Reklama

Reklama

Mel Gibson a Danny Glover se vracejí jako neohrožení losangeleští detektivové Riggs a Murtaugh a s nimi i Joe Pesci coby Leo, jehož žvanivost by měla být trestná. Murtaugh je pořád rodinný typ a Riggs stále funguje jako odjištěná zbraň a – cože? - rodinný typ. Jeho nejistota, zda se má či nemá oženit s Lornou (Rene Russo) je dalším problémem tohoto úspěšného diváckého hitu, v němž hrají i populární komediální hvězda Chris Rock a akční hvězda Jet Li. Svatební zvony, zásobníky, exploze smíchu... Tahle zbraň je ostře nabitá! (Magic Box)

(více)

Recenze (511)

Falko 

všechny recenze uživatele

Aj ked nie tak dokonale, ako by som si zelal, dokoncil Donner skvelu seriu Smrtonosnych zbrani, ku ktorym sa budem vzdy rad vracat. Opät ma rozosmiala hned uvodna scena pri sialencovi, ktory nici plamenometom co sa len da a pocas tejto akcnej jazdy sa dozvie Murtaugh od Riggsa, ze jeho dcera je tehotna a zase Riggs od Murtaugha, ze Lorna v podani Rene Russo je taktiez tehotna. Lepsie miesto na tuto diskusiu si ti dvaja najst nemohli. Pribudli nam tu dalsie hviezdy a to hned dve. V ulohe zaporaka skvely Jet Li a detektiv Chris Rock. Pri akcnej scene, kde vlak narazi do auta si vlak ide spokojne dalej, akoby sa nic nestalo a pri nahanacke skoku autom do kancelarskej budovy si neviem predstavit, ze by sa niekto hrnul tak obrovskou rychlostou do neznameho. To su mozno dve chybicky krasy, ktore mi tu trosku vadili, ale na druhej strane prave ta nahanacka bola efektne natocena. Po prvykrat som tu videl ukecaneho Joea Pesciho vo vaznej ulohe na konci filmu, co ma celkom prekvapilo, ale tym sa tato seria vlastne aj nadherne ukoncila ako taka velka rodinka. Este by som chcel spomenut taku malu narazku na tuto seriu a to westernovu komediu MAVERICK (1994) , ktoru tiez natocil Richard Donner a scenu, kde zamaskovany Glover vykrada banku a Gibson sa po nom pozera, akoze ,, Nevideli sme sa uz niekde?"... 03.12.2008 ________ Mel Gibson - (Martin Riggs) +++ Danny Glover - (Roger Murtaugh) +++ Joe Pesci - (Leo Getz) +++ Rene Russo - (Lorna Cole) +++ Chris Rock - (detektiv Lee Butters) +++ Jet Li - (Wah Sing Ku) +++ Steve Kahan - (kapitán Ed Murphy) +++ Darlene Love - (Trish Murtaugh) +++ Kim Chan - (Benny ´strýc Benny´ Chan) +++ Hudba: Michael Kamen, Eric Clapton, David Sanborn +++ Produkcia: Joel Silver, Richard Donner +++ ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí duo schopně doplňujě několik nových postav, v čele s úhlavním protivníkem Jet Lim. Mel odhodil svou hřívu a začíná budovat svou rodinu. Ta se nakonec spolu s Gloverovic rozrostla na několik členů, další miliony si získali u televizních obrazovek, tedy nás. Za ty čtyři díly se bylo stále na co dívat, Každá přestřelka, honička, hláška nebo dokonce i útrapy našich kamarádů z LAPD si byly něčím podobné a přece tak jiné! Co říci závěrem? Snad jen, že bych se chtěl na 5. pokračování těšit, ale radši si ještě počkám... 82% ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Posledný diel tejto kultovej série sa už nesie čisto v štýle predchádzajúceho dielu, teda o tej temnej atmosfére prvých dvoch dielov už nemôže byť ani reči a tiež už to pôsobí trochu viac rodinne, než by bolo vhodné, ale predsa len si film stále drží slušnú úroveň a sérii rozhodne hanbu nerobí. Film začne výbornou úvodnou sekvenciou, akcia s ťažko ozbrojeným maniakom sa vydarila, ale následne sa hlavné postavy opäť úplnou náhodou dostanú k niečomu veľkému, čo samozrejme začnú vyšetrovať, toto mi vadilo už minule, prvé dva diely boli v tomto podstatne uveriteľnejšie. Ale ani táto zápletka s čínskou mafiou nie je zlá, drží si výborné tempo a ponúkne nespočet vydarených scén rôznych typov. Len to už nepôsobí tak samostatne ako predtým, ale už sa tu moc spolieha na to, že divák už postavy veľmi dobre pozná, že za tie diely a roky si k nim vytvoril pomerne silný vzťah a tak má väčší priestor nielen rodinná stránka, čo tu na mňa pôsobí skôr rozporuplne, má to svoje klady, ale aj zápory, ale celkom sa vsádza aj na nostalgiu, no tá mi tu sadla. Takže celkovo by sa tu toho dalo celkom dosť doladiť, ale aj s týmto prevedením som spokojný. Čo sa týka obsadenia, Mel Gibson už trochu zostarol, ale aj to film využíva vo svoj prospech a s Gloverom stále tvoria skvelú dvojicu, Joe Pesci je práve v tomto diely najlepší a jeho scéna na cintoríne sa mi veľmi páčila, Renne Russo ma ešte minule bavila, ale tu je už úpne zbytočná, ale kladom sú nové postavy, Chris Rock tu má s Gloverom výborné rozhovory a Jet Li je zase veľmi solídny záporák. Len škoda, že mimo neho ma už na strane záporákov nikto nezaujímal. Akcia sa tiež nesie v štýle predchádzajúceho dielu, takže opäť je technicky prvotriedne zvládnutá, kamera, strih a výber lokácií sú bezchybné, len by to chcelo viac drsnosti a zabitých. Prestreliek je málo a nie sú ani tak dobré, ako predtým, ale naháňačky sú stále slušné, či už automobilová alebo pešia a čo je hlavným kladom, konečne si polepšili súboje. A môže za to Jet Li, ktorý tu v akcii nemá zase tak moc priestoru, ale tých pár krátkych súbojov je výborných a predvedie tu niekoľko úžasných chvatov. Ani v jednom z nasledujúcich amerických filmov, v ktorých stvárnil hlavnú úlohu a mal omnoho viac priestoru sa v akcii tak dobre nepredviedol. Takže práve tieto jeho minisúboje tu v akcii vynikajú najviac. A humor našťastie nezaostáva, stále je tu plno vydarených vtipných scén a hlášok. Takže Richard Donner aj tentoraz odviedol veľmi dobrú prácu, prvé dva diely a samozrejme hlavne parádna dvojka ma bavili viac, toto je už úroveň trochu slabšej trojky, ale stále je to slušná žánrová zábava, ku ktorej sa raz za pár rokov rád vraciam. 71% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Pokud se minule do série vloudilo více komedie, teď ji doplnila přestřelená explozivnost. Není to nutně špatně - prohlídka kanceláří autem doplněná sáňkováním na stolku má hodně co do sebe a finální fight s Jetem Li je prvotřídní. Totéž bohužel neplatí pro humornou stránku věci, která opět sází na Pesciho a nový užvaněný prvek v podobě Chrise Rocka, zatímco z kdysi skvělé chemie ústřední dvojky zbyl jen stín. Čtvrtý díl je mnohem více guilty pleasure, než povedená akční kriminálka. Čtvrtá hvězda z nostalgie, kterou mocně vyvolává zejména závěrečné opakování všech známých trademarků... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Asi každému je jasné, že táto časť je zo série jednoducho najslabšia, no povedzme si, že keby sa to hodnotilo ako samostatný film (cháp nie zo série), bol by určite skvelý. Niektoré vecičky sú síce podávané nasilu, no dvojica stále srší humorom a znova skvelo hláškuje. Film je už viac precitlivelý a príliš pretiahnutý, čo sa nevyplatilo. Ale inak super. Aj akcia aj humor. 80%. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (40)

  • Jeffrey Boam, scenárista predošlých dvoch dielov, napísal scenár aj k štvorke, no napriek tomu, že sa ľuďom vo Warner Bros. páčil, nebol nakoniec použitý. Hlavná linka jeho scenára sa točila okolo neonacistických aktivít v USA. Scenárista v jednom rozhovore po premiére filmu povedal, že scenár o falšovaní čínskych peňazí ťažko vytvorí napätie zodpovedajúce predošlým dielom Smrtonosných zbraní. (m.a.t.o.)
  • Richard Donner byl nucen požádat Jeta Liho (Wah Sing Ku), aby při akčních scénách zpomalil své pohyby, protože kamera je nebyla schopna zaznamenat. (HellFire)

Související novinky

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

29.01.2020

Podle producenta Dana Lina jsou herečtí veteráni Mel Gibson a Danny Glover připraveni vrátit se ještě jednou naposled do legendární akční série Smrtonosná zbraň. Producent potvrdil, že on a režisér… (více)

Jet Li je celý zafačovaný!

Jet Li je celý zafačovaný!

24.03.2007

Nebojte, hvězda bojových umění neutrpěla žádné vážné zranění během natáčení fyzicky náročného kousku na zlomeniny všech druhů a otřesy mozku tu přece máme Jackieho Chana. Jet Li však oficiálně… (více)

Reklama

Reklama