Reklama

Reklama

Padlí andělé

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1993–1995), 7 h 49 min (Minutáž: 29–37 min)

Tvůrci:

William Horberg

Předloha:

Dashiell Hammett (kniha), Raymond Chandler (kniha)

Hrají:

Gary Oldman, Meg Tilly, Peter Coyote, Gabrielle Anwar, Paul Guilfoyle, Vondie Curtis-Hall, Dan Hedaya, Wayne Knight, John Putch, Bruno Kirby (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(15)

Obsahy(1)

Seriál odehrávající se v Los Angeles těsně po druhé světové válce vytvořila skupina režisérů, kteří točili příběhy stylem neo-noir. Každý režisér si natočil svůj příběh v mysteriózním, dramatickém, romantickém nebo třeba kriminálním žánru. Účinkovalo zde mnoho hostujících herců a hereček. (Terva)

Zajímavosti (12)

  • Za výkon v epizodě nazvané "Dead End for Delia" získal Gary Oldman cenu CableACE v kategorii nejlepší herec v dramatickém pořadu. (Terva)
  • Alfonso Cuarón získal cenu CableACE za nejlepší režii. Ocenění mu vynesla epizoda "Murder Obliquely". (Terva)
  • Emmanuel Lubezki získal cenu CableACE za nejlepší osvětlení. Ocenění mu vynesla epizoda "Murder Obliquely". (Terva)
  • Danny Glover soutěžil ocenu Emmy za rok 1996 v kategorii nejlepší hostující herec. Ocenění mu vynesla epizoda "Red Wind". (Terva)
  • Bonnie Bedelia soutěžila o cenu Emmy za rok 1994 v kategorii nejlepší hostující herečka. Nominaci jí vynesla epizoa "The Quiet Room". (Terva)
  • Grove Press vydalo sprievodnú knihu "Six Noir Tales Told for Television" (1993) so všetkými pôvodnými príbehmi a scenármi z prvej sezóny. Vyšiel aj soundtrack. (Arsenal83)
  • Neo-noirový romanopisec James Ellroy o seriáli povedal: "Je to zoznam zmučených duší konfrontujúcich svoje príšery vo vnútri; je to pikareskný pohľad na Los Angeles v štyridsiatych rokoch. Je to svet buničiny na celuloide, čisté preklady, ktoré umocňujú strohý sila veľkej krátkej fikcie.“ (Arsenal83)
  • Hoci epizódy boli natočené farebne, napodobňovali to, čo robili hollywoodski filmári počas éry filmu noir v 40. a 50. rokoch, pokiaľ ide o tón, vzhľad a obsah príbehu. (Arsenal83)

Padlí andělé - Série 1 (1993) (série) (S01)

  • Každá epizóda v sezóne 1 začína chladnou a zdržanlivou jazzovou partitúrou, kedy zmyselná postava Fay Friendly (Lynette Walden) publiku vysvetľuje, čo sa v epizóde rozvinie. (Arsenal83)

Reklama

Reklama