Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá citlivá agentka FBI Clarice Steriling je přizvána ke spolupráci do týmu vyšetřujícího sérii vražd. Na pachatele ukazují jen velmi kruté následky jeho činů: Vrah přezdívaný "Buffalo Bill" stahuje vždycky své oběti z kůže a potom je hází do řeky. Clarice má za úkol vypracovat psychologický portrét pachatele. Její nadřízení ji proto vyšlou na "konzultaci" za jiným masovým vrahem, psychiatrem dr. Hannibalem Lecterem, který je vězněn za nejvyšších bezpečnostních opatření. Lecter, který zná ze své praxe vraha i jeho motivy a tuší jeho další postup, drží v rukou všechny nitky a přivádí mladou Clarice na správnou stopu... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 415)

kubyno 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika (i když je tam pouze jedna opravdu hororová scéna), s vynikajícími hereckými výkony - a scéna ve sklepě, i když naprosto jednoduchá, tak s neskutečným účinkem, navození atmosféry ze tmy a dvou herců, to je prostě dokonalé. ()

ursinko 

všechny recenze uživatele

Myslím že dodnes neprekonateľný thriller. Veľká škoda, že som ho po prvýkrát nevidel v kine a v originálnom znení. I tak bezchybné!! Neopakovateľný Anthony Hopkins a jedna z mála úloh Jodie Foster, kde mi bola sympatická a držal som jej palce. Všetky ostatné pokračovania tomuto filmu nesiahajú ani po kotníky a bolo zbytočné ich vôbec točiť a kaziť dojem z perfektného filmu. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Thriller s perfektně temnou atmosférou a s jednou nejkultovnějších postav, mě přikoval k obrazovce. Nejvíce se však bliští herecký výkon Anthonyho Hopkinse a jeho dialogy s Jodie Foster. ()

Ole92 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je opravdu něco. Anthony Hopkins exceluje ve své roli a myslím že jiný herec by takového slizouna nezahrál líp než právě on. Super příběh s dokonalým koncem. Nemůžu hodnotit jinak než velkým potleskem. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nechápal nadšení kolem tohoto filmu. Jeden můj kamarád mi o MJ vyprávěl, básnil o něm pořád dokola a vychvaloval ho do nebes. Tak jsem se jednou rozhodl že se na něj taky podívám. A neviděl jsem nic jiného, než jen průměrný krimi-thriller s docela slušnou atmosférou a s několika dobrými scénami. Dokonce jsem si ho pouštel pozdě abych si ho co nejvíce užil. Možná někdy v budoucnu zvednu hodnocení, to bych ale musel mít chuť na další projekci. Hopkins ten je samozřejmě výborný. Jedna scéna mi ve filmu přijde naprosto absurdní. Pokud je Hannibal Lecter opravdu tak nebezpečná osoba jakou z něj dělají ve filmu. Tak proč je pod dohledem pouze dvou policjtů, kteří nemají daleko do důchodu. A ještě k tomu mu přinesou druhou večeři. Naopak ta část ve sklepě mi přišla fakt hustá. ()

MARC00 

všechny recenze uživatele

čekal jsem od toho mnohem víc... byla to hrozná nuda... a konec se k tomu vůbec nehodil... bylo to fakt divný ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Na tento film sa človek pozerá úplne inak, keď ho pozerá ako dieťa, vtedy je to vrchol nechutnosti, a ako dospelý s o niečo väčším rozhľadom, vtedy je to obyčajne neobyčajné napínavé krimi. Neobyčajné hlavne v smere po kom pátrame a kto nám pri tom pomáha. Veľmi ma fascinuje vidieť vo filme niečo, resp. niekoho, kto je nebezpečnou odchýlkou od spoločnosti a od noriem. Kanibalizmus, poruchy osobnosti spojené s páchaním vyslovene nechutnej trestnej činnosti (myslím kamoša po ktorom sme pátrali) považujem za hororový prvok, z ktorého som nepotrebovala ani veľa vidieť stačilo o tom počúvať a vzbudzovalo to hrôzu. Ešte viac ma to bavilo preto, lebo sme sa trošku zaoberali aj psychologickým motívom. K tejto už samo o sebe skvelej línii sa k dobru pridáva ako čerešnička na torte brilantný herecký výkon Hopkinsa no a samozrejme ani Jodie Foster sa nenechala zahanbiť. Skvelý film. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika vtáhne do děje, jakkoliv se tomu člověk brání. Viděl jsem počtvrté a spousta scén mi dosud unikala. Teprve teď jsem si uvědomil, že v tomto filmu Lecter Hannibal je pouze prostředkem, jak pochopit psychologii psychopata, který vraždí otylejší dívky, aby z nich stahoval kůží. A. Hopkins a zvláště půvobná a křehká J. Fosterová byli vybrání pro své role skvěle. Ve skutečnosti těch hororových scén moc není, vlastně až v závěru, kdy dr. Lecter uniká z klece a pak když se Clarice ocitá sama v domě s vrahem. Ovšemže s americkým koncem, protože kteréhoé vraha by napadlo tak otálet se střelbou tak dlouho, až bude zastřelen. A pak jsem konečně pochopil, proč Hannibala nechal scénárista utéci - otevřely se dveře pro pokračování. V některých chvílích mi chyběla logická návaznost, což asi vzniklo konečným střihem nebo tím, že jsem si šel namazat chleba máslem. Dát pět hvězdiček je však oprávněné. ()

andrewz 

všechny recenze uživatele

Filmové Mlčení jehňátek má (na rozdíl třeba od Howardovy rozporuplně přijímané Šifry mistra Leonarda, kterou kvalitativně stavím jen o stupínek níže) tu smůlu, že důkladně znám jeho literární předlohu. Krom zdařilé dramatizace vyhrocených pasáží toho nad rámec díla Thomase Harrise mnoho nepřináší: to, co činí film sám o sobě kvalitním a nezapomenutelným, zřetelně pramení již z knihy. Navíc, okleštění o vedlejší příběhové větve by jistě šlo provést elegantněji a občasná scénáristova snaha o invenci působila spíše kontraproduktivně. Stran kontroverze, profesorská preciznost, s jakou Harris přibližuje problematiku transvestitismu nebo forenzního vyšetřování, jej v mých očích vyviňuje z podezření, že chtěl pouze lacině šokovat. U Demmovy adaptace, která v tomto směru ztrácí (oči týden staré mrtvoly září krásou jako u Barbie™ od Mattela®; vyšilování homosexuálního devianta naplňuje ten nejohranější stereotyp), se však těmto podezřením nelze úplně ubránit. Tlumí je hlavně vynikající herecké obsazení, kde bych zmínil na pohled křehkou, ale pokřiveným dětstvím zocelenou Starlingovou v podání Jodie Foster. Hopkinsova geniálního krvelačného psychiatra Lectera netřeba jakkoliv rozebírat – on je důvodem, proč se Mlčení jehňátek stalo trvalou součástí dnešní popkultury. 80 % ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se při závěrečných titulkách necítila tak rozmrzele! O tomhle filmu jsem slyšela tolik a přesto vlastně nic, paradoxně jsem od něj čekala něco úplně jiného. Bála jsem se už dopředu, když je to tedy ten nejlepší horor, co kdy spatřil světlo světa. Rozjížděcí psychologické vyslíchání kdo z koho je bezesporu zajímavé, ale pro ústřední pointu nepodstatné, je to jen takový tah, jak odvést pozornost. Když přijde na věc, atmosféra parádně houstne a je se čeho bát, ale k čemu to všechno, když pak přijde takový konec? ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu vynikající krimi-thriller se sladkou Jodie Foster a věrohodným Anthony Hopkinsem. Nic víc, nic míň. Myslím si, že postupem času film ztratil na hodnotě. Laťka u které se člověk alespoň trochu zatřepe je dnes mnohem výše. 7/10 ()

Heero 

všechny recenze uživatele

Ve filmu je určitě videt kvalita po všech stránkach, rád se vždy na Mlčení jehnatek podívám, ale 15. Nejlepší film...no nevim...herecky vykon Anthony Hopkinse je ovšem brilantní...naopak Jodie Foster jsem nikdy nějak nepřišel na chuť. Nadprůměrná krimi. ()

Swoser 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlépe zahraných rolí co jsem kdy viděl. Sir Anthony Hopkins zvládl roli Hannibala naprosto geniálně, že byste ho v parku večer potkat nechtěli. Každý dialog perfektně zapadá a každý strašidelný prvek vám nažene husí kůži. Jodie Foster byla také úchvatná. Všechno co má horor mít je tady. Napětí, brutalitu, zvraty v příběhu a skvělého padoucha. 10/10 ()

betyn 

všechny recenze uživatele

Celý film je vlastně odrazem Hannibalovy povahy - precizní, důkladný, ukázněný, racionální a chladný. Díky tomu je každý jednotlivý záběr dokonalý. Škoda jen, že příběh nešokuje tolik, kolik by si film zasloužil. ()

Pitrsss 

všechny recenze uživatele

Po nespočtu shlédnutí v televizi a na notebooku jsem to konečně viděl i v kině. Úžasný film plný psychotické atmošky. Hopkins je neskutečný. Legendární biják, díky za něj. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

"DALA TO ZASRANÝ MLÍKO DO TOHO ZASRANÝHO KOŠE!" - South Park. P.S: Sere mě tuna nelogičností ve filmu (hlavně co se Lectera týče,) a pro mě v některých scénách (dost) nepřesvědčivá Foster, ale kvůli krásně znepokojivému závěru a už jen tý tuně parodií na toto dílo, které mi jej ani přesto nezkazily, nemohu jinak. ()

Související novinky

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

Mlčení jehňátek se dočká pokračování

16.01.2020

Studio MGM a stanice CBS chystají nový seriál s názvem Clarice, jenž odkazuje na protagonistku Clarice Starlingovou ze slavného románu Mlčení jehňátek Thomase Harrise. Místo adaptace knihy však… (více)

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

Seriálový duel: Hannibal versus Clarice

30.05.2012

Každý filmový fanoušek umí k těmto křestním jménům přiradit příjmení. Producenti stanic NBC a Lifetime k nim teď přiradili televizní seriály. O Hannibalovi, jehož první série bude mít 13 dílů a pilot… (více)

Stephen King zachrání Kennedyho

Stephen King zachrání Kennedyho

15.08.2011

A pomůže mu Jonathan Demme, tvůrce Mlčení jehňátek. Už je to tak, příchod zaručených bestsellerů na knižní pulty provází i zpráva o filmové adaptaci. U Stephena Kinga je to úplná samozřejmost. Jeho… (více)

Clooney a bestie z Florencie

Clooney a bestie z Florencie

09.01.2011

Krimithrillerů, které by se kvalitou alespoň přiblížili klasikám z 90. let jako Sedm či Mlčení jehňátek, je dnes zoufale málo. Proto potěší každý pokus vzkřísit tento polomrtvý žánr, obzvlášť když za… (více)

Reklama

Reklama