Reklama

Reklama

Kleopatra

  • Polsko Kleopatra (více)
Trailer 2
Velká Británie / USA / Švýcarsko, 1963, 192 min (Special Edition: 233 min, Director's Cut: 320 min, Televizní verze: 110+126 min)

Caesarovy legie – výkvět mocného Říma – vítězí v občanské válce. Další Caesarovy kroky směřují do Egypta, kde právě probíhají spory o trůn mezi králem Ptolemaiem a jeho sestrou Kleopatrou, které se chce král zbavit. Kleopatra zde není a je patrné, že mladého krále zcela ovládá eunuch Pothinus. Caesar ale přijíždí právě proto, aby sourozence smířil a dohlédl na jejich společné vládnutí. Večer se objevuje Kleopatra. Do Caesarových komnat ji tajně přináší její věrný sluha Apollodorus smotanou v koberci. Kleopatra se pokouší Caesara přemluvit, aby pouze ji dosadil na trůn. Caesar skrývá velké tajemství – mívá nepříjemné záchvaty. Ale lstivá Kleopatra se o tom samozřejmě dozví. Caesar si uvědomuje, jak je na cizím území zranitelný. Nechává proto spálit egyptské loďstvo. Bohužel při požáru shoří i velká knihovna. To rozlítí Kleopatru, ale Caesar jí dává najevo svoji převahu i jako muž. Za tento čin je nucen svést první bitvu, ve které vítězí. Mezitím se eunuch Pothinus pokusí Kleopatru zabít. Za tento čin je Caesarem odsouzen na smrt a jeho pán – král Ptolemaios – je poslán do středu svých beztak obklíčených vojsk. Kleopatra je tak Caesarem jako jediná dosazena na trůn a mladý král téměř odsouzen na smrt. Kleopatra a Caesar se velmi sbližují. Ona by chtěla, aby zůstal v Egyptě a odsud společně vládli. Caesar však pomýšlí na návrat do Říma. Nakonec zůstává, protože mu Kleopatra oznámí, že s ním čeká dítě. O tom, že se Caesar v Egyptě oženil a zplodil syna, se dozvídá nejen jeho římská manželka, ale i celý Řím. Ne všichni jsou jeho činem nadšeni. Caesar se loučí s Kleopatrou a odjíždí do Říma, kde chce vše připravit k tomu, aby i ona se synem mohli vyrazit za ním... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (266)

HAL 

všechny recenze uživatele

Dlouhé epické velkofilmy mám tuze rád, ale na to aby ustály více než čtyřhodinovou délku musí mít pořádný obsah - a toho je v Kleopatře bídně málo. První polovina je ještě výborná, Ceasar je skvělý a Kleopatra vedle něj funguje jako fantastická femme fatale, vždy s ním soupeřící o to kdo bude nahoře... ale pak Ceasar vykrvácí na schodech senátu, Kleopatra zůstane v depresích a s chrastítkem místo mozku, a Marcus Antonius... ten prostě tak nějak je, potácí se od ničeho k ničemu, a nikoho vlastně nemá čím zaujmout. A z filmu se stane nudná variace na Romea a Julii, u které doufáte ať si všichni s tím umíráním už trochu pohnou. A nebo že se Elizabeth Taylor konečeně úplně svlékne, když už celý film teasuje masivními výstřihy, které se vypálí do mozku nadrženého diváka (tedy mě) snad ještě víc, než vskutku ohromující výprava... kvůli níž se z filmu stal "nejvýdělečnější finanční průser" filmové historie. 7/10 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genialny historicky velkofilm, v ktorom hraju moji dvaja oblubenci : Richard Burton a Elizabeth Taylor. Pribeh sa odohrava na konci rimskej republiky, kedy Gaius Iulius Caesar /100 -- 15. marca 44 pred Kristom/ zacal vladnut ako diktator rodiacemu sa Imperiu Romanu. Filmu vladne krasna Kleopatra /Elizabeth Taylor/, mimoriadne zaujimave lokality, kulisy, vyborne dialogy nielen o politike, a vyborni herci. Film bol dovtedy najdrahsim filmom vsetkych cias /predbehol ho az James Cameron so Svojim Terminatorom 2 -kou/ a stal neuveritelnych 44 milionov USD. Kto ma rad oslnive herecke vykony, ktore mu film plnym priehrstim poskytuje, je presne na spravnom mieste. Trochu zamrzi absencia akcnych scen, ale to tu nie je az tak podstatne. Co je podstatne, je cela monumentalnost a epickost filmu. Pre mna najlepsou scenou bol prichod Kleopatry do Rima, to bolo nieco neopisatelne. Taku okazalost a nadheru raz v zivote zazit a umriet. 100 % ()

Reklama

joker.george 

všechny recenze uživatele

Pro mnoho lidí zůstane napořád Kleopatrou jedině Elizabeth Taylor, já jsem ale díky tomuto snímku navždy získal Gaia Julia Caesara. Hlavní podíl na tom má Rex Harrison, který dokázal tohoto velkého muže ztvárnit lidsky, a přesto mu vtiskl vůdčí charakter, silnou osobnost i neopakovatelné charizma. A momenty jako Kleopatra poprvé u Caesara, průvod Římem či závěrečná lodní bitva mě dokázaly ohromit přes svou letitost i dnes... ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Kvalitní historický velkofilm, s na svoji dobu monumentální výpravou a hvězdným obsazením. Snímek se celkem věrně drží dějin a má všechny atributy, jaké by takový projekt měl mít. Kromě toho, jen málokdo si asi představí při jméně Kleopatra někoho jiného než tvář Elizabeth Taylorové. K dokonalosti tomu však něco chybí. Také nechápu, kde se tenkrát utopily všechny ty miliony dolarů. Na pohled Kleopatra nepůsobí o moc dražší než třeba Kubrickův Spartakus, který pochází ze stejné doby. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásný výpravný film, který zaujme nádhernými kulisami a davovými scénami, stejně jako krásnou Kleopatrou a jejími partnery. Je to silný příběh, jeden z velkých velkofilmů, ale stejně si nemůžu pomoct, už mě to tolik nedostává, jako když jsem byl mladší. Tam mě ta velkolepost skutečně ohromila. Teď je to "jen" výborný film. ()

Galerie (193)

Zajímavosti (42)

  • Kleopatra je jediný film, který se v účtování roku, kdy měl premiéru, umístil na prvním místě a přitom nevydělal. (Coldrex)
  • Maskérna filmového štábu obsahovala nejdrazší sbírku filmových kostýmu, který se do roku 2012 v kinematografii objevila. Elizabeth Taylorová, představitelka Kleopatry, za snímek vystřídá celkem 65 kostýmů, jejichž cena byla tehdy rovných 130 tisíc amerických dolarů, které se v roce 2012 při započtení inflace rovnají jednomu milionu. Dalších 45 kostýmů, jejichž cena byla rovných 65 tisíc amerických dolarů, se v konečném střihu filmu nikdy neobjevily. (ČSFD)
  • Že byl film hlavně o Elizabeth Taylor není pochyb. Její smlouva ke Kleopatře byla mistrovským výsledkem vyjednávání jí samé i jejího agenta. Obsahovala několik na tu dobu velmi překvapivých ústupků ze strany studia. Z milionového honoráře se stalo 125 000 amerických dolarů týdně a nechyběly ani další finanční odměny. Dostala také 3 000 dolarů týdně na osobní výdaje, stravu, ubytování a letenky do první třídy na místa natáčení pro sebe, tři další dospělé osoby a své tři děti. Požadovala dvě luxusní střešní apartmá v hotelu Dorchester v Londýně a limuzínu Rolls-Royce Silver Cloud, která jí měla být kdykoliv k dispozici. [Zdroj: J. Randy Taraborrelli – kniha Elizabeth] (Pavlínka9)

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Gal Gadot bude Kleopatra

Gal Gadot bude Kleopatra

11.10.2020

Studio Paramount oznámilo novou verzi Kleopatry. Velkofilm o nejslavnější egyptské panovnici – respektive nejslavnější panovnici vůbec – natočí režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman), a jak už jste… (více)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (více)

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

Elizabeth Taylor: 1932 – 2011

24.03.2011

Dlouhodobým problémům se srdcem včera podlehla jedna z největších filmových legend. Právě když se studio Sony Pictures snaží vrátit královnu Kleopatru na plátna kin (po Jamesi Cameronovi a Paulu… (více)

Reklama

Reklama