Reklama

Reklama

Během řádění hurikánu Katrina zachrání neworleanský policista Terence McDonagh (Nicolas Cage) trestance ze zatopeného vězení, ale sám si poraní záda a vytvoří si závislost na utišujících lécích. V průběhu následujících šesti měsíců si však vypěstuje i závislost na drogách, hlavně kokainu, který získává z policejního depozitu. Také mu k němu dopomáhá prostitutka Frankie (Eva Mendesová) se kterou udržuje partnerský vztah. I přes tuto stinnou stránku své osobnosti je Terence jedním z nejlepších místních vyšetřovatelů a je povolán objasnit pětinásobnou vraždu senegalské rodiny. Stopa vede k vůdci drogového gangu s přezdívkou „Velký Fate“ (Xzibit). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (526)

movie 

všechny recenze uživatele

Nedá se než souhlasit, duše Nicolase Cage stále tančí (i duše Vala Kilmera), ale je to trochu těžké uvěřit po všech jeho prohřešcích z blízké minulosti. Duši Wernera Herzoga netřeba zmiňovat, ta tančí bez přestávky už 50 let. Remake BAD LIEUTENANT z 80. let koneckonců natočil jen na základě toho, že někde zaslechl námět filmu a docela netypicky se pohybuje na hraně temné krimi a dusné komedie (občas se dá těžko určit jestli Cageova tvář zračí neurózu nebo mírnou nadsázku). ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Mohl to být klidně oslnivý návrat Nicolase Cage ve vynikajícím temném thrilleru, ale s tímto resumé budu opatrnější, protože střihačovy nůžky zahálely a nechaly ve filmu menší guláš, který scénář a režisér Herzog s tendencí k televiznímu zpracování nedokázali stmelit v kompaktní celek. Cage hraje poručíka Neworleanské policie, který zrovna nepatří k příkladným policistům. Fetuje, má svérázné vyšetřovací metody, rád sází, je skrz naskrz prohnilý korupcí, a když dostane na starost vyšetřit případ pětinásobné vraždy, je mu docela jedno, jak to dopadne a jestli vraha dopadne, hlavně, že se sjede se všemi podezřelými individui, která se v případu nachomítnou. Tak nějak jedno to bylo docela i mně, jak se příběh bude vyvíjet, ale pokud film jako celek nejvíce selhává vlivem nehodícího se pozitivního závěrečného vyznění, je nutno ocenit jednotlivé scény, které jsou sice většinou dobré, ale o žádných se nedá prohlásit, že by byly vyloženě strhující nebo nějak extra natočené. Jednou z těch, které snesou přísnější metr, je například scéna, ve které Cage zneužije své pravomoci a před klubem náhodně odchytne dvojici mladých lidí s fetem, kterým dá pocítit, kdo má tady jasně navrch. Jenže takových scén je ve filmu méně, a když už se schyluje na lepší časy, tak jsou stejně roztříštěny do epizodního provedení, kterému ovšem chybí pořádný příběhový tmel nebo si režisér neodpustí do děje napasovat pár scén, ve kterých má Cage halucinace po požití drog, ale tyhle scény ani trochu nefungovaly.Tyto nemalé výhrady kompenzuje nahrblý poručík z oddělení vražd Nicolas Cage, jehož herecká kreace je po delší době obdivuhodná. Sice nešlo s jeho věčně sjetou postavou jakkoliv sympatizovat a ani není jasné, jak se přes svůj laxní přístup k práci vypracoval až na takovou policejní hodnost a je s podivem, že si jeho nadřízení ani kolegové nikdy nevšimli, jak je zfetovaný, ale on svého zkaženého poručíka zahrál bravurně. Ve vedlejších rolích jsou k vidění známí herci, ale větší prostor dostala jen na fetu závislá prostitutka Eva Mendes. Film samotný mě příliš nestrhl, chtělo ho více prostříhat, aby dostal dynamický náboj, anebo ho celkově zkrátit, anebo vyměnit režiséra. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Špatný není jenom polda, ale podle mého mínění bohužel celý Herzogův film. Herzog patří k režisérům, jejichž výsledky kolísají jako vrstevnice v Himalájích a tady podle mě přestřelil. Snaží se v podstatě o totéž, co v jiném žánru vyšlo na jedničku v případě Obchodníka se smrtí nebo Děkujeme, že kouříte. To znamená stylový "cool" film s cynickým antihrdinou a jeho svérázným hodnotovým žebříčkem. Ale zatímco výše zmíněné tituly měly svůj nezaměnitelný styl, byly kompaktní a nejenom bavily, ale i dávaly nepříjemné morální lekce, tady to od počátku tak nějak drhne a rozjíždí se to na všechny strany. Může za to scénář, režisér a bohužel i Nicolas Cage v hlavní roli. Ten díky svému stylu života a děsivým dluhům, které by dokázal nasekat, i kdyby mu patřil Gasprom a British Petrols dohromady, bere v posledních patnácti letech v podstatě jakoukoli nabídku a hraje ve vyložených ptákovinách, nicméně drží si jakous takous úroveň, tohle je ale první případ, na který si vzpomenu, kdy svým přístupem a přehráváním film zabíjí. Té postavě a jejímu přežívání v prostředí, které by v reálu jeho těžkou drogovou závislost a rozpad osobnosti muselo zatraceně rychle odhalit, zkrátka nevěřím. Celé bych to byl ochoten akceptovat jako ryzí komedii v duchu rodiny Simpsonových, kdy nýmand přežívá díky neuvěřitelnému štěstí a souhře okolností, ale takhle vážně ne. Ten film prostě není dost chytrý, aby dokázal prodat to, co zamýšlí. Celkový dojem: 40 %. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Bad Lieutenant je ukázkovou demostrací nejšpinavějších rysů lidské osobnosti. Cageův hrdina je sice (hluboko) ve svém nitru dobrák, jenže k čemu to je lidem v jeho okolí, když myslí jen na sebe? Efektivnost některých scén je tak dechberoucí, že i když jsem neviděl originál, připadá mi tento remake jako téměř geniální dílo. Nick ještě nepatří do starého železa, naopak je to on, kdo ze snímku dělá to, čím je, a čím na diváka v konečném důsledku film zapůsobí. Tenhle policejní poručík se s ničím nemazlí, má mrazivý smysl pro odplatu a rozhodně s ním není radno vydrbávat. Dále se mi líbila hudba podobná té z Running Scared, válející Xzibit, nebo Eva Mendes, která se mi konečně začla zamlouvat. A Brad Dourif: díky za každou jeho roličku... Těsné hodnocení uteklo o fous - asi za to můžou ti leguáni. Jsou všude, damned! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celkem netradiční krimi, které zaujalo hlavně charakterem hlavní postavy. Tak vtipně-závislého poldu jsem ještě neviděl. Tento film udělal hlavně skvělý výkon Cage, který si hraní vysloveně užíval. Trochu mi vadila dvouhodinová stopáž, která díky pomalému stylu vyprávění občas působila trochu přetaženě. 70% 05.09 2010 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Werner Herzog o filmu prohlásil, že ho nepovažuje za remake ani sequel, ale jako přehodnocení původního snímku Poručík (1992). (Lumberjack)
  • Kokain, který Terence McDonagh (Nicolas Cage) "šňupal", byl ve skutečnosti dětský pudr. (znamka22)

Související novinky

Z filmu Bad Lieutenant vznikne franšíza

Z filmu Bad Lieutenant vznikne franšíza

13.07.2021

Kdysi dávno existovaly plány učinit z drsné krimi Bad Lieutenant/Poručík s Harvey Keitelem v hl. roli filmovou sérii. Snímek z roku 1992 měl sice přísný mládeži nepřístupný rating, diváky si však… (více)

Nicolas Cage přichází o zrak

Nicolas Cage přichází o zrak

26.01.2014

Těžko říci, jestli má Nicolas Cage špatného agenta, nebo už o něj přední hollywoodští filmaři nemají takový zájem, pravdou ale je, že v poslední době jde oscarový herec z jednoho průměrného žánrového… (více)

Reklama

Reklama