Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 013)

Camulator 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra, už vim, že nemam nikdy lézt na plovoucí klády. Robin Williams v netradiční roli mě dostal, po tomhle filmu už mě jeho komedie asi nikdy nerozesmějou. ()

kubyno 

všechny recenze uživatele

Al Pacino (nejen), scénář, atmosféra a krásná krajina - důvody 5*. Když si to dáte dohromady, zjistíte, že tomu vlastně nic moc nechybí (to bude asi ta nevyspalá atmosféra). ()

Tigran 

všechny recenze uživatele

Excelentní v každém směru. Nádherně ponurá atmosféra, kvalitní scénář a výborní herci. Robin Williams dokázal, že není jen šašek, ale že dokáže být rovnocenným partnerem i geniálního Al Pacina. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Na dnešní poměry originální detektivka postavená především na vynikajících hereckých výkonech Al Pacina a jeho půl kilových pytlů pod očima a charismatického záporáka - nezáporáka Robina Williamse. První třetina filmu se tváří celkem odtažitě, jako by o diváka vůbec neměla zájem - ale nenechte se odradit. Nolanovi se podařilo vytvořit vynikající stísněnou atmosféru nikdy nekončícího dne alijašského maloměsta. Některé scény jsou naprosto úchvatné (viz. honička na kládách). Konec už je na můj vkus bohužel trochu překombinovaný, ale v celkovém záběru hodně velký nadprůměr. Víc takových filmů! 80% ()

JK-Stinger 

všechny recenze uživatele

Výborný krimi příběh, Al Pacino ve formě, Nolanův božský cit pro napětí, nádherné exteriéry, krásná policistka Hilary Swank... pokračovat by se dalo, Nolan má prostě talent a nebýt toho, že film je údajně hodně podobným remakem norského filmu, dal bych za plný počet. Takhle si na pátou hvězdičku počkám, až se mi podaří shlédnout předlohu. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Po filmech kde Nolan ukázal svou dokonalost (Memento, Dokonalý trik, Batman začíná, Temný rytíř a Počátek), jsem se rozhodl že si pustím i jeho Insomnii. Téma nespavosti v kombinaci s Nolanovými nápady a jeho režisérskými schopnostmi, by mohlo nabídnout skutečnou podívanou. Je 3:06 v noci a jdu na to! S velkým očekáváním čekám co přijde. Bohužel se mi dostalo jen velmi průměrného krimi - thrilleru, sice v netradičním prostředí, ale nic navíc. Byl jsem hodně zklamán. Možná se mi to nelíbilo i proto, že očekávání byla zkrátka moc veliká. K tomu otravný Al Pacino který nepatří zrovna mezi moje oblíbence. Tohle mi zkrátka vůbec nesedlo. ()

j0nathan 

všechny recenze uživatele

Nedotčen norským originálem jsem si pustil Nolanovu verzi. Ačkoliv kriminálky moc nemusím, tahle byla víc než šťavnatá. Možná to bylo způsobeno tím, že už brzy víte kdo je vrah a v průběhu filmu se krimi proměnilo na psychologický thriller. Skvěle natočeno, skvělý Al Pacino. Film nedal ani na chvíli vydechnout a měl přimý tah na bránu, tak jak to mám rád. Dobrá volba obsadit Robina Williamse, protože díky jeho obličeji a grimasám skvěle přesvědčuje, že za to vlastně vůbec nemohl. :) ()

ChillThomas 

všechny recenze uživatele

Výborná atmosféra, skvělý herci a brilantní příběh o vraždě mladé dívky. Originál jsem ještě neviděl ale možná si na něj udělám někdy čas. Al Pacino a jeho charisma, plus skvělá režie v podání Nolana, dodala filmu naprosto mysteriozní nádech 84% . .. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller, ktorý vás svojou vynikajúcou atmosférou poľahky naplno pohltí - aspoň u mňa to tak bolo. Určite k tomu dopomohli aj vynikajúce herecké výkony, z ktorých treba vyzdvihnúť v prvom rade Al Pacina, ktorý opäť raz predviedol svoje herecké umenie v plnej paráde. Je pre mňa až nepochopiteľné, čo ten chlap dokáže, vážne. Rola detektíva trpiaceho nespavosťou mu sadla perfektne, tú absenciu spánku som mu jednoducho zožral, ako sa hovorí, aj s navijákom. Skúšal som nájsť aj nejaké negatíva, no popravde ma teraz nič také vážnejšie nenapadá, naozaj. Nevidím teda dôvod, prečo tomu nedať plný počet, poctivo zobrazený prípad vraždy. Tí, čo od toho očakávajú kopu akcie a streľbu na každom rohu však pravdepodobne zostanú sklamaní. Mne to však rozhodne nevadilo. 95% ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Předem podotýkám, že původní verzi jsem (zatím) neviděl. Vzato kolem a kolem, Insomnie stojí převážně na výkonu dvojice Pacino-Williams. A to není moc fér, protože konkrétně Al Pacino by dokázal zahrát i roli taveného sýra způsobem, že bych se do něj skoro zamiloval. Nolan se snaží (a nutno říct, že "severskou" atmosféru, jakož i titulní nespavost protagonisty vykreslil velice slušně), ale nevím, nakolik bych mu to žral, pokud by film takto neobsadil. --------------- Julyanův soundtrack rozhodně vykrádá nějaký jiný film, ale momentálně si nedokážu vzpomenout, kde jsem tu hlavní melodii slyšel. A přiznávám - Hilary Swank umí být hezká. I tak je to ale zatím Nolanův nejslabší film - film, který i přes svůj psychologický přesah nedokáže příliš uchvátit ani překvapit. Obzvlášť překvapit. Nicméně hůř než čtyřmi hvězdami hodnotit nemůžu. Aneb jak řemeslo vítězí nad inspirací. P.S. - scéna s kládami je opravdu úžasná. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Jedinečná detektivní atmosféra v podání dvou hereckých celebrit nemohla být nic jiného než úžasná podívaná. Skvělé. Scénka, kdy se Al Pacino topilo pod kládami dřev byla jedna z nejlepších co jsem kdy viděl. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Tedy detektivky osobně moc nemusim, ale tomuhle vážně snad nic nescházelo. Al Pacino tu nemá chybu a ta role mu padne jak ušitá. Film má atmosféru, není ani moc krátkej, ani příliš dlouhej, přesně akorát, což mi přijde že u filmu je obecně problém najít tu správnou lajnu. Ale u tohohle filmu se jí podařilo najít a navíc oplývá hodně neotřelým příběhem. Vážně nemám co bych vytknul. Hodně vydařenej film! ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi čtyřma a pěti hvězdičkama, ale nakonec jsme skončili na velice poctivých cca 4,5, jinak je to velice kvalitní film. K mindfuckům se dostaneme až za pár filmů,ale už tady jde vidět, že Nolan musí mít prostě komplikovanej děj. Al Pacino je tam super a volba Wiliamse byla taky dost zajímavá. Hilary Swank jako mladá naivní policajtka je taky dobrá. K té pětce možná jen chyběla větší temnota, ale to už je můj problem. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Z Nolanových filmov, ktoré som videl, je tento najmenej megalomanský, a preto sa mi najviac páči. Forma aj obsah v perfekntnej harmónii. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Jediný opravdu kvalitní Nolanův film. Můžu vidět stokrát a nikdy se mi neomrzí. Vynikající Pacino, a všichni víme kdo je jeho protihráč. Hillary v roli, která ji přesně sedí. Je mi uplně jedno, že se jedná o remake, jedná se o opravdu vynikající snímek, který je naprosto odproštěn od klasické Nolanovštiny, která mi jinak extrémně vadí. Ne však tu. ()

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama