Reklama

Reklama

Frontline

(seriál)
  • USA Frontline with Jessica Savitch (více)
Trailer
Dokumentární / Historický / Publicistický
USA, (1983–2024), 686 h 39 min (Minutáž: 13–180 min)

Režie:

Antony Thomas, Ben Loeterman, DeWitt Sage, Adrian Cowell, Dominic Allan (více)

Scénář:

Greg Barker, Alan Smithee, Janet Tobias, Peter Bull, William Peters (více)

Kamera:

Michal Krejčí, Herb Forsberg, Peter Pearce, Stefan Forbes, Bestor Cram (více)

Hudba:

Philip Miller, Jon Ehrlich, Joel Douek, Sheldon Mirowitz, Ben Decter (více)

Hrají:

Will Lyman (vypravěč), David Ogden Stiers, Dylan Baker, Violent J, Shaggy 2 Dope, Naomi Klein, Julian Assange, Chico Mendes, Nelson Mandela (více)
(další profese)

Série(31) / Epizody(624)

Recenze uživatele LEGACY k tomuto seriálu (2)

ISIS: islámský stát (2014) (S32E17) 

Každá lidská zrůdnost má svoji příčinu a zárodek v podobně neslýchaném jednaní druhé skupiny. Důležitost objektivnosti v dokumentech, jež jsem postrádal při posledním zhlédnutém dokumentu, se mi dostala zde. Je to těžké téma, ale dokument nám podává ucelené informace, fakta a informace z obou táborů (jak ty dobré, tak osudné chyby), na kterých operují a člověk si tu mozaiku tisíců přepadení, útoků umí sám poskládat a porozumět jí. Jsou zde i pro začínajícího laika celkem přehledně oddělené etnické skupiny, motivace vlád, kolísavý postoj USA a krok za krokem člověk pochopí, jak se mohla odepsaná Al-kaida zmocnit území téměř tří států, zmocnit se Mosulu, vymlátit obávané Kurdy, dostat se pár km k Baghdádu a založit si vlastní chalifát. ISIS je časem a podmínkami frustrovaná a zjizvená radikální skupina, která je bezmezně oddaná zabíjení všeho a všech, co nesouhlasí s jejich osvětou a smýšlením. Záběry, kde vystřílí nějaké auto, či vlepí kulky do hlavy malým klukům, jenž mají dres Ozila je srdceryvné. Máme se potom divit, že je po světě tolik uprchlíků právě z těchto oblastí, když dali jejich paranoidní vlády průchod takovým zvěrstvům? Jak nejsem největší obdivovatel Turecka, tak fakt, že přijali miliony lidí z těchto oblastí je vskutku gesto formátu. ()

20 dnů v Mariupolu (2023) (S42E06) 

Ta drzost tvrdit, že v Mariupolu je vše v pořádku a žádná válka tam není. Bože. Mariupol, Gaza a další místa jsou jednoznačně ukázkou toho, že peklo na zemi existuje a lidstvo je v určitých momentech prostě k smíchu a přes roky evoluce a lekcí z historie - nevyspělé. Hodnotit se mi tento dokument nějak příčí, jsem strašně rád, že vznikl, že záběry z této ukrajinské chlouby obletěli svět a ukázali co se stane, když lidskou spolupráci a tvorbu vymění válka. Na Oskara to není, ale to dost možná ani nebyl Navalny, i když jsou to všechno neskutečně silné příběhy. Oscaři jsou trochu zpolitizovaní a u mě hodnotu ztrácí každým rokem. Každopádně máme Ukrajinců plnou firmu a je to soudržná podporující a milá komunita, která je zahnaná do role utlačovaného národa, který musí do zahraničí vychovávat děti, pracovat noční, pracovat víkendy, dělat co se Čechům příčí a já tento národ obdivuji. A ano, máme tak kluka z Mariupolu, co utekl s maminkou, máme tam o měsíc starší dívku z Chersonu, co zanechala někde u babičky svoji malou holčičku a rok ji neviděla, nebo paní kuchařku ze Sevastopolu, či Krivij Rohu a Čerkas - všechno jsou to nevinné tváře války, kteří by nebýt války dnes byli úplně jinde a dělali by úplně jiné věci. Nejhorší je, že prostě roky už neprobíhají žádná vyjednávání. Chápu, že to prakticky není možné, ale je to prostě to nejvíc, co může být. Velikost a ego lídrů to ale nedovolí, a tak bude jen větší prohlubeň a ztráty. Ouzko, хватит уже пожалуйста. ()

Reklama

Reklama