Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (7)

Černá kráska (2020)

  • Na rozdíl od předlohy od spisovatelky Anny Sewell a nejznámější filmové adaptace z roku 1994 (Krasavec Beauty) je tento snímek zasazen do současnosti a původní dvojice „chlapec s hřebcem“ je nahrazena „dívkou s klisnou“. (Stanislaus)

Arabella (1924)

  • Po svém uvedení zaznamenala Arabella velký úspěch v Anglii. V podstatě šlo o nový formát, vyprávějící příběh lásky mezi člověkem a zvířetem. Citové pouto je nějakým způsobem zpřetrháno (zvíře onemocní, je prodáno, ukradeno, ztrácí se), aby bylo později šťastně obnoveno. Děj končí vždy happyendem. Tento formát byl později mnohokrát kopírován, např. Lassie se vrací (1943), Králové hor (2015), Hačikó - příběh psa (2009) či další koňský film Krasavec Beauty (1994). (ČSFD)

Reklama

Reklama