Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

hesonic 

všechny recenze uživatele

Po stránce fyziky a astrofyziky s přihlédnutím blízké budoucnosti je film natočen hezky téměř realisticky (až na pár lehce tolerovatelných výjimek). Až jsem si po filmu musel ověřit, zda skutečně stejný režisér točil i Promethea a ano, (samozřejmě) točil. Marťan je naštěstí ryzím opakem Promethea – nepodařeného béčka, kde ignorace fyziky a logiky vyrážela dech. ()

mahatma 

všechny recenze uživatele

Kéž by se dalo obejít to dojemné chytání trosečníka na laně na orbitu Marsu.. To mi na Scotta úplně nesedí. ()

Mesmeric 

všechny recenze uživatele

Jak již bylo řečeno, Amíci vynakládají příliš mnoho peněz na to, aby tahali Matta Damona z průseru. Když je dobrá předloha, tak se dá velmi těžko podělat film, čest vyjímkám jako Harry Poser, který snad překonal všechen shit, co kdy byl. Monology do kamery byly úžasné a dávaly zapomenout na tu trapně přehranou show na Zemi, dokonce si odpustili i nějakou tu povinnou love story....tedy francouzák přes helmu skafandru fakt nepočítám a HLAVNĚ (!!!) SEAN BEAN PŘEŽIL AŽ DO KONCE FILMU! Jestli bych před tím byl na vážkách mezi 3 nebo 4, tak tahle skutečnost to rozhodne. ()

Serjoza 

všechny recenze uživatele

Dle mého snad nejvíc přeceňovaný režisér současného filmového světa natočil po 8 letech film, který stojí za to. Matt Damon aka Mark Watney je správný sympaťák a s Marsem se (stejně jako režisér) vypořádal po svém, poctivě, zajímavě a poutavě. 80 % ()

Kuča 

všechny recenze uživatele

Že to nakonec všechno skončí dobře, víme takřka už od začátku. Damon se probudí s tyčí v břiše, která zároveň těsní tak dokonale, že ponechá uvnitř skafandru kyslík až do rána, než přejde bouře. Kousek od hlavního hrdiny se pak nachází bezpečný, neporušený a plně fungující úkryt s dostatečným zdrojem elektrické energie, která Marťana při průměrných -50 stupních neustále hezky hřeje. A tak může v tričku na mrtvé planetě vypěstovat ze zbytků brambor krásné nové zelené rostliny, protože je náhodou kromě astronauta i botanik. Nic proti všem náhodám, Ridley Scott za ně vlastně ani inspiruje se předlohou nemůže. Potíž je v tom, že Marťan nedokáže v divákovi vyvolat strach a napětí, které bychom od příběhu očekávali. Matt Damon je na rudé planetě zcela sám, bez dostatku jídla a vyhlídek na záchranu. Přesto hned potom, co si zašije břicho, prohlásí: „I will not die here.“ A my víme, že má pravdu. I když film v průběhu více než dvouhodinové stopáže přichází s nutnými komplikacemi, vždy se okamžitě najde řešení. Jednou se v NASA zjeví geniální student, který trumfne všechny nejlepší mozky v Americe fungujícím plánem, podruhé něco vymyslí sám Marťan na Marsu a potom film rovnou rezignuje na jakékoliv vysvětlování. Jako když parta kolem asijského vědce prostě řekne, že termín na výrobu záchranné lodi jde vlastně třikrát zkrátit, i když přes to před tím nejel vlak. Po řemeslné stránce pak film nezklamal ani nenadchl. Kameraman Dariusz Wolski se kromě Marťana podílel i na paralelně v kinech běžícím Muži na laně. Ten zatím uchvacuje diváky perfektními 3D záběry, a tak je jasné, kam Wolski letos investoval více svého umu. Kromě celkem sympatického Damona se ostatní postavy snaží být až násilně přitažlivé a milé. Scény s původní posádkou, která nechala Marťana na Marsu, jsou reklamou na hrdinství amerického vesmírného programu a přináší filmu asi tolik jako klišoidní jméno jednoho z členů posádky, který má evidentně hispánské kořeny - Martinéz. Na závěr se pak ve filmu ještě dají Američané dohromady s Čínou a všechno se hezky, krásně a mile dostává do šťastného finále. Nic proti šťastným koncům nebo kladným hrdinům. Ridley Scott ale prováhal možnost natočit opus, který bude diváky bavit a napínat až do samého konce. Jako třeba Trosečník s Tomem Hanksem, který sice má mnohem více jídla, vzduchu i vody, bojíte se ale o něj po většinu film tak, jako o Marťana ani v té nejnapínavější chvíli. Místo toho sledujete film, který není absolutně ničím zapamatovatelný. A jediná myšlenka, která se vám při vycházení z kina honí hlavou, je, zda je opravdu možné v hlíně z Marsu pěstovat brambory. ()

ujo.peter 

všechny recenze uživatele

Gravitácia na marťanský spôsob, kde sa Matt presúval po povrchu, nie voľným vesmírom a "zaparkoval" nie na Zem, ale na vesmírnej lodi, ktorá ho doviezla na Zem. Keď to nemôžeme zažiť osobne, tak je super, ze existujú aspoň takto dobre natočené sci-fi, nech sa môžeme občas zasnívať. Určite si to pozriem viackrát. ()

WikingVik 

všechny recenze uživatele

Marťan je jistě živá voda pro milovníky sci-fi, která poťeší spoustou výpravných záběrů se spoustou efektů. Ale čeho je moc, toho je příliš. Délka filmu 134 minut má nesporně vliv na dějový spád. Jinak řečeno, film má jednoduchý příběh a není o čem tak dlouho vyprávět. ()

xawexi 

všechny recenze uživatele

Zde budu dneska kritičtější a dávám pouze 3*. Námět filmu měl velmi zajímavou myšlenku, která ale mohla být ale lépe rozpracována. Bylo zde mnoho drobných chyb a i marťan by zde poznal, že se jedná o typickou americkou koncovku, kdy máme být všichni šťastni blahem, že se všechno povedlo. Nicméně emocionální nádech filmu byl upřímný, chybělo mi zde lepší a důkladnější zpracování scénáře. ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

V čem byla kniha stupidní, se přesně objevilo a zvizualizovalo i v tomhle díle. Kdyby nebylo discohudby, brambor a buhví čeho ještě, tak by na Marsu 1,5 léta vydržel tak maximálně marťan. Nikoliv Matt Damon. Nejsem žádný odborník na astronautiku, ale pokud se někdy dožiju přistání na Marsu, tak to asi bude trochu ostřejší, než jen chození v arizonské poušti ve skafandru s bublinou na hlavě. A nejsem odborník na klimatologii, ale pravděpodobnost, že se strefím do největší bouře všech dob a potom zase rok a půk klid, ještě v tak řídké atmosféře, zkrátka nemožné. Ale co to provádím? Já komentuji knihu a ne film! Tak vidíte. Od knižní předlohy na první pohled nerozeznatelné. A to říkám já, filmový hnidopich a kritik filmových předělávek knižních předloh... Kniha byla dobrá a film zábavný. Za toho Iron Mana bych ale někoho zavraždil. Naštěstí to vykoupila předešlá hutná atmosféra záchranného startu MAVu, kdy ani nestíháte dýchat a máte husí kůži. ()

NeverEver 

všechny recenze uživatele

Prekvapive vtipne, hrave, vizualne velmi zajimave a s minimem patosu. Ja byla jak prikovana a jen blazene sledovala jak mi ty dve hodky ubehli jak nic. Nechci na filmu hledat "chyby" realne astronautiky (pravidelna celonocni boure, ktera skoro odvane ubykaci, ale vozitko na ceste nikoliv a dokonce si muzete dat slofika pod sirakem, plachta misto cela rakety, dira ve skafandru jako tryska apod.), nebot na to film urcite neaspiroval. Proto se mi libil mnohem vic nez Interstellar. Co me prislo ale velmi usmevne byla univerzalnost kabelu, ktere sly zapojit na jakekoliv zarizeni, vezmu-li v potaz ze uz nyni nemaji stejnou koncovku ani mobily...:-) (takze pro Mars prosim vse se stejnym konektorem ... navzdy :-) Matt Damon to zahral uzasne, stejne jako vsichni dalsi. 4**** ()

titi74 

všechny recenze uživatele

Sci-fi žáner ešte nemá oscar za najlepší film , podarí sa strhnúť misky váh na jeho stranu marťan ? V podaní Matta a Jeffa asi áno, príbeh zrozumitelný o prežití, jednoduchý, dobrodružstvo Robinsona na marse :) . Dáva diváka do eufórie ako prežiť , to by aj mohlo zabrať. Koniec mohol lepšie vygradovať, ale počin všetkých zúčastnených stojí za to pozrieť film aj viac krát. Pekné stupňované tempo a dobré a logické zvraty, komedialny nádych, ktorý je iba na odlahčenie, nie na smiech alebo zmenu nálady vo filme a žiadna komplikovanosť Interstellar a prehnanosť Gravitácia. Sci-fi vďaka Ridley 85 % ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá sci-fi s vynikajícím M. Damonem, Kladně hodnotím humor, ironii, nadhled, nejsou tady ani moc srdceryvné, kýčovité scény, jen finále mi přišlo proti Gravitaci trošku slabší, a co mi nejvíc vadilo je stopáž. Mně se zdá, že 90 minut by bohatě stačilo a dala bych 5 hvězdiček.. ()

doogiemus 

všechny recenze uživatele

Nasledovalo to knihu? Určite! Zahrali to dobre? Perfektne! V tomto roku to bol jeden z najlepších filmov a spracovaní, čo som videl. To ešte nehovorím o samotnom odkaze knihy (filmu). Proste paráda. ()

TommyLee 

všechny recenze uživatele

Viděno ve 2D, což asi byla chyba, protože bez efektů (myslím, že ani s efekty) tento film nestojí za nic. Katastrofálně dlouhá metráž, komediální prvky, které mi do filmu jednoznačně neseděly. A ten závěr, proč prostě někdo ještě natáčí podobné stupidní závěry? Opravdu si někdo myslí, že by lidé stáli po celém světě na náměstích a čuměli by na to, jestli se podaří zachycení nějaké kosmonauta, no asi těžko. A o tom, jak se MD dostal do vesmíru z Marsu a jak byl zachycen "drsnou" číčou na poslední chvíli, je možná moudřejší ani nerozepisovat. Bohužel, myslel jsem, že Gravitaci už nikdo nepřekoná (podobné filmy), ale Marťan je ještě o level níže. ()

pájap 

všechny recenze uživatele

napřed jsem poslouchal audioknihu...super...film dopadl dobře.trochu mne zaskočil konec ale chápu..aby to bylo napínavý...super......... ()

kaller 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv jde o drama, tvůrci jej servírují málo vídanou veskrze pozitivní optikou, bez obvyklých žánrových klišé, se skvěle spolupracujícím Damonem a týmem lidí okolo. Nemá to sice žádné extra silné momenty, jako tomu bylo kupř. u Interstellar či Gravitace, ale i tak byste si tenhle kosmický výlet rozhodně neměli nechat ujít! ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Napínavá sc-ifi pohádka o tom,že každý lidský život má nesmírnou hodnotu. Ve srovnání s Gravitací a Interstellarem hodnotím tento film nejvýše. Skvělá filmařina, humor a v neposlední řadě David Bowie a Abba ()

funkyforhand 

všechny recenze uživatele

Film na výbornú. Ridley po dlhšej dobe vytiahol esá. Pseudointelektuálny humor dodáva tomu film šmrnc aký sa dá len bezmála nájsť. Žiadna láska, žiadne vojny, žiadne klišé... čisto prepracované dielo. Na začiatku ma Mattove vtípky a filozofovanie hnevali ale každým ďalším vtipom si ma získaval viac a viac, až som po filme zhodnotil dielo ako veľmi podarené ! ()

Sidenius 

všechny recenze uživatele

Další utvrzení o tom že Interstelar byl fakt hajpovany shitt. Krásně zpracované, silný příběh. Málo nesmyslů. Tleskám pane R. Scotte ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama