Reklama

Reklama

Uneseni

(seriál)
všechny plakáty
Trailer
USA, 2002, 14 h (Minutáž: 84 min)

Tvůrci:

Leslie Bohem

Scénář:

Leslie Bohem

Hudba:

Laura Karpman

Hrají:

Dakota Fanning, Matt Frewer, Emily Bergl, Heather Donahue, Joel Gretsch, Adam Kaufman, John Hawkes, Ryan Hurst, Camille Sullivan, Eric Close, James McDaniel (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Sú tajomstvá, ktoré si každý nechávame pre seba. Sú však tajomstvá, ktoré před nami niekto tají. Séria z produkcie Stevena Spielberga, ktorá získala najprestížnejšiu televíznu cenu EMMY. Rozpráva generačný príbeh troch rodín, ktoré zohrali kľúčovú úlohu v histórii únosov mimozemšťanov. Zasadené do kontextu konkrétnych historických udalostí nanovo prepisuje pozemské udalosti a dodáva im mysterióznu príchuť. Šialene silný príbeh o stretnutiach ľudstva s mimozemskými civilizáciami, kde napätie celkom ovládne obývačky a kde budete počuť svoj vlastný dych. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Po pravdě je to spíše na 3 1/2 hvězdičky. Seriál se sice tváří originálně, ale o setkáních s mimozemšťany už bylo natočeno hodně filmů (jak níže podotýká willis) a ještě hodně jich natočeno bude. Technicky je to dobře zvládnuté, scénáristicky už to není velká sláva, ale hlavní věc, kterou bych tvůrcům vytknul je to, že během 6-7 dílů přeskákali období cca 50 let a nedali tak divákům žádnou šanci zvyknout si na postavy a zkusit se s nimi nějak "sblížit". Ono to jde dost těžko, když každý další díl začíná titulkem "o 10 let později" a z malých dětí jsou najednou skoro dospělí, jejich rodiče jednou nohou v důchodu a v ději je 10 nových významných postav... Nejzajímavější mi přišel díl odehrávající se na Aljašce při archeologických vykopávkách - stylově i atmosférou byl nejblíže slavným Aktům X. Teď už jen doufám, že nikoho nenapadne natočit další série, neboť tento trend dokázal spolehlivě zlikvidovat počáteční alespoň slušnou úroveň drtivé většiny seriálů. ()

Dromed 

všechny recenze uživatele

Seriál jako takový je velice dobře a profesionálně natočený (což je od produkce Stevena Spielberga očekávanou samozřejmností) ale musím uznat, že stupeň napětí a strachu se hodně lišil podle epizody. Místy byl seriál až příliž přehnaný a uplně ztratil na tajemnosti. Například 4 druh jasně dokázal, že ukázat méně někdy znamená báti se více. Toď konec kritiky a začala by jen samá chvála což je zbytečné. Za zmínku snad jen stojí herecký výkon mladičké Dakoty Fanning. ()

Reklama

mrx.friend 

všechny recenze uživatele

To, že na tomhle seriálu nese podíl Spielberg, nikdo nezapře - občas jsem měl pocit, jako bych koukal na prodlouženou a vylepšenou verzi Blízkých setkání třetího druhu. Během 10 epizod sledujeme dění napříč bezmála 60 lety a vychází se z již tak profláknutého incidentu v Roswellu. Seriál sice nepřichází s žádným šokujícím rozuzlením, ani s vlastní, ojedinělou, teorií o návštěvách mimozemské rasy na naší planetě - naopak, rozpracovává vesměs známé, ale divákovi je to podáno strašně vkusně a decentně. A pokud si v hlavě sjedu celý ten příběh znovu, musim smeknout, jak do sebe všechno zapadlo, jak se vzájemně během toho půlstoletí propojily postavy, které jsme měli tu šanci vídat, a jaký záměr scénárista přiklepl (nebo se ho tedy spíše držel) "bytostem z jiné galaxie". Nejlepší bylo finále, to nezklamalo a bylo v něm všechno - vyvrcholení, napětí, podmanivá hudba, ale hlavně? Emoce. Přiznám se, že už je tomu nějakej pátek, co jsem něco u obrazovky tak obrečel. Taky bych tu rád zmínil zápisky z deníku Allie, které nás doprovází ve vyprávění - byla to osvěta. Mnohokrát jsem se nad těmi monology pozastavil a musel uznat, že tomu tak na tomhle světě a v životě lidí (leckdy bohužel) je. A poznámka na závěr: nečekal bych, že zrovna v takovém seriálu dostane hlavní štěk uřvaná a usoplená Heather ze Záhady Blair Witch, ale hrála tu bezvadně - dokonale jsem jí tu mrchu, kterou měla na plátně ztvárnit, věřil. ()

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Filmy o ufonech mám ráda, Steven Spielberg je skvělý režisér a to jak jak se tu zezačátku rozjedou příběhy tří různých rodin, které spolu nemají zdánlivě nic společného, postupně se s každou novou generací více "sbližují", až nakonec dojdeme k poslední čtvrté generaci, kde se teprve rozjede pořádný souboj "dobra" a "zla", to prostě nemá chybu. Asi nejvíc mě tady překvapil výkon Dakoty Fanning, jak tahle malá holčička dokázala tak skvěle zahrát tuhle v celé minisérii klíčovou roli, před tím se opravdu klaním. Stejně jako před panem Spielbergem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Creator: Leslie Bohem .. Hm. Hned po úvodní letecké sekvence odehrávající se na konci druhé světové války jsem byl mírně nadšen. WW2 můžu a filmy založené nebo nějak propojené s ní jsou mé dvojnásob oblíbené (viz Indiana Jones 3, ...). Potěšilo mě to i proto, že jsem si dlouho myslel že 'Unesení' jsou (jen) ze současnosti. Hodnocení vychází ze zatím prvního viděného dílu a za týden určitě počkám do pozdních hodin na další. Alespoň se namlsám na 'Válku světů'. .. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Minisérie Uneseni se kromě diváckého zájmu těšila i přízni odborníků. Získala cenu Emmy v kategorii nejlepší minisérie a byla nominována na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší minisérie či TV film. Americká Akademie sci-fi, fantasy a hororů jí udělila svoji výroční cenu Saturn za nejlepší televizní program a v dalších pěti kategoriích ji nominovala. [Zdroj: ceskatelevize.cz] (sator)
  • Ve třetím díle zkoumá Owen Crawford fotografii neznámého manželského páru, který byl unesen mimozemšťany. Tento obrázek je skutečná fotka Betty a Barneyho Hillových, kteří se na začátku 70. let proslavili, když se při hypnoterapii údajně odhalilo, že byli uneseni vetřelci. (HappySmile)
  • Příběhy o únosech a zpozorování UFO se zakládají na opravdových příbězích lidí, kteří věří na mimozemšťany. (HappySmile)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno