Reklama

Reklama

Oktopus

(seriál)
  • Slovensko Oktopus
Trailer 2
Česko, 2023, 13 h 20 min (Minutáž: 56–70 min)

Režie:

Jan Pachl

Scénář:

Jan Pachl, Petr Hudský

Kamera:

Marek Janda

Hrají:

Miroslav Krobot, Marika Šoposká, Kryštof Hádek, Zuzana Stivínová, Jaromír Hanzlík, Sara Venclovská, Pavlína Mourková, Tomáš Bambušek, Tereza Dočkalová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

OKTOPUS je zkratka „oddělení kontroly termínově odložených případů útvaru S“. Vymyslel si ji stárnoucí kapitán Dítě hlavně proto, aby se mohl věnovat třicet let starému případu Jordán. U podplukovníka Schwarze, svého nadřízeného, nalézá pochopení, ale když mu přidělí k ruce mladou ambiciózní kapitánku Fáberovou, je brzy jasné, že jen u jednoho případu nezůstane. Kauzy, které OKTOPUS řeší, se odehrály v minulosti a na detektivech je, aby nacházeli nové okolnosti a indicie, které jim pomohou staré případy konečně vyřešit. Jejich pátrání nás zavede do zajímavých prostředí málo známé Prahy, mezi uzavřené sociální skupiny a také do hráčských doupat a na závodiště v Chuchli, kde karbaník a sázkař Dítě tráví volný čas. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (74)

Mamlas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hlavní postavy, protivný dědek a asociální pizda, jsou každý sám o sobě dost otravní, aby to vadilo. Když jsou pohromadě, je to utrpení pro mě za čárou. Příběhy jsou vyrovnaně nudné, nezajímavé a mizerné, kdesi mezi odpadem a jednou hvězdou. Jediný dobrý byl ten poslední. Jen díky němu tuhle ČT flákotu neposílám do odpadu. ⬇️ 11% ()

MartinX.

všechny recenze uživatele

Seriál mě bavil. Dvojice Šoposká a Krobot kupodivu fungovala. I na Hádka jsem si zvykl, i když mi v té roli zkraje neseděl. Seriálu bych vytkl zbytečné soustředění na model 1 díl = 1 celý případ. Například u atmosférického posledního dílu by bylo lepší ho roztáhnout na díly dva, aby se téma a postavy měly příležitost rozvinout. Podobně u některých dalších případů. A naopak, některé slabší, méně nosné případy vyhodit. Tak to jen tak mimochodem, kdyby se tvůrci a televize rozhodli natočil další řadu. Mně by to rozhodně nevadilo. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotila čistě jen detektivní linky, musím jít nejméně o hvězdu níž. Seriál je ovšem spíš vyprávěním o nesourodém týmu vyšetřovatelů, z nichž má každý své bolesti, slabosti, chyby, traumata, koníčky, silné stránky,  slabiny, lásky a nelásky. Koho si nezískal nikdo z lidských představitelů, toho si kolem tlapky omotal drahý zesnulý Krvesaj (všichni víme, že se nejmenoval Kulíšek). ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Nějak mi to sedlo. Ani ne tak ty zapomenuté zločiny, tam to bylo střídavě v sedle a střídavě pod koněm v blátě, ale ústřední dvojice to svým podivně přátelským vztahem vytáhla nahoru z šedi průměru a vlastně jsem se na její pochybný humor vždycky těšila. Objektivně asi za 3*, ale za Krobota a Mariku přidávám hvězdu navíc. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Snad jediná věc je na Oktopusu opravdu zajímavá. Tím jsou staré nevyřešené případy, řeklo by se česká verze amerických Odložených případů. I přesto, že Miroslav Krobot je skvělý herec a Marika Marika Šoposká vlastně též, tak nějak k sobě nepasují. Je to ale vlastně hříčka scénáristů, protože postavy to vidí stejně, ale i tak spolu musí spolupracovat. Nehodnotím jednotlivé díly, takže v 13 epizodách se najdou zajímavé i méně zajímavější story, nicméně už poněkolikáté říkám, že stopáž epizod je ve světě už jinde. Víc než hodinové díly je zkrátka moc, tím spíš, že podstatnou část zabírá taková ta běžná omáčka. Možná by bylo lepší, kdyby kriminalisté řešili nevyřešené případy třeba i z třicátých nebo 40., 50. let s tím, že sice pachatele už doběhnout nemohou, ale jde o vyřešení nevyřešeného. Takhle se témata točí pořád kolem toho též - konec éry komunismu a divoká 90. léta. Úvodní píseň je za mě strašná stejně jako znělka. Je to takový ten klasický seriál, který nenadchne, ale neurazí. Až ho v roce 2025 na jaře budou reprízovat, určitě si ho znovu nepustím. Proč taky. Možná by bylo lepší přestat neustále myslet na kriminálky a hledat nová témata nebo žánry. A když nemají na Čt vlastní nápady, klidně by se mohli inspirovat v zahraničí. I diváci by určitě uvítali, kdyby se každý rok neobjevoval nový seriál, ale třeba jeden za dva, tři roky ovšem za to pořádný a žánrově konečně trochu originální. ()

Galerie (364)

Zajímavosti (41)

  • Odsouzený používá slovo „chábr“. Chábr je z vězeňského argotu a tímto pojmem je označován nejlepší kamarád ve vězení. (sator)
  • Ve 45. minutě vidíme, jak si kpt. Fáberová (Marika Šoposká) vybírá z bankomatu v Praze na mostě Legií. Bankomat se ve skutečnosti na tomto místě nenachází. (Winster)
  • Natáčelo se i na zámku Rataje nad Sázavou a na Testovací pěchotní pevnosti a dělostřelecké střelnici Jordán (v Brdech). (Winster)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno