Reklama

Reklama

Jasné nebezpečí

  • USA Clear and Present Danger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americká pobřežní hlídka najde na lodi zavražděného amerického podnikatele i s rodinou. Zavražděný muž je dlouholetým přítelem prezidenta Spojených států Bennetta. Ukáže se, že muž byl zapleten do obchodů s kolumbijskou drogovou mafií a měl jim vyprat 650 miliónů dolarů, které se později najdou na jeho účtech. Prezident ty peníze chce, a tak společně se svým poradcem pro národní bezpečnost Jamesem Cutterem usoudí, že se v tomto případě jedná o jasné nebezpečí, a tím mu dává neoficiální povolení k tajnému vojenskému zásahu s krycím jménem Reciprocita, jehož cílem je likvidace muže, který nechal zabít jeho přítele. Jedná se o muže jménem Ernesto Escobedo. Mezitím je do funkce zástupce ředitele CIA jmenován Jack Ryan, protože admirálu Jimu Greerovi byla diagnostikována rakovina slinivky a on umírá. Jack Ryan žádá kongres o navýšení financování akcí CIA v Kolumbii a dává senátorce své slovo, že se nejedná o vojenskou akci. To pro Cuttera znamená, že musí vojenskou akci v Kolumbii před Reacherem utajit a spojí se s Bobem Ritterem ze CIA. Ritter na akci najímá Johna Clarka, jehož úkolem je vybrat vhodné vojáky, a kapitán Ricardo Ramirez bude celou akci v Kolumbii řídit. Ernesto Escobedo o akci neví a je vzteky celý bez sebe, že se ke svým 650 miliónům dolarů nemůže dostat. Najímá si agenta Felixe Corteze, který zjišťuje, že do Kolumbie přijede ředitel FBI Jacobs, aby o těchto penězích vyjednával s kolumbijským generálním prokurátorem. Jenže Cortez hraje proti Escobedovi právě s Cutterem a nechá Jacobse zavraždit tak, aby podezření padlo na Escobeda. Dohoda je taková, že Cortez Escobeda zabije, převezme vedení nad kartelem a pak sníží dodávky drog do USA. V USA pak zavřou nějaké drogové bossy a bude to vypadat, jakože se daří vyhrávat válku s drogovou mafií. Cutter na oplátku zradí vojenskou operaci v Kolumbii a nechá je napospas Cortezovi. Ritterovi přikazuje, aby se zbavil veškerých důkazů o operaci Reciprocita. Jack Ryan se však o schůzce Cuttera a Corteze dozvídá a nabourá se do Ritterova počítače, kde se mu podaří získat pár důkazů o spiknutí v Kolumbii. Má obavy o životy vojáků a okamžitě letí jako civilní osoba do Kolumbie, aby se zde setkal s Clarkem, a společně se vydají na záchrannou misi... (TV Prima)

(více)

Recenze (164)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jack Ryan, to je Bond říznutý J. I. Joem. Ať jsou plány zločinců (zde narkobaronů) jakkoli promyšlené, vše zktroskotá na muži pádných pěstí a čistého srdce, který v samém srdci zla hvízdá kulkami tak, že by se i Arnold mohl něčemu přiučit. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Harrison Ford má oproti převážné většině představitelů akčních rolí výhodu v tom, že je kvalitní charakterní herec. Režisér Phillip Noyce sice nikdy nebude sbírat vavříny na filmových festivalech, ale je to slušný řemeslník, který je sem tam schopen spáchat i lahůdkovou scénu, jako je přepadení amerického konvoje uprostřed latinoamerického velkoměsta. Scénárista se ve své fantazii přiměřeně krotil, takže příběh má hlavu a patu bez krkolomných konstrukcí. Nakonec je z toho průměrný akční film s typicky neprůstřelným hlavním hrdinou. Špičky žánru stojí jinde, ale na jedno zhlédnutí je Jasné nebezpečí volbou bez rizika. Celkový dojem: 55 %. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Clancy tentokrát o drogách. Nemá to takové grády jako Vysoká hra patriotů, ale pořád dobrý. Pasáž kdy Ryan zjebe prezidenta je boží. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po slibném začátku film postupně uvadá, přijde pár nelogických věcí a závěr není nic moc. Ale Harrison Ford nijak neexhibuje a hraje naprosto přirozeně a proti Willemu Dafoe nemohu rovněž nic říct, takže z toho aspoň průměrný akčňák vyjde. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S dvouletým odstupem si to přemýšlivý analytik CIA Jack Ryan rozdává s kolumbijskou drogovou mafií. A nebyl by to ten pravý konspirační thriller, aby mu v cestě nestáli i zmetci z vlastních řad. A diváci na něj, co se tržeb týče, znovu velmi dobře slyšeli. Troufám si tvrdit, že mohli odcházet spokojení mimo jiné po velmi solidním přepadení konvoje v kolumbijských ulicích. Velmi dobrá akční sekvence. Jinak ovšem od adaptací Clancyho knih nemůžeme očekávat nějakou akci a dynamické momenty co deset minut. Ryan rozhodně není nějaký nezastavitelný bijec, díky Harrisonu Fordovi je to ovšem sympaťák každým coulem. Pokud jsem si ale u Vysoké hry patriotů přál zkrátit délku, tady to platí dvojnásob. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ta nejlepší Fordovka-Ryanovka s naprosto dokonalými scénami, mezi kterými vyčnívá hlavně (ano, ano) přepadení konvoje. Ani Willem Dafoe jako Clark nemá chybu. Clancyho předlohu sice scénáristé značně osekali (škoda je hlavně úvodní pasáže na lodi), ale co. Pět! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná, ale i přesto rozporuplná záležitost. Po pravdě úvodních 45 minut politických hrátek a keců mě do děje moc nevtáhlo, ale pak jako kdyby film přešel do jinýho levelu a jeho vrcholem je určitě dechberoucí scéna přepadení konvoje i když Ford je tu všechno jenom ne akční hrdina. Film má určitě svoji úroveň, ale pak to zase trochu spadne do toho spíš špionážního pojetí i když je mi jasné, že Jack Ryan není úplně primárně další James Bond nebo něco takovýho. Oproti tomu novýmu každopádně oldschool kvalita k nezaplacení.65% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Opět Jack Ryan, tentokrát ještě umakartovější, než kdy jindy. Padouši byli spíš komediálního rázu, i když scéna přepadení kolony byla libová ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby hlavní role patřily Seagalovi a Norrisovi, dal bych klidně hvězdy tři. Takhle je to však rozplizlé akční drama, které postrádá jak výraznou akci, tak nějakou dramatičnost, a u kterého záleží pouze na tom, jestli se dáte opít jmény Ford a Dafoe. Já jsem střízlivý, co vy? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve třetím filmu z volné série příběhů analytika CIA Jacka Ryana podle románů Toma Clancyho se Ryan zaplete do vyšetřování aktivit kolumbijského drogového kartelu, které sahají až k lidem blízkým americkému prezidentovi. Harrison Ford hraje v tomto politickém špionážním thrilleru poměrně přesvědčivě, ale filmu by slušelo zkrácení stopáže, možná by tolik nevynikala jeho průměrnost. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Poté, co jsem viděl Spielbergův Mnichov, se mi Jasné nebezpečí jeví jako obyčejně natočený thriller pro televizi. V podstatě se jedná o krapet inteligentnějších 24 hodin z Jackem Bauerem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jasné nebezpečenstvo som videl kedysi v prehistorickej dobe v tv a pamätám si, že som bol vtedy maximálne nadšený. Páčilo sa mi viac, ako jeho predchodca a ako jeho nástupca. Všetci boli drsní, machinácie boli značne prekombinované a prehnité a Harrison pri presadzovaní záujmov a spravodlivosti nekompromisný. Neviem, čo by som na film povedal dnes, ale dávajú ho vždy po polnoci a to sa mi nechce byť kvôli nemu do tretej hore. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Po "rodinnějších" Patriot games nám Phillip Noyce naservíroval druhý film s hlavní postavou Jacka Ryana v podání Harrisona Forda. Oproti pomalému prvnímu dílu jsme se však dočkali ještě pomalejšího (a delšího) rozjezdu a druhá polovina už sice byla akčnější, ale tak trochu nadsazená (vrtulník za 2 miliony amerických dolarů - záchranná akce v Kolumbii - to vše prakticky ve dvou lidech). Navíc jinak naprosto vážnému filmu moc neprospělo vykreslení amerického prezidenta jako karikatury (klidně by ho mohl hrát Leslie Nielsen), chápu, že to možná byl záměr, ale i tak.. Přesto se jedná o poměrně kvalitní politický thriller. Jo, a moc nemusím přehnaný americký patriotismus. :P ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Příliš lapsů v logice, příliš málo skutečného napětí.. Harrisonu Fordovi se v roli Jacka Ryana příliš nedařilo.. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Pre mňa trochu nezáživná Ryanovka, hlavne kvôli tomu, že "kancelársky agent" je opäť raz v úzadí a osatní herci ma v tomto filme z neznámeho dôvodu nedokázali strhnúť... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvělý akčně politický thriller s výborným Fordem, který se opět zhostil role Jacka Ryana. Film sice nemusí bavit každého, jelikož je poměrně složitý a vyžaduje od diváka velkou dávku pozornosti, hlavně kvůli velkému množství postav. Ale rozhodně dokáže zaujmout i průměrného diváka díky povedeným akčním scénám (hlavně scéna zmasakrování kolony je perfektní). ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Vcelku príjemné politické krimi, ktoré je tak akurát prekombinované a povedzme, že aj napriek dlhšej stopáži udrží konštantnú pozornosť. Podobne ako predchádzajúci diel, Patriot Games, sa jedná o nenáročnú záležitosť, nič prehnane sofistikované. Ako najväčší prínos a mierny šok (v pozitívnom význame) vidím tú relatívne nízku úroveň debilného amerického patetizmu (na záver som čakal, že nám zavlaje americká zástava a pán prezident sa bude objímať s Harrisonom:). ()

Související novinky

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Agent „Mr. Clark“

Agent „Mr. Clark“

20.01.2006

Postavu agenta Johna Kellyho alias Mr. Clarka stvořil spisovatel Tom Clancy (Hon na ponorku). Ten už se ve filmu objevil jednou a to v podání Willema Dafoea v thrilleru Jasné nebezpečí. Tehdy však… (více)

Reklama

Reklama