Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Promo 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Promo 2

Recenze (141)

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Lynch je jediný režisér na světě, který může 18 hodin totálně vyjebávat s divákem a beztrestně mu to prochází. Pokud čekáte na vysvětlení otazníků, které zůstaly na konci druhé série, tak na to rovnou zapomeňte. Lynch do třetí série naporcoval rekordní množtsví svých bizardností a divných věcí, nových postav, které se baví o věcech, které jsou pro děj naprosto irelevantní, starých postav, z nichž většina je pro děj naprosto irelevantní, ale bez nich by to prostě nebylo ono. Ani na minutu si nemůžete být jistí, co se vlastně děje, Lynch nám sem sází jednu dějovou linii za druhou a pak většinu z nich bez vysvětlení opouští. Je to něco, co by pod taktovkou jakéhokoliv jiného režiséra vyznělo jako totální nesmyslný guláš, ale Lynch to celé ustojí a nezbývá nic jiného než ten jeho Twin Peaks guláš s obdivem sledovat a pak s někým podobně naladěným rozebírat a obdivovat všechny ty divné věci. ()

chmíří 

všechny recenze uživatele

Je to Lynch o tom žádná, ale bohužel Lynch co má story tak max. na 10 dílů a oni po něm chtějí 18...jak z toho vybruslit a nepodělat to? Nevím a očividně to neví ani Lynch takže za mě celkově zklamání ač při hodnocení jednotlivých dílů bych se hodněkrát dostal i na 5*...jinak myslím, že tentokrát se to dá i jakž takž celé pochopit a není až taková brutalita jako Inland Empire, takže celkově Twin Peaks samo best, ale ten návrat byl trochu moc dlooouuuhhyy...10 dílů a budu a spokojenější... ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po úvodu jsem byl novou řadou Twin Peaks velmi mile překvapen a zároveň jsem opět nechápal. V Twin Peaks se děj odehrává minimálně, je tam hromada nových postav (které tam nejsou déle než dva díly), je tam rozjeto spoustu dějových linek, z nichž ani jedna není dořešená a staré postavy také nemají moc prostoru... První díl byl zjevení. Lynch mě ohromil fanscinujícím scénářem, perfektně natočenou epizodou, dlouhými záběry na noční silnici osvětlenou světly od auta a pak překvapoval s každou další minutou. Dělal si naprosto, co chtěl, nikdo mu do toho nekecal, a bylo to na tom zatraceně znát - zejména na megabizarním, nepopsatelně divném osmém díle, který byl sice vizuálně famózní, ale já nic bizarnějšího nikdy v životě neviděl a pochybuji, že tento díl, který snad Lynch napsal pod vlivem všech existujících drog, něco překoná... a přesně tento díl byl zlomový. Mnohem víc prostoru pro Gordona, Twin Peaks, úřad šerifa a další staré známé, konečně se tam začalo řešit dvacet pět let staré tajemství kolem Coopera, objevil se Dougie, Janey - E a já byl ještě mnohem nadšenější než z už tak naprosto vynikající první poloviny, která ale byla tak trochu rozjezdová, protože druhá polovina série byla mnohem lepší. Zábavná, divná, ale také neuvěřitelně dojemná, s tradičně nádhernou hudbou a závěrem, který jsem vůbec, ale vůbec nepochopil. Takhle má vypadat návrat po letech! Famózní! Kyle MacLachlan i Aleš Procházka se do toho po letech opět skvěle vžili a já taky. Byla radost to sledovat a já jsem nadšen, i když ta podivnost místy už hraničila s podivností debilní. Ale pokračování bych se vůbec nebránil. Super. 95%. Jestli chtěl Lynch původně točit tohle, tak to potěš koště, to by asi neprošlo... ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Twin Peaks beru jako šílenou nostalgii a doopravdy kultovní seriál a skvělé dílo od Lynche. Seriál sem viděl minimálně deset let zpátky, což už je nějaký doba no. Return má ten správný fealing a jde poznat, že tým kolem zrodu seriálu je stejný, ale už to není pro mě úplně ono. Dva díly z osmnácti byli vysloveně hrozné a utrpení, ten artový look byl už moc přes čáru. Posledních pár dílu bylo skvělých a hodně se vysvětlilo, ale taky dost tajemství a nepochopených věcí zůstalo, budiž. Kyle MacLachlan jako Dougie byl hrozný debil a iritoval. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě série MTP z 90.let patří podle mého názoru k nejlepším seriálům všech dob a jsem jejich velkou fanynkou. Třetí sérii THE RETURN z roku 2017, na níž jsem se velmi těšila, jsem prozatím zasekla u epizody č.3 a víc než ty tři epizody už asi (alespoň prozatím) nedám. Upřímně přiznávám, že první díl z roku 2017 ještě dobrý, třetí epizodu už mi však hlava nebrala a mám z toho jen chaos, který nemám chuť rozluštit. Čím dál tím větší zklamání, kromě nesrozumitelnosti a špatné návaznosti (například kam se poděl Cooprův šarm a celá jeho osobnost, byť nyní již rozdvojená po návštěvě vigvamu? I když už měl v sobě Boba, byl kdysi i ve svém dábelském počínání a přeladění víc přesvědčivej a uhrančivej než nyní, viz závěrečná scéna natočená před 25 lety - Coopr-Bob před zrdcadlem), příliš mnoho povrchně načrtnutých postav, míst a linií, která jsou zbytečně brzo opouštěna a ....ne, ne, tohle není Městečko TP, snad si jen někdo vypůjčil jeho název. Uvítala bych méně nadskutečna a byla bych raději, kdyby se děj držel více dramatické kriminální linky s příměsí tajemství, záhad, inteligentního humoru, řešil vztahy atd. než se zaměřoval na přespříliš navršené až pózerské surreálné vize. Kouzlo je pryč, místo toho nám Lynch naservíroval podivně poslepovaný guláš s prozatím nepříliš zajímavými postavami a mysteriózností, které alespoň mě osobně takhle předložené netáhne. ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • Tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost prý dlouho diskutovali nad otázkou, zda by se ve 3. sérii neměl objevit i Cooperův (Kyle MacLachlan) kolega Chester Desmond (Chris Isaak), který zmizel během vyšetřování vraždy Teresy Banks. K návratu postavy nakonec nedošlo, protože nedokázali najít vhodný způsob, jak ji do děje zakomponovat. (mandyl)
  • Na konci epizody můžeme v kanceláři FBI vidět portrét Franze Kafky. Režisér David Lynch k tomu poznamenal: „Jeden z umělců, u kterého cítím, že by mohl být můj bratr, je Franz Kafka.“ Lynch obdivuje především povídku „Proměna“. (timmy321)
  • David Bowie přislíbil ve 3. sérii účast. Kvůli jeho předčasnému úmrtí ale byli tvůrci nuceni část scénáře přepsat a jeho postavu na obrazovkách vidíme v podobě „obří konvice“. (mandyl)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama