Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně výpravný seriál o legendárních zbojnících nejen naší, ale i maďarské a francouzské historie. Zapomněl jsem na někoho?:) Povedené jsou všechny části, v každé si najdete tu správně charakterní postavičku (a ne vždy to je hlavní či kladný hrdina), možná je to i proto, že jde skutečně o historky a ne třeba jako v případě skvělého Dobrodružství Kriminalistiky fakticky přesně podané události. A v tom je to kouzlo, vezměte si slavného maďarského židovského hrdinu Janosze Ýka:) 80% aneb každá repríza je vítaná a naštěstí to není každý rok, aby vám to stihlo zevšednět. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Postupně si doplňuji klasické československé televizní seriály z archivu webu České televize. Ten mimochodem doporučuji, není na škodu si na pár měsíců vypnout třeba Netflix a podobné služby a celý archiv ČT si projít. Lze tam najít spoustu dobrých seriálů. Slavné historky zbojnické ale patří bohužel k těm slabším. Za celou dobu mě nedokázaly pořádně chytit. Jednotlivé díly mají kolem hodiny, přesto jsem ani jeden nedokázal dát v celku. Téměř všechny díly mi přišly zvláštně mdlé a hodně se táhly. Chyběl tomu lepší scénář, poutavěji podaný příběh, silnější gradace, … nevím,  jednoduše mě moc nebavily. Navíc mě štval vypravěč. Nic proti Miloši Kopeckému nemám, ale ta postava tam nemusela vůbec být. Taky nevím, proč se vždycky začínalo u koní a proč se přirovnávali zbojníci ke koním? Nakonec nechávám i tu slabší třetí hvězdu. Za obsazení, občasný humor a pár nových informací, které si z období 18. - 19. století může divák odnést. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý šestidílný televizní seriál, jenž se věnuje vyprávění historických příběhů o známých i méně známých zbojnících a loupežnících, jež se z určitých důvodů staly legendami. Po docela morbidním pozadí během promítání úvodních titulků zobrazující druhy historických poprav se dostává ke slovu vypravěč M. Kopecký, jenž v každém dílu diváka uvede do společensko-historických souvislostí konce 18. a počátku 19. století, v nichž se jednotlivé hodinové příběhy odehrávají. Seriál se věnuje postupně V. Babinskému (1796-1879, R. Brzobohatý), Sóbri Jožkovi (1810-1837, J. Bartoška), J. J. Graselovi (1790-1818, I. Vyskočil), Schinderhannesovi (1778-1803, M. Vladyka), Róžovi Šandorovi (1813-1878, P. Zedníček) a Jeanu Salvadorovi (1774-?, V. Dlouhý), z nichž každý zemřel rozdílnou smrtí, pouze český zbojník Babinský skonal přirozeně ve vysokém věku. Jak vidno, geograficky jsou příběhy zařazeny do Českých zemí, Uherska, Německa a Francie. Přestože se jednotlivé příběhy odehrávají podle podobné dějové osnovy, tedy vzestup a rozšiřování moci, majetku a věhlasu zbojníka, poté zrada spojence či osudná chyba a zákonitě ústup ze slávy, případně smrt, působí do značné míry každý jinak a neokoukaně. Velkou zásluhu na tom má scénář J. Melíška věrohodně zachycující realitu loupeživého života a prostředí společenských vyděděnců a především herecké výkony hlavních i vedlejších postav. V doplňujících vedlejších rolích, jež výrazně pozvedly divácký zážitek ze seriálu, se objevili namátkou maďarští důstojníci J. Sovák a K. Heřmánek, proradní J. Hanzlík a L. Křiváček, věrní pomocníci A. Molčík či O. Vetchý, vojenští velitelé J. Somr a L. Trojan a mnoho dalších. Svůj půvab a krásu v seriálu prokázalo také mnoho českých hereček, za zmínku stojí J. Hlaváčová, V. Freimanová, I. Svobodová, B. Štěpánová, D. Bartůňková či L. Geprtová. Kdybych měl vybrat jeden díl ze seriálu Hynka Bočana, jenž mě nejvíce zaujal, zvolil bych čtvrtý v pořadí, jenž pojednává o německém rebelovi Schinderhannesovi. Tohoto vyvržence, jemuž život ukončila gilotina, ztvárnil velmi vydařeným, až překvapivě výborným způsobem M. Vladyka a jeho projev byl tak diametrálně odlišný od jeho obvyklých komediálních rolí. Až na pár ojedinělých nesrovnalostí v několika dílech mohu s klidným svědomím hodnotit tento seriál nadprůměrně, zejména díky netradičnímu a zajímavému tématu a skvělým hereckým výkonům. ()

Baži 

všechny recenze uživatele

Díl se Bartoškou coby Šobrim naprosto geniální. Ty další pro mě také hrály, ale už nesvítily. Vyzdvihnout lze ještě pochopitelně vyprávění Miloše Kopeckého či skvělé výkony Radoslava Brzobohatého (Babinský) či Ivana Vyskočila (Grasel). Naopak Pavel Zedníček či Miroslav Vladyka mi do role drsných zbojníků příliš nesedli. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Cejch, který vypálili Salvadorovi (Vladimír Dlouhý), tedy „TF“, znamená „travaux forcés“ („nucená práce“), ale vzhledem k tomu, že bylo řečeno, že dostal trest na doživotí, mělo být správně „TP“, tedy „travaux à perpétuité“ („práce na věčné časy“). Tento trest byl ve Francii definitivně zrušen zákonem z 28. dubna 1832. (sator)
  • Sídlo Shinderhannese a jeho bandy je zřícenina hradu Valečov. (rakovnik)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama