Reklama

Reklama

Papežův vymítač

  • USA The Pope's Exorcist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (380)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nepochybne tu dlhšiu dobu nebol "vymetačský" horor, ktorý by spĺňal požadované kritériá. Na najlepšieho z najlepších, "Exorcistu" zo 73´ sa samozrejme nechytá, pričom na mnohými spomínaný príbeh "Emily Rose" to taktiež nebude, nakoľko tam sa buduje atmosféra od úvodu až do samého konca, kde samotný snímok dosiahne vrchol. V prípade Pápežovho exorcistu je solídny úplný začiatok, z ktorého sa plynule prechádza do mdlého jadra, od ktorého sa odrazí do živej záverečnej tretiny po dlhých minútach, ktoré prakticky nedokázali nadviazať na solídny štart. Ja osobne ale sklamaný nie som, práve naopak, konečne po tých lacných kokotinách, ktorými sa človek musel prehrabávať, narazil na niečo vizuálne podmanivé, čo aspoň trochu naplnilo očakávania. Medzi 3-štyri. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Hororových filmů na téma vymítání nelidských démonů bychom v historii kinematografie našli bezpočet - všichni Vymítači ďábla, Antikristové a Satanové mají obdobnou zápletku. V obyčejné rodině se objeví prokletí - démon posedne většinou dítě, které může zachránit jedině profesionální vymítač. Tenhle horor není v tomto ohledu nijak převratný, titulní roli zde nicméně ztvárnil Russell Crowe a jeho výkon spolu s vtipným italským přízvukem je na filmu to nejlepší. Pokud ale máte vymítačské horory nakoukané (já ne), můžete tenhle s klidem vynechat, ničím vás nepřekvapí, ale ani neurazí. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Just another exorcism movie. Aneb další generický žánrový přírůstek, který naneštěstí vyžvanil veškerý svůj děj a odhalil všechny démon scény už v traileru a vlastně nemá čím oslnit. Russell Crowe je fajn obměna od okoukaných manželů Warrenových a jeho role satirického rebelského kněze je solidní, ale jinak je to prostě zkrátka klasická šablona, která v žádném aspektu nevybočuje. Vizuálně fajn, atmosfericky průměr a řemeslně taky taková střední cesta. Čekal jsem víc. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Začiatok veľmi sľubný. Mytológia za tým viac než uspokojivá. Viem si predstaviť sériu, viem si predstaviť viac menej všetko, čo by ma ako fanúšika podobne ladených príbehov uspokojilo. Problém je v tej americkej produkcií. Jeden z najmocnejších démonov a je porazený tak jednoducho. Budovanie vyvrcholenia je koncipovaná takmer v každej scéne a to až do takej miery, že sa funkčnosť mytológie dostáva trochu do úzadia. O postavy som sa nebál a skutočne desivých miest tam bolo veľmi málo. Ak to beriem ako temné fantasy funguje mi to trošku viac ako horor. Crowe vo svojej postave výborný. Značne si to užíva aj napriek tomu, že ku koncu už bol tak trošku karikatúrou. Vedľajšie postavy nevyužité a šablónovité.  Tu sa ukazuje určitá bezradnosť tvorcov prísť s niečím invenčným. Stále to nie je také prostoduché ako prvá The Nun, ale na to ako bolo prvých 40 minút výborných je škoda, že tých posledných 20 je tak chudobných na akúkoľvek emóciu alebo strach. Takže priemer. V správnych rukách a bez úsmevného digitálu to mohlo byť niečím viac. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Na to, o jakou jednoduchou blbinku jde, se to dalo vidět. Lehké, srandovní, celkem pěkně natočené, škoda šablonovitého posedlého, tady mohli vymyslet cosi křupavějšího, ale když zohledním, že tento žánr beru obloukem, viděla jsem jen Vymítače klasiku, bavila jsem se dobře. Nehrát tam ale velryba, zapadne to hodně hluboko. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (22)

  • Okrúhlu medailu, ktorú páter Gabriele (Russel Crowe) vo filme používa, je rubová strana svätobenediktínskej medaily. Nad krížom je slovo pax (pokoj), ktoré bolo benediktínskym heslom po stáročia. Okolo okraja zadnej strany medaily sú písmená VRSNSMV - SMQLIVB začiatočné písmená latinskej modlitby pri vyháňaní diabla: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Odíď Satan! Nikdy ma nepokúšaj svojimi márnosťami! To, čo mi ponúkaš, je zlo. Vypi si ten jed sám!) (Arsenal83)
  • Russell Crowe přišel s nápadem, aby Gabriel Amorth jezdil na vespě. Inspiroval se tím, že viděl kněze projíždět Římem na vespách a chtěl to zahrnout do filmu. (noelcoward73)

Související novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

26.04.2024

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

Russell Crowe bude papežovým exorcistou

28.06.2022

Novozélandský herec Russell Crowe se v poslední době v tvoření jen tak nezastavuje. Zatímco už za pár dnů ho diváci budou mít šanci vidět ve vedlejší roli boha Dia ve značně očekávané nejnovější… (více)

Reklama

Reklama