Reklama

Reklama

Tři mušketýři

  • Španělsko Los tres mosqueteros (Los diamantes de la reina) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jeden za všechny, všichni za jednoho! Adaptace slavného románu Alexandra Dumase natočená v rozsáhlé koprodukci. Oč by bylo chudší dětství každého z nás, kdyby nepoznal věrné přátele na život a na smrt Athose, Porthose, Aramise a d'Artagnana. Neustále bude Alexander Dumas udílet lekci všem, kdo chtějí psát dobrodružnou literaturu či bavit celou rodinu. Tři mušketýři vyprávějí příběh o odvaze, cti, přátelství, věrné lásce, ale zároveň o zradě, intrikách a podlosti. A tak se nám vždy znovu a znovu zatají dech, když mladý gaskoňský šlechtic d'Artagnan, vybaven několika tolary, mečem, matčiným balzámem na rány a otcovým dopisem pro pana de Tréville, starého přítele rodiny, potká na jedné ze svých zastávek Rocheforta a v okénku zahlédne krásnou tvář Milady de Winter. Příběh začíná a my víme, že se máme nač těšit! Filmová verze z roku 1973 v režii Richarda Lestera nazírá příběh Tří mušketýrů s lehkým odstupem, který mnohé pobavil a některé pobouřil. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (263)

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

To snad žabožroutům udělali ti Britové naschvál, že přišli s touto neortodoxní adaptací Dumasova románu právě oni. Je to paradox, ale je to tak - domovská francouzská spíše konzervativní verze z roku 1961 tomuto šlape na paty, ale nemá tu poetiku Lesterova filmu. Britové dodali této adaptaci „něco“ čemu říkáme X-faktor a to se pak překonává velmi těžko. S ohledem na dnešní filmařské trendy bych se nebál označit tento film „navěky nejlepší“. Produkce: Alexander, Michael and Ilya Salkind Productions ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Absolutně a bezkonkurenčně nejlepší filmový Tři mušketýři a jsem přesvědčen, že co do kvality toto zpracování už ani nikdy překonáno nebude. V tomto případě se totiž autorům podařilo skloubit tolik nej, až z toho přechází oči. Všemu samozřejmě vévodí dokonalé obsazení. At už se jedná o kladné, či záporné postavy, všichni jsou ve svých rolích strhující, charismatiční, prostě oslňující. Celé dobrodružství mušketýrů je pak neuvěřitelně strhující a dynamické, skvělé souboje, intriky, nástrahy, prostě jízda jak prase. Co mě ovšem při každé repríze dostává nejvíc, je neuvěřitelná zábavnost snímku. Tolik přirozeného a nenuceného humoru pro dobrodružnou podívanou nedosáhl od té doby žádný jiný podobně laděný snímek. Opomenout nemohu ani parádní výpravu a skvělou atmosféru. Je zkrátka spousta úžasných flimů, na kterých ale prostě zub času nemilosrdně zapracoval a dnes i přes jejich neoddiskutovatelnou kvalitu působí již bohužel spíš směšně, u těchto Tří mušketýrů to ale ani trochu neplatí, ty bavili, baví a budou bavit už navždy. KLASIKA! ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

No, řekněme si to na rovinu - jsem příliš mladý na Gérarda Barraye a (i když to tak mnohdy nevypadá) příliš starý na to, abych se nechal oblbnout verzí z roku 1993 (nebo nedej bože něčím ještě mladším) a prohlásil ji za tu nejlepší. Proto tvrdím, že střední cesta je skutečně zlatá. Hvězdy své (v některých případech i naší) doby předvádějí efektní souboje a zákeřné intriky umocněné krásnou výpravou. Vše vhodně doplňuje humor kavalírských mušketýrů a D'Artagnanova sluhy Plancheta. I když "jisté odchylky" od knižní předlohy by se našly, za krásnou Faye Dunaway a stejně proradného Rocheforta (plus důstojně intrikánský Charlton Heston) jsem ochoten odpustit leccos. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Je na tom hodně znát mohutná evropská výprava ve svém největším lesku. Výborná je také režie, herecké výkony a některé vtípky jsou vpravdě delikátní. Český dabing je rovněž výborný. Všechny tyto klady bohužel jen stěžka vyvažují, že si tvůrci na sebe ušili bič v podobě tak rozsáhlého příběhu, který v tak krátké době bohužel nelze plně rozvinout, takže nezasvěcený (kterých je naštěstí málo) vůbec nemusí tušit o co v jaké scéně jde. Hrozná škoda, protože jinak se nad tím filmem nedá než rozplývat. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Možná jsem pod vlivem posledních mušketýrů z roku 2023 s naprostou famozní atmosférou a tohle zpracování, které mě někdy připomínalo spíše šermírskou bláznivou střelu než napínavý dobrodružný filmy. Ano, výpravu to mělo, akční scény v rámci doby taky dobrý, ale třeba scénu jak jeden z mušketýrů visí na mlýnským kole a vypadá že je mtrvý jsem nepobral vůbec. A mimochodem d'Artagnan při této scéně opravdu "skvělě naplnil" heslo jeden za všechny všichni za jednoho. No i v porovnání s mušketýry ze 60 let je toto debakl. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (16)

  • Původně byl tento film a jeho pokračovaní Tři mušketýři 2 (1974) točeno jako jeden film a i smlouvy s tvůrci byly uzavřeny jen na jeden film. Vzhledem k tomu že bylo natočeno mnoho materiálu a film by jako jednodílný působil nepřehledně, vznikly nakonec filmy dva. Tvůrci vystupující v obou dílech se poté domáhali zvýšení honoráře soudně. Jako důsledek tohoto sporu obsahují smlouvy tvůrců organizujících se v SAG tzv. „Salkindovu klauzuli“, kde se uvádí kolik dílů bude natočeno. (p.a.douch)
  • Během natáčení byl Oliver Reed těžce zraněn. Poté, co byl bodnut během bojové scény u mlýna do krku, téměř zemřel. (reich)
  • Představitel bídáka Rocheforta Christopher Lee, který měl se šermířskými scénami tak bohaté zkušenosti, že byl díky tomu i zapsán do Guinnessovy knihy rekordů, později při své návštěvě MFF Karlovy Vary vzpomínal na scénu souboje s Oliverem Reedem (Athos): "Oliver býval často... indisponován. A bojovali jsme skutečnými zbraněmi, tím byste bez větších problémů mohl někoho zabít. Když točíte takový šerm, provádíte natrénovaný sled pohybů a úderů, které mají svá příslušná pojmenování. Tři, dva, tři, jeden, čtyři... a najednou vidím, jak mi jde Oliver plnou silou shora po hlavě. Odrazil jsem to a vykřikl 'stop'! Reed se podivil, co že je prý špatně, tak jsem se ho zeptal: 'Olivere, kdo tě učil šermovat?' - 'No přece ty...' - "Tak na to nezapomeň!'" (NIRO)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Christopher Lee 1922 - 2015

Christopher Lee 1922 - 2015

11.06.2015

Kdekdo si možná myslel, že tu s námi Christopher Lee bude věčně, ale tahle přání se bohužel nevyplní. Britská herecká legenda totiž zemřela v neděli 7. června v londýnské nemocnici Chelsea and… (více)

Reklama

Reklama