Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks - Návrat

(série)
  • USA The Return
Z natáčení 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2017, 18 h (Minutáž: 60 min)

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch, Mark Frost

Kamera:

Peter Deming

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, David Lynch, Miguel Ferrer, Chrysta Bell, Naomi Watts, Robert Forster, Laura Dern, Kimmy Robertson, Harry Goaz, Don Murray (více)
(další profese)

Epizody(18)

Obsahy(1)

Nový osmnáctidílný limitovaný seriál, režírovaný výlučně Davidem Lynchem, pokračuje 25 let poté, co obyvatele svérázného městečka na severozápadě USA šokovala děsivá vražda jejich místní královny, mladé studentky Laury Palmerové. Scénáristy a výkonnými producenty Twin Peaks jsou tvůrci seriálu David Lynch a Mark Frost, výkonnou producentkou je Sabrina S. Sutherlandová. (HBO Europe)

(více)

Videa (5)

Z natáčení 2

Recenze (141)

geimz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lynch unhinged. Dlho očakávaná tretia séria Twin Peaksu je strašne polarizujúca, pretože jej slávny autor dostal tvorčiu slobodu, a výsledkom je seriál, ktorý je atmosférou a feelingom úplne inde, než pôvodné dve série. Originálne vedľajšie postavy, ktoré mali vlastné dejové línie, tu pôsobia len ako častokrát bezvýznamné křoví a skutočná minutáž, odohrávajúca sa v Twin Peakse, je zredukovaná v prospech nových lokácií. Čo by nebol sám o sebe problém, no seriál sa volá Twin Peaks. Každý jeden divák by sa tak mal od prvého dielu zmieriť s tým, že tento Twin Peaks je totálne iný než to, čo od pokračovania mohol očakávať. Mňa však aj pri pôvodnom seriále zaujímalo viac to tajomno, tie mysteriózne snové výjavy a výlety do Black Lodge, než osudy a často telenovelité zápletky vedľajších postáv. V tomto ohľade môžem byť spokojný, pretože mind-fuck scén a záberov z "iných" svetov je tu požehnane. S čím však mám problém je to, že 18 dielov tápania v tme je príliš veľa. Príliš veľa dielov s Dougiem, ktorý sa stal absolútne neznesiteľným, príliš veľa na prvý pohľad bezvýznamných zápletiek (v ktorých je možno skrytý význam, neviem, Lynchovi do hlavy nevidím) a príliš veľa otázok. Niektoré boli síce zodpovedané (svojsky), ako napr. pôvod Boba, alebo čo sa stalo s Diane, no po finále mám hlavu plnú ďalších, nevysvetlených otázok, ktoré v prípade skutočného konca seriálu nezodpovedanými aj ostanú. A nie, nečakal som odpovede na striebornom podnose, no aj napriek tomu, že táto séria je svojím štýlom fascinujúca a podmanivá, neužil som si ju, a to vďaka častej rozťahanosti a nesúrodosti, kde je jeden diel (napr. ôsmy) fantastické abstraktno s dôležitým dejovým vývojom, a ďalší nudný filler plný Dougieho uťahaných "dobrodružstiev" za stenami kanclu. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pakliže jste čekali, že se vám dostane odpovědí na otázky z prvních dvou sérií, tak vás čeká velmi velké zklamání. Tady se děje pravý opak, na každou zodpovězenou otázku dostanete tak dvě nové, mnohem šílenější, než byste si dokázali představit. 25 let se prostě muselo projevit, a styl Twin Peaks je tak úplně jiný, než v prvních dvou sériích. Mnohem více se děje jen v náznacích, je nutná 10000% soustředěnost na všelijaké zvukové a vizuální detaily, které následně můžou být klíčové pro hlavní děj. Štvalo vás, že nevíte "Jak je Annie?", tak počkejte, co s váma udělá nevědomost toho "Který je rok?" ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Artová noční můra ve které se snoubí vše, co Lynch za posledních 40 let vstřebal jako umělec. Cz dabing velice překvapil a hl.díky němu, jsem dokázal ocenit i ty části, které mi v orig. přišli poněkud hluché. Též té cz verzi vděčím za to, že jsem byl schopen si pustit 14.5 dílů na jeden zátah, což je výkon, který se mi nepovedl už roky. Za absolutní vrchol po zralé úvaze beru díly:1, 2, 3, 8 (ten je jasný a navíc je to v podstatě 55min.film sám pro sebe) a 17, 18. Naprostý záhul, který v US tv nemá (Lynch/Frost to opět! dokázali), obdoby. Spolu s ještě lepší Frostovou 2.TP knihou Final Dossier (zatím jen v orig. snad se dočkáme cz vyd.) jsem byl po 3 dny součástí světa, kde šumí majestátní Douglasovy jedle a káva je zatraceně silná. S koncem, jsem tak nějak spokojen/nespokojen, dle nálady, ale i tak se jedná o vyjímečné a hl.nepodbízivé dílo, které je pochopitelně pro mnoho seriálových konzumentů, dosti nestravitelné. Ale to je jedno, páč to není ostatně seriál pro každého. On je totiž pro nás. Rozhodně je pro Lynch maniaky úžasné vidět, jak se zde snoubí (II.) vlivy takových fláků jako, Mazací Hlava či stále brilantní Inland Empire. Sice se zde dosti přitvrdilo v cynismu (což jsem nikdy v předchozím TP nepozoroval) a krvavosti (opět to samé), ale když se na to podíváte z odstupu, tak je to vlastně pochopitelné. Před 25 lety byla holt jiná doba. Já vím, je to klišé jak hrom, ale i tak. Suma sumárum... dostanete zde téměř 18h.film, což ve světle informací, že se tato 3.s.točila vlastně v kuse a pak se to teprve rozestříhalo na 18 dílů, dává v jednotném shlédnutí dokonalý smysl. Tady totiž nedostanete obligátní shrnutí předchozího děje, jako u předchozích 2 s.:) Žádné berličky a vedení za ručičku. To tedy ne. Když vynecháte jeden jediný díl, jste v loji. Jen pro filmové/tv labužníky třídy 10 a výš.:) Na závěr jen dodám, že jsem byl nehorázně nadšen z faktu, že se zde docela dost propojuje a prohlubuje už tak hluboce psychedelický TP film, díky čemuž získává zcela nový rozměr. Jen mě hodně mrzí (mírně řečeno), že zde tak často zmiňovaný agent Jeffries už nemůže být hrán dalším panem umělcem s velkým U, Davidem Bowiem. To by byl teprve nářez. Takto jsme dostali ´´jen´´ obří konvici a pár ukázek (čb) z filmu. A nejvýraznější hláška? ,,Naser si, Alberte´´. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat ukázal, čím vším může návrat být, přičemž elegantně umocnil dávnou minulost, aby ji následně zanechal v dokonalém bezčasí a diváka tak uvrhl do transu. Oproti starým dílům Twin Peaks je The Return samozřejmě dost „jinde“, ale když se přestaneme koupat v sentimentu a snít o mýdlové opeře, pravděpodobně nám dojde, že obě původní série solidně rozválcoval. Uff, tak jsem to napsal. A možná až ve chvíli, kdy se začneme pídit po různých teoriích a diskutovat s okolím o významech, si naplno uvědomíme, kolik filozofie a zároveň temnoty třetí série ukrývá, co se asi stalo Audrey a jak bezútěšný je Cooperův osud. Lauřin závěrečný výkřik ve mně bude rezonovat dalších pětadvacet let. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli ve druhé sérii David Lynch odpálil v Twin Peaks bombu a rozházel tím všechny postavy a motivy do všemožných stran, zde už na děj přímo shazuje rovnou atomovku (a to doslova), takže stát se může opravdu cokoliv. Tohle už není výlet do dobře známého Twin Peaks. Tohle je výlet do naprosto nevyzpytatelné mysli Davida Lynche. A zároveň osmnáct hodin tak nevídané televizní tvorby, až pochybuji, že někdo kdy vytvoří něco ještě podivnějšího a bláznivějšího. Ledaže by to byl opět Lynch a do městečka Twin Peaks se ještě alespoň jednou, naposledy vrátil. To bych si opravdu přál. ()

Galerie (450)

Zajímavosti (15)

  • Jedním z herců, kteří se ve 3. sérii nevrátí, je Michael J. Anderson (známý jako trpaslík, v originále jako „man from another place“), se kterým se v novém obsazení vůbec nepočítalo. Hlavním důvodem podle Andersona měly být neshody ohledně platu. V srpnu 2015 pak Anderson na svém facebookovém účtu nepřímo obvinil Davida Lynche ze znásilnění vlastní dcery a vraždy herce Jacka Nanceho (Pete Martell), čímž sklidil mnoho negativních reakcí včetně samotné Lynchovy dcery Jennifer Chambers Lynch. (PierrevanH)
  • Epizóda je venovaná Donovi S. Davisovi (Major Briggs) a Miguelovi Ferrerovi (FBI agent Albert Rosenfield). Miguel Ferrer, ktorý zomrel začiatkom roku 2017, v 3. sérii herecky vystupuje, no Dona S. Davisa, ktorý zomrel v roku 2008, vidno iba v archívnych záberoch. (koba)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Chystá David Lynch nový seriál?

Chystá David Lynch nový seriál?

28.11.2020

Legendární režisér David Lynch (Modrý samet, Městečko Twin Peaks) se chystá na natáčení nového seriálu. Tato informace se objevila v týdeníku ProductionWeekly, jenž je zdrojem dat o nově chystaných… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama