové pak činily 351,7 mil. (Edgerton)
  • Anthony Hopkins za postavu Hannibala obdržel do té doby nejvyšší honorář ve své kariéře, a to 15 milionů amerických dolarů. (Edgerton)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Florencii, Washingtonu, Richmondu, Montpelieru a Ashevillu. Natáčelo se od 8. května do 25. srpna 2000. (helen catter)
  • Scénář se patnáctkrát přepisoval. (cariada)
  • Dům u jezera na konci snímku se vyskytuje i ve filmu A co Bob? (1991). (Elisebah)
  • Ve Florencii, kde se část filmu točila, můžete zakoupit průvodce, který vás láká na místa, která navštívil Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). (Kulmon)
  • Keď Dr. Lecter (Anthony Hopkins) vysvetľuje inšpektorovi Pazzimu (Giancarlo Giannini), že je potomkom slávneho florentského rodu Pazzi, vychádza zo skutočných udalostí z roku 1478. Vtedy členovia rodu Pazzi zosnovali sprisahanie proti rodine Medici, konkrétne chceli zabiť bratov Lorenza a Giuliana. Lorenzo de'Medici prežil a Francesco, Jacopo a Renato de'Pazzi boli povesení z okna Palazzo della Signoria, presne tak, ako to popisuje Lecter. (cica)

Související novinky

Druhé To má scenáristu

Druhé To má scenáristu

11.09.2017

Nejspíš jste si všimli, že horor To o víkendu vládnul kinům. Adaptace slavného románu vydělala za první víkend v USA 117 milionů dolarů, čímž pokořila rekordní zářijový otvírák Hotelu Transylvánie 2 … (více)

Hannibal za Alpami

Hannibal za Alpami

15.06.2005

Konečně máme potvrzené zprávy o natáčení dalšího pokračování osudů nejslavnějšího psychiatra na světě, a jak vás už asi z titulku napadlo, není řeč o Sigmundu Freudovi. Čtenáři románů Thomase Harrise… (více)

Reklama

Reklama