Reklama

Reklama

Bedna

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1993–1996), 20 h 50 min (Minutáž: 48–100 min)

Tvůrci:

Jimmy McGovern

Hrají:

Robbie Coltrane, Barbara Flynn, Geraldine Somerville, Lorcan Cranitch, Christopher Eccleston, Kika Markham, Kieran O'Brien, Robert Cavanah (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Keď dr. Eddie Fitz Fitzgerald (ROBBIE COLTRANE) začne prednášať na Manchasterskej univerzite, jeho manželka Judith (BARBARA FLYNNOVÁ) zistí, že musí zaplatiť 5-tisíc libier za jeho hráčke dlžoby. Okamžite manžela opustí, na starosť mu nechá dcéru Katie (TESS THOMSONOVÁ) a so sebou vezme syna Marka (KIERAN O´BRIEN). O deň neskôr sa Fitz dopočuje o brutálnej vražde bývalej študentky Jacqui Appletonovej (LOUSIE DOWNIEOVÁ). Skontaktuje sa s jej rodičmi (JOHN GRILLO, KIKA MARKHAMOVÁ) a ponúkne im svoju pomoc pri nájdení vraha. Vyšetrovateľka z manchesterskej polície Catriona Bilboroughová (AMELIA BULLMOREOVÁ) len veľmi neochotne súhlasí s tým, aby sa Fitz zúčastnil výsluchu hlavného podozrivého Thomassa Francisa Kellyho (ADRIAN DUNBAR). Kelly údajne trpí amnéziou, po rozhovore s ním však Fitz tvrdí, že vinníka treba hľadať inde. Bilboroughová sa napokon rozhodne, že Fitz sa nesmie už zúčastňovať policajného vyšetrovania. Fitz je však presvedčený o Kellyho nevine a s pomocou seržantky Jane Penhaligonovej (GERALDINE SOMERVILLEOVÁ) pátrajú po skutočnom vrahovi mladej ženy. To sa im napokon aj podarí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (28)

Bedna (1993) 

Bedna je velice zajímavý seriál, u kterého mi příjde, že svým stylem hodně předběhl dobu. Přecijen v ranných devadesátkách ještě nebylo úplně běžné, že máte hlavní postavu takto morálně zkaženou, a vesměs i ostatní členové policejního sboru mají větší či menší vady, které později eskalují do šokujících dějových linek. Je to takové, jako byste vzali Columba a celého ho hodili do takového temného módu. Většina dílů pracuje s podobným principem, jako Columbo, kdy vraha známe od začátku a je to takový psychický souboj dvou mozků. Je fajn, že delší délka dílů umožňuje zpravidla náhlednout pod pokličku myšlení samotného pachatele, takže tu máme spoustu zajímavých osobních příběhů. Z dnešního pohledu je také zajímavé vidět tehdejší začínající herce, jako Robert Carlyle, Liam Cunninghan či Samantha Morton, jak tu rozjíždějí své kariéry a už tehdy je v nich dřímal velký herecký potenciál. Nelze nezmínit ani hlavního představitele Robbie Coltranea, který tu předvádí pro TV značně netypické herectví, které mnohdy působí jak z klasické divadelní hry, a garantuju vám, že podobných výkonů jste ještě moc neviděli. ()

Série 1 (1993) (S01) 

První řada předsavuje tři případy, které jsou vždy rozděleny do několika dílů. Hned od prvního momentu je patrné, že nekoukáme na úplně klasickou kriminálku. Brzy si všimnete velmi netypického Coltraneova projevu, který tu hraje značně netelevizně a jeho projev je čistě divadelní, až Shakespearovský, což opravdu běžně na obrazovkách nevidno. Stejně tak samotné případy a jejich řešení jsou vedeny jinak, než je v kriminálkách běžné. Prim hrají hlavně psychologie postav a jejich pohnutky, mnohdy nejde ani tak o samotné případy, ale je to spíše exkurz do přemýšlení pachatele. Z této řady mi jako nejlepší přišel prostředí, trojdilní případ, tam byli výborně vykreslené postavy, na jejichž pozadí se odehrával příběh v podstatě celého tehdejšího undegroundu a podsvětí. ()

The Mad Woman in the Attic, Pt. 1 (1993) (S01E01) 

Tak z dnešního pohledu lze jednoznačně už po prvním díle říct, že takovéto věci se už dnes netočí. Technické zpracování je diametrálně odlišné od toho, co vidíme dnes. Coltrane tu herecky připomíná takovou poctivou starou Britskou školu a má tu sklony k takovému Shakespearovskému herectví. Jak už naznačuje rozdělení dílů, tak případy se budou táhnout napříč několika díly ale tady mi to zatím vůbec nevadí, protože dějová linka okolo případu je rozjeta dost zajímavě. Je jasně poznat, že to bude taková ta klasická krimi, kde máte "zvláštního" vyšetřovatele s "zajímavým" charakterem. ()

The Mad Woman in the Attic, Pt. 2 (1993) (S01E02) 

Stále dobré, ale ne tak dobré, jako první část. Řekl bych, že možná trochu přestřelená stopáž, kdy tady v té druhé půlce už museli scénáristi trochu přidávat stále další a další oblouky, aby to natáhli na tu hodinu a půl. Druhá půlka je víc o "údajném pachateli", to je sice zajímavej týpek, ale celá jeho linka se táhne jen o ztrátě paměti. Každopádně Coltrane opravdu válí, jeho charakter je napsaný vážně špičkové a dost se těším na další případy, které budu vyšetřovat. Má to celé takovou zvláštní atmosféru, kterou jsem snad zatím nikde jinde neviděl a těžko se mi zatím popisuje. ()

To Say I Love You, Pt. 1 (1993) (S01E03) 

Coltrane si dává v první části druhého případu docela voraz a hlavně v první půlce se objeví jen občas, řešící své osobní problémy. Vypadá to, že tu bude nastaven takový "Columbo" styl, kdy budeme sledovat v první části vždy pachatele a jejich pohnutky. A tady to vypadá, že to opravdu povedlo, protože ta hlavní dvojka je správně zoufalá a trochu i šílená. Je velmi zajímavý vydět jejich vlatsně existenciální stav, kdy jim jde o všechno a musí jít i za hranice toho, co by běžně udělali. ()

To Say I Love You, Pt. 2 (1993) (S01E04) 

První třetina tohto trojdílu byla v podstatě čistě o pachatelích. Druhá část je v podstatě o FItzovi. Pobavila mě narážka na Columba, ke kterému jsem v podstatě celý námět v minulé části přirovnal :) Je zajímavé vidět v tomhle díle Fitzův kontrast v jeho osobním a profesním životě. Úplně dva odlišní lidé. Vyjma čistě divadelního a v TV běžně nevídaného hereckého projevu Coltrane v tomhle díle opravdu exceluje ta dvojka pachatelů. Susan Lynch a Andrew Tiernan, tady všechna čast, velká herecká paráda a dokonalé ztvárnění napsaných charakterů. ()

To Say I Love You, Pt. 3 (1993) (S01E05) 

Podobně, jako u prvního případu, tak i tady mi přišlo, že závěrečná část už je trochu natahování příběhu. Na poslední třetinu máme už jasně rozdané karty a jde je no to, jak dopadnout posledního pachatele. Uznávám, že finále je dost působivé a emotivní, ale vše předtím se dalo zkrátit klidně na polovinu, tam už se trochu točíme v kruhu. Jsem zvědav, jestli závěr Fitze nějak ovlivní i do budoucna. ()

One Day a Lemming Will Fly, Pt. 1 (1993) (S01E06) 

Třetí případ zatím nevypadá tak silně jako předchozí dva. Koncepce je tu nastavena trochu jinak. Tentokrát nerozjíždíme hru se známým pachatelem, ačkoliv teda jeden se hned nabízí a tvůrci jdou docela na ruku a soustředí pozornost na něj. Každopádně i jeho příběh na pozadí se dá docela snadno odhadnout. Ale nedivil bych se, kdyby se to v druhé půlce celé nějak otočilo a dostalo to úplně jiné grady. ()

One Day a Lemming Will Fly, Pt. 2 (1993) (S01E07) 

Tenhle případ byl opravdu jiný, než dva předchozí. Hlavně v téhle druhé části už vlastně vůbec nejde tak o případ, jako o charkatery v něm. Tady se dokonce ani případ nevyšetří a zůstane tak (zřejmě navždy) neuzavřen. Tvůrci se tu mnohem víc soustředí na jednotlivé zúčastněné, ať už kriminalisty, nebo domnělého pachatele. Jdeme tak více do hloubky i vedlejších postav a dozvídáme se více z jejich soukromí a i vnitřních pohnutek. Opravdu zajímavá tvůrčí práce, mnoho takových kriminálek nevidno. ()

Série 2 (1994) (S02) 

Druhá řada pokračuje v nastolené linii, a opět sází na kvalitní práci s pychologií postav. Obzvláště první trojdíl přináší spoustu zajímavých duševních pohnutek a opravdu dechberoucích zvratů. Druhá řáda je ještě víc o celistvé práci celého policejního týmu, kdy Fitz je mnohdy jeden z členů, nikoliv ta jednoznačná ústřední postava. I druhá série si stále drží takový mírně divadelní nádech, který je nejvíce viditelní v druhém trojdíle, pro který si tvůrci připravili několik velmi solidních dialogových výměn, kterými vždy dokáží vyšperkovat jednotlivé scény. ()

To Be a Somebody, Pt. 1 (1994) (S02E01) 

Druhá řada začíná přesně v duchu té první. V úvodním díle dalšího případu tak vidíme opět důraz na samotného pachatele a i samotný společenský podtext, který vypadá, že tentokrát bude opravdu výživný a značně nadčasový. ()

To Be a Somebody, Pt. 2 (1994) (S02E02) 

No tak toto je zatím jednoznačně nejhutnější díl a troufám si tvrdit, že už ho ani nic netrumfne. Ta scéna se zraněným policajtem a jeho následným skonem je opravdu z ranku těch nejvíce nepříjemných a bude se vám o ní zdát ještě dost dlouho. Zajímavé, že tenhle případ zatím není vůbec o Fitzovi. Ten sice odhadnul na první dobrou pachatele, ale prim tu hraje celé policejní oddělení a jejich lidské i profesní chyby. Na druhé straně pak stále více labilní zabiják v podání klasicky přesného Carlylea, který vystřihuje asi svou první roli psychopata. ()

To Be a Somebody, Pt. 3 (1994) (S02E03) 

Hodně zajímavé vyvrcholení tohoto trojdílu. Vlastně první případ, který skončí vesměs veskrze negativně a depresivně. Ano, pachatel je dopaden, ale myslím, že jeho činy se budou přenášet i do dalších dílů, protože teda s dějem a postavami zametl pořádně. Carlyle v třetím díle už je regulérní psycho, zajímavé napojení na fotbalovou katastrofu. Dneska už je ten odstup přecijen větší, ale tehdy to asi stále dost rezonovalo. No, té novinářky mi vlastně ani líto nebylo. Na tomhle případu jsme zatím asi nejvíc viděli některé lidské chyby a nedostatky i v řadách policie. ()

The Big Crunch, Pt. 1 (1994) (S02E04) 

Ze začátku mě docela zaskočilo, že se v podstatě vůbec už neřeší události z předchozího případu, ale je fakt, že policejní parta tu zatím nedostává moc prostoru, tak možná se to více rozvine v dalších dílech. Tohle je jinak takový klasický první díl, kdy se opět představuje zákulusí celého případu a jednotlivé postavy, které se v něm vyskytují. Uvidíme, co se z toho vyklube. Pachatelé už jsou opět jasní. Prostředí tentokráte není pro mě až tak lákavé, náboženská sekta...Celý díl to vypadalo, že to bude hlavně taková příprava na zbylé dvě části, ale psycho závěr to ještě docela rozjel a nabídl potenciální brutální smrt, která se naštěstí nekonala. ()

The Big Crunch, Pt. 2 (1994) (S02E05) 

Ten hlavní detektiv začíná bejt divnej. Snad každej případ nějak podělá. Přitom se tváří jak úplnej mistr světa. Klasickej arogantní zmrdeček, přesvědčenej o své neomylnosti. Tady se zas kvůli němu oběsí jeden z podezřelých, což bylo podobně drtivé vyvrcholení, jako u první části. Ještě předtím je ale třeba pochváli herečku oběti, začínající Samanthu Morton, známou dnes třeba ze Živí mrtví, která v té scéně v nemocnici byla opravdu špičková, klobouk dolu. ()

The Big Crunch, Pt. 3 (1994) (S02E06) 

Tento trojdíl patřil dle mého zatím jako celek k těm slabším. Obzvlášť asi kvůli tomu, že finální rozuzlení je poměrně jasné už od začátku. Každopádně třetí díl jako samostatný celek nabízí několik zajímavých nápadů a momentek. Hodně se tu pracuje s takovým divadelním stylem. Nejvíce je to patrné při závěrečné scéně v kostele, která vypadá, jako by se celá odehrávala na divadle. Podobně, jako jeden z případů z první řady, tak ani tady nedostaneme úplně jasné vyšetřené celého případu. Ano, pachatelé jsou jasní, ale co jejich trest?? To není chyba tvůrců, že by ignorovali vyvrcholení, ale spíš takové povzdechnutí nad určitou vrstvou společnosti... ()

Men Should Weep, Pt. 1 (1994) (S02E07) 

Oproti minulým případům tady nesledujeme dění od začátku, ale jsme vrženi přímo do středu dění, kdy už samotné vyšetřování nějakou dobu probíhá. Tím pádem jakoby působí zatím díl více zrychleně, ačkoliv má klasickou stopáž tří celých dílů. Zatím nejdeme tak do hloubky pachatelovy duše, ačkoliv ho opět známe už od začátku. Uvidíme, jak se to opět celé vyvine, potenciál do dalších dílů pak dává opět finále, které přinese další utrpení do řad policejního týmu. Vlastně dost možná jednu z nejhorších možných variant, která může ve velkém ovlivnit celkové vztahy mezi postavami. ()

Men Should Weep, Pt. 2 (1994) (S02E08) 

Fitz je v tomto díle odklizen na druhou kolej, ale dává to naprostý smysl, zvláště v návaznosti na finále první části. Penhaligonová dostává zatím největší prostor, skrze to, že se stanou obětí vlastně sekundárního případu. Je zajímavé sledovat pocity policistky v takovémto zločinu, což je něco, co obvykle nebývá znázorněno. Únos, zranění...to ano, ale znásilnění policistky tak časté opravdu nebývá. Celý tenhle trojdíl zatím moc neukazuje vnitřní pocity pachatele, což je trochu nezvyk, tak uvidíme, jestli se to ještě více rozpitvá v závěrečné části. ()

Men Should Weep, Pt. 3 (1994) (S02E09) 

Že by byl patlal Jimmy oním druhým pachatelem mne napadlo už při sledování minulého dílu, a jak vidno, tak nejsem jediný, koho to taktéž napadlo...Jen je teda otázka, jestli je tato hypotéza opravdu správná, jelikož chybí v podstatě jakýkoliv motiv a přímý důkaz, a ani tvůrci zatím tuto hádánku úplně nerozluštili. Vlastně ten samotnej hlavní případ není až tak dobrý, jako třeba první trojdíl této řady, ale vztahy mezi postavami tady jedou na plné obrátky a spousta věcí se vystříbří a vyostří. ()

Série 3 (1995) (S03) 

Třetí sérii beru jako hodnocení prvních sedmi dílů, jelikož první special "White Ghost", o jehož zařazení jsem zažádal, je spíše samostatný díl, který vyšel až rok po ukončení seriálu jako speciál. A ono vlastně v tom posledním díle je tak nějak naznačeno, že je to závěr, a uvidíme, co teda přinese onen speciál :) Ale abych se vrátil k třetí řadě, tak ta se více zaměřuje na samotné hlavní charaktery a jejich vývoj, potažmo ukončení dějových linek. Minimálně u jedné přinese dosti šokující rozuzlení, kdy v tomto bodě opět tvůrci značně předběhli dobu, a troufám si tvrdit, že ve své době muselo způsobit velký poprask, když se z jedné z hlavních postav stane v podstatě hlavní antagonista. Jen škoda, že zaměřením na hlavní postavy trochu trpí případy, kteér sami o sobě už nedokážou v prvním a třetím případě tak vtáhnout. ()

Reklama

Reklama