Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo přežije, je vítěz. A pro Arnolda Schwarzeneggra, který se marně snaží uprchnout z vězení a dokázat svou nevinu, navíc získaná svoboda. Nejdříve ale musí v podivně kruté televizní show porazit nelítostné gladiátory... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (564)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Když se člověk podívá na Vykoupení z věznice Shawshank, Zelenou míli, nebo Osvícení a právě na Běžícího muže, tak může jen těžko uvěřit, že tyto snímky mají něco společného, ale mají a to autora Stephena Kinga, který ovšem Běžícího muže nepodepsal svým jménem. Může se zdát, že se jedná jen o dalšího zástupce z rodinky akčních béček vyrobených v 80.letech. Jenže Běžící muž sebou nese poselství se zdviženým ukazováčkem. Film varuje před neomezenou mocí médií, které mají tu možnost ovlivňovat naše životy podle jejich ,,pravdy". Také je zde varování před zhoubnými reality show. Stačí se podívat mozek vyplachující Vyvolené. Reality show Běžící muž nabízí lidem zábavu starou jako Colloseum samo. Trestanci se zde stávají novodobými gladiátory, kteří jsou vražděni v přímém přenosu, jen aby se lidé nebouřili proti policejnímu režimu. Na násilné zábavě je také znát výsměch americké společnosti, která se svým americkým fotbalem a wrestlingem touží po násilné zábavě. Arnold celé to násilí kolem trochu zlehčuje svými hláškami a jeho svaly společně s našlapanou akcí, hudbou a hezkou babou po boku vytvářejí pořádný akčňák, kde Arnold likviduje jedno tlusté prase za druhým, které mu jdou po krku. A můj oblíbenec? Profesor SubZero! ()

Dan9K odpad!

všechny recenze uživatele

Málokdy jsem tak natěšený na závěr filmu, abych si pak smlsnul na komentáři, naposledy při Van Helsing. Running Man je jednoznačně nejlepší knihou Richarda Bachmana. Jediné spisovatelovo štěstí spočívá v jeho předčasné smrti a faktu, že se nikdy nedozvěděl, jak se v dnešní době jeho ultra aktuální dílo v osmdesátých letech přeneslo do "filmové" podoby. Ehm...Snímek rozhodně není špatný do té doby, než se spustí samotná reality show. Samozřejmě, v knize je všechno naprosto geniální, avšak i ve filmu, i přes neskutečně odchylky, je do té doby jakž takž všechno potřebné. Running Man však absolutně selhává při spuštění samotné hry. Nejenže je to trapné, ono je to prostě úplně špatně. V knize se celá soutěž odehrává úplně jinak, především, co se týče rozsáhlosti celého prostoru pro hru, kde v knize bylo Richardsovi umožněno cestovat v podstatě po celé planetě, také v posílání videokazet, což souvisí s rozsahem a rovněž udáváním obyčejných lidí. A především, úplně chybí přítomnost reality show "Šlapacím mlýnem k balíku". A bože ten konec. Vím, že jsem sice nemohl počítat s vidinou plahočících se Arnoldových střev po zemi, ale přeci jenom, tohle je moc. Mimoto, pokud se odprostím od srovnávání kniha X film, hudba je příšerná, scénář je příšerný a překvapivě i režie je příšerná. Je ohromně smutné, že Running Man má klidně potenciál být nejlepším vážným sci-fi všech dob. V literatuře se to možná povedlo. Vůbec bych se nezlobil, kdyby se do zfilmování opět někdo pustil, udělal to přesně podle knihy a za režisérský stolek by se posadil třeba Ridley Scott. Pak mě jen fascinují LOTRomaniaci, skuhrající nad absencí Bombadila... ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Běžícího muže jsem vždycky bral jako jednu z mnoha akčních sci-fi pecek v Arnieho filmografii, rovnou předcházejícímu Predátorovi nebo následujícímu Total Recall. Ale navzdory Kingově realistické předloze (kterou určitě nepsal jako podklad pro osmdesátkový akčňák se Schwarzeneggerem) je to jen pitomě zábavné kinobéčko, jemuž chybí péče režisérské osobnosti jako Cameron, McTiernan nebo Verhoeven a které má mnohem blíž ke Komandu, pocházejícímu taky z pera Stevena E. de Souzy. Ten správně vsadil na výrazné gladiátory, brutální killy (výbušný obojek, motorovka v rozkroku) a okázale přiblblé osmdesátkové hláškování a výsledkem je svižný, komiksově přepálený akčňák s nevýraznou režií, toporným Arniem, sexy Alonso a správně arogantním záporákem. A můj oblíbený lovec? Vilný operní tenor Dynamo. Ta formule, blikající vohoz a operní zpěv byly super. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Tento film nie je odpad! aj napriek povesti jeho tvorcov. S novelou S. Kinga má spoločný iba názov (novela samotná je riadna somarina) a motív SURVIVAL GAME. Inak ide o klasickú schwarzeneggerovku, ktorá v mojom rebríčku podobne ladených filmov prekonala aj Komando či Cobru. Navyše tu nájdeme plno skvelých (v rámci žánru samozrejme) hercov resp." týpkov", ktorí radia túto oddychovku do vôd klasiky rokov 80. Technická poznámka: aj napriek technickej nedokonalosti najlepšie Killiana nadaboval Ilja Prachař vo verzii použitej na VHS (firma GOLDEN CROWN - réžia Marie Fronková). PLEASE STAND BY (10.11.2004) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Svoboda, maniakální televizní show a Arnold Schwarzenegger uprostřed jejího dění. Vytřískat se z atraktivního tématu dalo určitě víc. Tíhu zodpovědnosti nesl na svých svalech megahvězdný Arnold, který by v té době sklidil ovace, i kdyby hrál jen v reklamě na Wrigley Spearmint. Film by možná šikovně sestříhaný a zkrácený posloužil jako dobrá upoutávka k právě otvíranému fitness centru, kde by vás charismatický hromotluk osobně provedl a doporučil vám nejlepší posilovací stroj. Jako celovečerní film to nebylo nijak extrovní, a hlavně bylo znát, že mělo dojít k okamžité výměně režiséra Paula Michaela Glasera za někoho mnohem výkonějšího a méně "televizního". Jeho režijní počínání je nedostačující a často nevyužívá značnou dávku originálních nápadů nápaditou formou. Béčkový scenárista specializující se na akční dynamiku Steven E.de Souza si s výcucem z knihy Stephena Kinga poradil dobře a šikovně vypustil pasáže, které by diváka mohly nudit. Oproti jeho zručné práci odpovídající poptávce akčních opusů 80. let je zarážející, že se neuvolil žádný jiný režisér pro tak vynikající látku, která nemá v podstatě výrazné zastoupení za poslední dekády. A rozpočítávání, či jak jinak to nazvat, vyšlo právě na Glasera, který ničím předtím ani potom neoslnil. Jeho nepříliš invenční přístup měl za následek, že film ve větší míře skomíral a připomínal rutinně odvedenou práci. S jiným, a především techničtěji i řemeslněji zručnějším režisérem, by se to hned tak nestalo. Je tedy z diváckého pohledu nutné zvyknout si na to, že tenhle známý snímek a ve své době hojně vyhledávaný, nemá takovou řemeslnou kvalitu, jakou by si zasloužil, má více horších scén než těch lepších, občas působí značně nevkusně, ale v popředí má modlu akčního žánru, která film vytahuje o třídu výše. Mé hodnocení: 60% ()

Galerie (100)

Zajímavosti (36)

  • Running Man gameshow, kterou jste mohli vidět ve filmu, byla v roce 1980 založena v Japonsku pod názvem Trans American Ultra Quiz, ve které se mučilo a ponižovalo různými způsoby. Cenu vyhrál soutěžící, který dokázal být ponižován a mučen co nejdéle. (Chatterer)
  • Na place panovala divoká atmosféra a režisér Paul Michael Glaser byl dosazen na svou pozici na poslední chvíli místo Andrewa Davise. Glaser měl v té době pouze televizní zkušenosti a neměl žádný čas na přípravu, což je dle Arnolda Schwarzeneggera hlavní důvod toho, proč film dopadl tak, jak dopadl. (-bad-mad-wolf-)
  • Ve scéně na začátku filmu na ulici běží upoutávka na show "Běžící muž", v níž jsou oužity také záběry ze soubojů Bena Richardse (Arnold Schwarzenegger) z tohoto filmu, které se však ale logicky ještě nemohly udát. (Corpsegrinder)

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Edgar Wright a nová adaptace Běžícího muže

Edgar Wright a nová adaptace Běžícího muže

20.02.2021

Přichází dobré zprávy pro fanoušky filmů na motivy literární tvorby Stephena Kinga. Studio Paramount Pictures právě jedná s režisérem Edgarem Wrightem (Baby Driver, Soumrak mrtvých) o spolupráci na… (více)

Reklama

Reklama