Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Diskuze

ambron

ambron (hodnocení, recenze)

Nevka

bola už rozhodnutá, keď si v obchode jej rodičov brala kazety, vzala si aj balíček žiletiek... 

na příspěvěk reagoval Nevka

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

Gertrudo

Ona tam vyloženě mluvila o tom, že se chce zabít? Co jsem pochopil, tak napsal seznam těch, kdo nějakým způsobem zničili její život, ale ještě nebyla úplně rozhodnutá, že se zabije.

Jinak k sesypání. Myslel jsem to tak, jak jsem to napsal. Většina lidí by se z toho psychicky sesypala - nemluvil jsem o tom, že by se zabila, ale prostě jen zhroutila. Problém byl, že to Hannah vyřešila sebevraždou a zařadila se tak mezi ty, kteří to nezvládli...

na příspěvěk reagoval ambron

Gertrudo

Gertrudo (hodnocení, recenze)

Nevka

"Je třeba si uvědomit, že ty kazety točila ještě před rozhodnutím, že se zabije"

Asi si sledovala iny serial, lebo vyslovne povedala ze tie kazety nahravala prave preto ze sa zabit chce. Akurat po dvanastej sa rozhodla ze da svetu este jednu sancu zmenit jej rozhodnutie.

"Na konci se toho sesypalo tolik, že by se z toho zhroutil každý."

Urcite nie kazdy, ludia v realnom svete prezili aj ovela horsie veci a nezabili sa.

Ale ano, uznavam ze je kopa ludi co sa zabila pre banalny dovod(chalan dal babe kopacky a ona skocila z okna(to sa stalo u nas na skole)), a zabila by sa teda keby sa im stalo nieco podobne, ale urcite nie kazdy, to by nezila polovica sveta.

na příspěvěk reagoval Nevka

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

ColorkaX

Je třeba si uvědomit, že ty kazety točila ještě před rozhodnutím, že se zabije. Dokonce řekla, že jí pomohly dostat se z částečně z té mizerné situace - měla možnost se někomu vypovídat bez toho, aby ji nějak mohl soudit. Poslední kapka, kvůli které se nakonec zabila byl nedostatek empatie, který měl v jejím stavu enormní dopad na smýšlení. Já sám jsem zastáncem názoru, že nikdo by si neměl vzít život z žádného důvodu. Nicméně, jak už to shrnul Bluntman. Na konci se toho sesypalo tolik, že by se z toho zhroutil každý. SPOILER (zavinil jste něčí smrt, byl jste svědkem znásilnění, znásilnili vás...). Věřím, že jedna z těchto věcí mnohdy stačí k tomu, aby se někdo zabil (kolik lidí si vzalo život jen proto, že jim druhá osoba neopětovala lásku). Všechno opravdu nemusí být "drsně" přestylizované, aby to bylo reálné.

na příspěvěk reagoval Gertrudo

Susinnon

Susinnon (hodnocení, recenze)

ColorkaX

Nie každý, kto sa chce zabiť, musí byť spravidla v nejakom "amoku". Ona sa k tomu rozhodnutiu dopracovala postupne, bola vyrovnaná s tým, že to urobí, nebola to chvíľková slabosť.

na příspěvěk reagoval ColorkaX

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

ColorkaX

Však jo, mně o váš názor ani tak nejde, sice s ním nesouhlasím, ale pravda, je to váš názor, já mám svůj, každý máme na ten svůj právo a já vám ten váš brát nemůžu.

Jen jsem si musel rýpnout... :D Prostě musel.

na příspěvěk reagoval ColorkaX

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

Teringer

Já se nerozčiluju, mě taková banalita za to nestojí. Diskuze je o seriálu ne o pravopisu takže pádný důvod to je. Ono jde o to co tím ten člověk sledovat a jak to podal a normální člověk tohle prostě psát nebude. Když někdo udělá chybu v pravopisu opravdu ho o tom nepotřebuju poučovat. . Jde o to, že ve skutečnosti se někomu nelíbil můj názor a tak si to tímto hloupě omluvil to je celé. 

Teringer

Teringer (hodnocení, recenze)

ColorkaX

To, že "diskuze není o českém pravopisu" přeci není moc pádný argument. Příště, když vás někdo na chybu upozorní, se nad tím zkuste třeba zamyslet, opravit to a tím se i poučit pro příště. Nikdo se k vám přeci nechoval nijak agresivně, tak není třeba být hned ofenzivní. :) A s vaším názorem na seriál také souhlasit nemůžu, ačkoliv vám ho nijak neberu. Jen bych brala v potaz to, že za prvé má každý jinou psychiku a jinak se vyrovnává s různými situacemi, tudíž se i každý bude jinak chovat ve chvíli, kdy se rozhodne pro sebevraždu. Za druhé je pak třeba mít na mysli to, že jde stále jen o smyšlený příběh, který se snaží zaujmout a tedy na sobě vydělat. Takže není třeba se nad tím tak rozčilovat... :)

na příspěvěk reagoval ColorkaX

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

No a co bezchybný jistě nejste . Já to po sobě tady nekontroluju a diskuze není o českém pravopisu. Každý má jiný názor na věc a souhlasit se mnou nemusíte. Obvykle napíše dopis a když by někdo nahrál kazetu tak jednu . Kdo by si dal práci s 13ti nahrávkami když se chce zabít ? Nějak mě to nehraje. Nepřišlo mi vůbec,  že se chce zabít . I na těch kazetách mluvila úplně v klidu. Jinak ze začátku jsem to měla chuť vypnout a pak mě pomalu začalo zajímat jak se to rozvine. Nejlepší z toho byli poslední 3 díly. A byla tam dobrá hudba.

na příspěvěk reagoval Teringer, Esgalnor, Susinnon

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

ColorkaX

Já taky nejsem učebnice českého jazyka a představte si, že pravopis ovládám. Rozhodně teda nedělám hrubky typu "důvěrihodně".

Jinak váš názor mi přijde docela zcestný, podle mé známé, která měla suicidální sklony a šikanovali ji, je ten seriál až děsivě přesný. A když se člověk chce nějak pomstít, klidně něco ve stylu "nahrání kazet" udělá.

ColorkaX

ColorkaX (hodnocení, recenze)

Seriál je to spíše pro teen lidi než pro dospělí.  Víme , že puberáci si všechno berou příliš vážně.  seriál na mě moc důvěrihodně nepůsobil a rozhodně s těmi kazety mimo realitu . Už vidím jak někdo kdo chce spáchat sebevraždu bude si dávat práci s nahráváním  nějakých kazet. Maximálně v ataku napíše dopis na rozloučenou a s ničím jiným nebude ztrácet čas. A to že chce zabít jsem ji rozhodně nevěřila tak zoufale nevypadala vlastně na to nevypadala vůbec . Takže asi tak. 

na příspěvěk reagoval Esgalnor, Nevka

divnice

divnice (hodnocení, recenze)

ambron

ouuu, to jsem rád, snad od šuškání přejdou rovnou k natáčení :) hrozně mě ten seriál vzal, jak dějem, tak postavy,okolí vše....jen místy to bylo to byl trošku mimo realitu a v realitě asi nereálné :) ale pro mě 90% z 100%...co ty ? :)

divnice

divnice (hodnocení, recenze)

Myslíte že bude i 2.série? :O celkem bych ji uvítal, protože konec je takový nijaký...

na příspěvěk reagoval ambron

cjmafia

cjmafia (hodnocení, recenze)

Opravdu silný zážitek, hlavně teda pro mě poslední tři epizody. Opravdu jsem hodně zvědav jestli bude druhá řada, nějak si to nedokážu představit bez Hannah a jejich kazet. Na druhou stranu to končí dost otevřeně a zajímalo by mě, co se stane dál s postavami. No uvidíme, jestli se podaří vymyslet nějaký solidní scénář :-)

Briggus

Briggus (hodnocení, recenze)

Také mi to hned připomněl hru Life Is Strange a hlavně to intro... Musím si ji zase zapnout...

na příspěvěk reagoval Esgalnor

Teringer

Teringer (hodnocení, recenze)

Jinak, k té diskuzi tady o tom, jestli Hannah byla drama queen nebo že ty důvody nebyly dostačující... Myslim si že ve chvíli, kdy nejste psychicky úplně stabilní, přijdete si osamocení (a je jedno, že v podstatě nejste), a někdo vás znásilní, tak tam už prostě není co v tom hledat. To, že se na ní vybodla kámoška nebo fakt, že se stala objektem posuzování a hodnocení pro celou školu (viz best/worst list) jsou jen věci, který celkový situaci prostě určitě nepomůžou. Navíc, říkat, co je nebo není pádným důvodem pro sebevraždu je docela nerozumné, jelikož každý má jiný měřítka a jinou psychiku, žejo.

Teringer

Teringer (hodnocení, recenze)

Honzad007

Může obsahovat spoilery: četla jsem, že i kniha zůstala podobně otevřená. Každopádně mi taky přilšo, jako by chyběl jeden díl, který by to nějak uzavřel, protože otázek zůstalo ve vzduchu hodně. K druhé sérii se to nabízí, ale nevím, o čem by měla být, aby si udržela kvalitu a nebyla nesmyslná. Takže já osobně bych možná preferovala, aby to takhle zůstalo, ale uvidíme. Co se Tylera týče, četla jsem i takovou teorii, že se chystal provést masové střílení ve škole, zaměřené hlavně na ty lidi, jejichž fotografie měl vyvěšené, a fotografii Alexe sundaval proto, protože se ho předtím Alex u skřínek snad jako jediná osoba ever zastal.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Gertrudo

Hele, že je něco běžnou zkušeností teenagerky (nebo teenagera), neznamená, že to je v pořádku, pokud mezi takové "běžné věci" člověk počítá slutshaming, viktimizaci a vůbec dílčí prvky toho, co tvoří rape culture, o které ta minisérie v prvé řadě pojednává. A jak už za mě napsali ostatní, je důvod, proč se minisérie jmenuje 13 důvodů proč, a tak je nesmyslné argumentovat, že "tenhle jeden důvod není dostatečně pádný pro sebevraždu".  

K jednotlivým bodům: 

1. Kde jsem proboha psal, že kdo nemá úplně dokonalou rodinu, měl by se zabít? Vyvracel jsem Tvé nesmyslné tvrzení, že právě měla tu dokonalou rodinu. Jinak ve 13 Reasons Why je ukázáno, jaký dopad má sebevražda na blízké, a to nejenom na rodinu, ale i okruh známých. Dokonce se to v jednom dílu dost explicitně reflektuje s poukazem na efekt motýlích křídel. 

2. Dohledej si něco o sekundární viktimizaci, pak si liskni. Nebo se raději nauč základy gramatiky. Dík. 

3. Lze být empatický k postavě, která ji spáchala. A tu naděj na zlepšení života neviděla, k čemuž jsou ony argumenty v podobě těch 13 důvod, proč udělala, co udělala.  

Esgalnor

Esgalnor (hodnocení, recenze)

V knížce to popisovala jako sněhovou kouli valící se ze svahu - každým centimetrem se na ni nabaluje víc a víc sněhu, až je neúprosně velká a rozbije se. Takhle nějak to měla i Hannah - každý ten důvod ať už byl sebevíc malicherný k tomu vedl - jistě, kdyby se jí toho nedělo tolik najednou, prostě by to nějak přešla, ale těch drobností se nabalilo tolik, že už toho bylo moc. Plus pak přišlo to znásilnění, někdo umřel kvůli ní, stala se svědkem znásilnění...

Pak stačí jen kravina, jako třeba že si zabouchne klíče, ujede jí autobus nebo za ní školní psycholog hned neběží, aby se zabila.

Kdyby se jí děla jen jedna z těch věcí, byla by OK. Ale jak tam říkala: "Everything affects everything."

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama