Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 5

Recenze (557)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Prefabrikát, který neurazí, ani nenadchne. Původního Aladina jsem neviděl, jen střípky seriálu z devadesátek, takže tomhle jsem na tom líp - nemám s čím srovnávat, v dobrém i ve zlém. Nevím ale, jestli jsem to už někam nepsal, v klasických disneyovkách mi vadí ty písničky - povětšinou nudné, děj opakující, vyprávění nikam neposunující popěvky, bez nichž by se film nejen obešel, ale byl by svižnější a pro dospělého diváka o mnoho snesitelnější. Jo a určité Smithovy exhibice mi připadly už fakt až moc šílené. Méně je někdy více. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Taková specifická variace na známou pohádku. Kdyby jedna nevěděla, že je to všechno trochu jinak, tak by to ohodnotila taky jinak. Zábava to ale přece jen byla, i když kapku přehnaná. Chápu, že je to pohádka tisíckrát převyprávěná a chce se tomu dát další kabát, jiný, humornější a z dnešní doby ... ale ... ALE. TOLIK PÍSNIČEK!!! ŠMARJÁPANO ... ještě, že existuje rychlé přetáčení, jinak by se to moje hodnocení muselo sbírat ze země. Bez toho množství písniček je to vtipné, exotické, milé. 3,5* ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Idem si pre... chlieb.“ – „Na ten džem.“ Skvelé, vtipné, dojemné, predvídateľné, ale i osviežujúce (niektorými modernými vsuvkami to pripomína Ritchieho predchádzajúceho Kráľa Artuša). Prekvapivo výborne fungujú neznámi herci (+ parádny Will Smith, ktorý bol taký boží naposledy v r. 2007 hádajte v čom), výborná vizuálna stránka (nie som na arabské krajiny a aj tak sa mi to páčilo, čiže ak vy na ne ste, budete z Aladina v siedmom nebi) a pre mňa nečakane príjemné, veselé a optimistické muzikálové vystúpenia, ktoré síce vyložene nestrhnú, ale sú urobené s chuťou a s chytľavou radosťou zo života. Trocha mi vadili logické nezrovnalosti (džin vyplní množstvo prianí zadarmo, tým pádom v podstate protizákonne, ale keď mu pred očami takmer vraždia milovanú ženu, tak sa zrazu strašne profesionálne drží bokom... a kam sa vlastne podela Aladinova armáda?) a sem-tam to bolo asi až príliš prestrihané (kam zmizol princ č. 1 a čo sa stalo s kobercom?). Ale radšej sa v nich nebudem zbytočne piplať. Myslím, že je najvyšší čas sfilmovať Sandokana. Čo ty na to, Jason Momoa? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Disney to seká jak Baťa cvičky, ale s plnokrevnými filmy, takovými, které oslovují mně, to nemá nic společného. Tohle je prostě CGI leporelo, únavný, blbý, stojící ve výloze vedle hambáče z McDonaldu a kuřecích stripsů z KFC. Tovární výrobek na zakázku, ale čisté řemeslo ani omylem. Jeho úspěch je pro Myšáka určitě signálem, že nás tímhle digibordelem bude oblažovat i nadále, ale já už u toho nebudu. Umělecké výpovědi, stejně jako středně-rozpočtové autorsky ambiciózní snímky jdou do prdele, ty se v kinech nezaplatí, Disney si nás koupí všechny. Čest vzácným vyjímkám, které vyškemrají velké peníze, a přitom nemusí nic slevovat ze svých autorských vizí (Villeneuve, Nolan, Fincher a další). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jakožto obří fanoušek původního filmu (viděl jsem jej tak 50x určitě) jsem rozhodně měl nemalá očekávání, ovšem uklidňovalo mne, že je nyní u kormidla Guy Ritchie. Což se bezpochyby potvrdilo jako nesporná výhoda celé produkce, jelikož režijně je Ritchie stále neomylný a jen srší nápady. A Disney si navíc, co se týče přepracovávání svých legendárních animáků do hrané podoby, vybudoval obrovské know-how a totožně jako u Krásky a zvířete či Knihy džunglí cituje jednotlivé scény, které fanoušci snadno rozeznají a nostalgicky si zavzpomínají. I přesto, že toto všechno vím a přípravu jsem nepodcenil, mě překvapilo, jak moc velkolepý a výpravný nový Aladin je a jestli jsem si v dětském věku představoval, jak by vypadal v hrané formě, tak to by to bylo nejspíše přesně takto. Will Smith měl nesmírně obtížnou pozici v představění role, kterou v dabingové formě doslova definoval Robin Williams (ačkoliv jsem viděl film vždycky pouze v dabingu, Džin je prostě dokonalá postava), nicméně se mu to víceméně povedlo výborně, pouze v pár okamžicích to už s těmi skřeky přestřelil. Dále je třeba zmínit hlavní součást tohoto kouzelného příběhu Tisíce a jedné noci. Aladdin je z velké části muzikál, navíc s plně kultovními titulními písněmi, které samozřejmě skvěle fungují v kombinaci s neskutečnými barevnými výjevy na plátně, ovšem najdou se tu i dvě nové, zřejmě cíleně psané na ženskou emancipaci princezny Jasmíny (toť otázka, jestli se to zrovna do arabského světa hodí) a trošku z filmu trčí. Větší problém ale vidím ve finále, při kterém jsem se malinko ztrácet a vlastně už mě to CGI předvádění nebralo. Výjimečně neříkám, že bych krátil, ale 130 minut je zkrátka hodně a napoprvé to mé nadšení až do konce tedy nevydrželo (EDIT: napodruhé už ano!), to je ovšem jen mírný zádrhel u takovéhle pecky, která jistě vydělá hromadu zlaťáků. A mě jen zajímá, jestli opravdu adaptují některý z videosequelů, které následně disneyovci vyprodukovali.. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • Natáčení snímku Aladin probíhalo v ateliérech Longcross a Arborfield ve Velké Británii, a také na jihu Jordánského hášimovského království. Natáčelo se od 6. září 2017 do srpna 2018. (Zdroj: Falcon)
  • Rozměry postele v Jasmínině (Naomi Scott) ložnici byly zdvojnásobeny, aby se do ní vešla princezna i se svým tygrem Rajou. Pokrývka postele byla ručně vyšita v Pákistánu, aby odkazovala na království Jasmíniny zesnulé matky, Šehrabad, které se inspirovalo jižní Asií. (Zdroj: Falcon)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama