Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Damien přestává být chlapcem a je na čase, aby poznal svou moc... Damien, který je ve skutečnosti vtělením samotného Satana, vyrůstá po smrti svého adoptivního otce v rodině jeho bratra, bohatého průmyslníka Richarda Thorna. S blížícími se třináctými narozeninami odchází studovat na prestižní vojenskou akademii, kde se pod vedením oddaného Satanova služebníka dozvídá pravdu o svém osudu. Temné síly mezitím likvidují každého, kdo by mu mohl stát v cestě... V pokračování slavného prvního dílu se pozornost od jeho okolí obrací k samotnému Damienovi, který si postupně začíná uvědomovat, kým je. Mladého muže na prahu dospělosti pozoruhodným způsobem ztvárnil Jonathan Scott-Taylor, v roli jeho strýce vystupuje hvězdný William Holden a ve filmu se v jedné ze svých prvních významnějších rolích objevuje Lance Henriksen. (Česká televize)

(více)

Recenze (148)

tron 

všechny recenze uživatele

„Pýcha je v poriadku. Ak je na ňu dôvod.“ Prvý diel pokladám za jeden z najvydarenejších hororov. Dvojku som na prvý raz vypol po dvadsiatich minútach. Nedalo sa to. Keď som sa k nej o 3 dni vrátil, bolo to stále rovnako zlé, ale už som to dorazil do konca, bolelo to však, hlavne hlavu, nervy a trpezlivosť. Ponurá atmosféra originálu sa vytratila nevedno kam (asi do pekla), hudba mi pripadala smiešna, dialógy trhali uši, vraždiace scény predvídateľné. Skvelého Pecka nahradil fádny Holden (Henriksen sa mihne na 5 minút ako „zlý vojak“), ktorému vo filme zomrie asi 100 známych a napriek tomu odmieta uveriť, že Damien je Satanov syn a vyvražďuje mu známych. Blbec. Do toho udiera mdlá zápletka o dedení impéria a jediné, čo ma na tomto bezzubom pokračovaní symbolicky potešilo, bolo temné zakončenie. Na takmer odpadových 20% to v mojich očiach zráža nechutný predstaviteľ Damiena Jonathan Scott-Taylor, ktorý je taký odporný, že by som ho strčil do kufra, zaviezol 3OO kilometrov od domova, kopol medzi nohy, rýchlo hodil do lesa a zdrhal preč. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

S původním dílem nesrovnatelné. Zabíjení pohledem zvládá kdejaká tchýně líp, než tento zaprdnutej Damien. Navázání ještě funguje v pořádku, ale ke konci už filmy bohužel ztrácí točky. Vzhledem k tomu, že bez znalosti prvního dílu se jen těžko obejdete, nemůžu ohodnotit sequel lépe než průměrně, a to díky jen malé přidané hodnotě. U jednotky bych skončil. 55% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhému dílu se zuby nehty docela podařilo navázat na výbornou jedničku. Zatímco v minulém díle se účet zastavil na 5 obětech, tentokráte se Damienovo řádění zastavilo na čísle 12. Samozřejmě nejde přehlédnout účast Lance Henriksena. Některé úmrti mají poměrně solidní atmosféru, například výtahová scéna. Divákovi je hned jasné odkud hlavně čerpali inspiraci autoři hororové série Nezvratný osud. 50% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Filmu škodí docela pomalé tempo, chybí vyloženě moment překvapení a díky množství dialogů některé pasáže nudí. Úmrtí jsou celkem dobře dotažené a nedá se jim co vytknout, ale co mi nejvíce vadilo, že scénáristé odflákli závěr. Kdyby finále bylo nápaditější, tak by si Damien zasloužil vyšší hodnocení......6/10 ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slušné pokračování, které sice do značné míry opakuje schéma prvního filmu, ale zároveň navazuje na jeho mytologii a rozvíjí ji (naplňují se další části proroctví, Damien si uvědomuje kým je). Ani scénář ani režie nedosahuje kvalit prvního dílu, dost vražd je o ničem a finále slabé, ale satanský chorál dělá pořád svoje a výtahová scéna snese srovnání s dekapitací skleněnou deskou z jedničky. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o poslední kinofilm herce Lewa Ayrese. (Pumiiix)
  • Natáčení probíhalo převážně v Chicagu. (Terva)
  • Herec Meshach Taylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama