Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 6
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 6

Recenze (767)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Akty X boli úspešným a v svojej dobe ojedinelým seriálom. Hlavní hrdinovia boli sympatickí a príbehy v sebe skrývali úžasný potenciál. Bol však krehký, pretože najlepšie časti boli tie, ktoré obsahovali ako-tak uveriteľný príbeh. A tých nebol nadbytok. Komerčný úspech však vyžadoval stále nové a nové epizódy a tam už sa na uveriteľnosť príbehu príliš nehľadelo. Tak začal postupný a nezadržateľný úpadok nádejne rozbehnutého projektu. Napriek tomu predstavuje seriál aj ako celok veľmi slušný priemer. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niet pochýb o tom, že tento seriál bol odjakživa, mojim kultovým. V pamäti mi rezonuje najmä jeden príbeh. "The X files - HOME". Jedného dňa v malom mestečku Homu nájdu mŕtvolu malého dieťaťa. Miestny šerif Andy Taylor je z nálezu, rovnako ako okolitá populácia zhrozený. O pomoc pri vyšetrovaní požiada FBI. K prípadu je vyslaná osvedčená dvojica Mulder a Scullyová. Podarí sa im spoločne vypátrať vraha novorodenca? Pre fanúšika hororového subžánru hixploitation, jednoznačne najlepšia časť zo všetkých. Vrelo doporučujem. Ja som si dnes "krásne" zaspomínal. Nikdy nezabudnem ako v televíznej relácii "otázky pre riaditeľa", nespokojní občania bombardovali "najvyššieho" pohoršujúcimi listami - čože to za časť odvysielali po ôsmej hodine. Verte-neverte. Seriál následne presunuli po 22:00. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Mezi legendarními postavami, jako kuřák, žlučak a dalšími mne přijemně překvapila postava Wayne Weinsider, kterou hral Bruce Campbell. Šlo o slovanského poloboha a démona Velese. I když byl Veles ve slovanské mytologii bůh velmi význámný, tak to tolik nevadí. Je to v celku příjemné. Pěkný je i hold filmu Věc v první serii. Skutečně si myslím, že seriál se přiliš protahl. Přesto do top 200 patří. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes už lehce časem vyčpělý sci-fi seriál, který v devadesátých letech spolu se mladším Outer limits přitahoval milovníky tohoto žánru pravidelně k obrazovkám. Některé díly byly slabší, u některých se tajil dech... Nedávno jsem viděl díl s ploštěncem a už to zkrátka nebylo ono jako tenkrát poprvé... Pamatuji si to ráno tenkrát na střední, kdy jsme si všichni sdělovali zážitky... Naše oblíbené studentské jídlo šunkový závitek v aspiku jsme díky ploštěnci na týden vynechali :-) ! Podruhé je to zkrátka vždy slabší, protože odpadá moment překvapení a pak také divák od toho roku 1993 lecčemuž přivykl, lecos viděl a ve filmech i lecos zažil. Zhrubli jsme, jsme otrlejší a očekáváme pořád něco nového. Přesto nemohu jinak než dát 4 hvězdy. * * * * ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nedokážu najít vhodná slova pro to, co tenhle seriál znamenal pro mé dětství. V pozdějších sériích začaly všechny ty tajnosti s mimozemšťany a spiknutí uvnitř jiných spiknutí působit poněkud z prstu vycucaným a nechtěně úsměvným dojmem, každopádně za epizody typu Darkness Falls, Ice, Dod Kalm, Humbug, Spueeze, Blood, Soft Light, Anasazi, Quagmire, Apocrypha, Detour, Leonard Betts, The Calushari... a za spoustu dalších... za ty patří Akta X do mého seriálového zlatého fondu. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Až ve znělce epizody Pravda, která byla na dlouhou dobu posledním dílem seriálu, se objevilo rekordních pět průkazů. Vedle hlavního dua tu vystupoval náměstek ředitele FBI Skinner (Mitch Pileggi) a noví agenti Doggett (Robert Patrick) a Reyesová (Annabeth Gish). Průkaz FBI patřící agentu Johnu Doggettovi byl poprvé zobrazen v epizodě Zevnitř. (Reiniš)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama