Reklama

Reklama

Star Wars Povstalci

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2018), 27 h 30 min (Minutáž: 22–44 min)

Hudba:

Kevin Kiner

Hrají:

Vanessa Marshall, Tim Curry, Freddie Prinze Jr., David Oyelowo, Steve Blum, Greg Ellis, Taylor Gray, Jason Isaacs, Billy Dee Williams, James Arnold Taylor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(71)

Obsahy(1)

Star Wars přichází na Disney Channel s novým animovaným seriálem vyprávějící příběh čtrnáctiletého pouličního zlodějíčka Ezry a posádky povstalců z lodi Stín, jenž neúnavně bojuje proti všepohlcujícímu Impériu sužující celou Galaxii.
Děj se odehrává mezi původními epizodami Pomsta Sithů a Novou nadějí, přesně 5 let před událostmi Nové naděje v době temna, kdy jsou rytíři Jedi rozprášeni a císař pomocí svých nemilosrdných stoupenců vládne tvrdou silou. (Disney Channel)

(více)

Zajímavosti (94)

  • Jedním z častých témat tohoto seriálu je zrychlené stárnutí, kterým trpí klony Jango Fetta, kteří byli využíváni jako vojáci. Předpoklad, že klony stárnou rychleji, byl pravděpodobně inspirován předčasnou smrtí ovce Dolly, prvního naklonovaného savce v historii. Nicméně podle současných poznatků klonování zrychlené stárnutí nezpůsobuje, jak potvrzují i „sestry“ ovce Dolly (Daisy, Diana, Debbie a Denise), které byly naklonovány ze stejné buněčné linie a dožily se normálního ovčího věku. Z tohoto důvodu je možné (minimálně zvířata) klonovat bezpečně a bez rizika, že klony zemřou předčasně. Časté je například klonování psů v Jižní Koreji, a to jak domácích mazlíčků, tak například policejních psů. (vojtaruzek)
  • Imperiální inkvizitoři byli, stejně jako mnoho dalších prvků nového Kánonu, převzati z Expandovaného univerza (Legend). Objevili se například v knižní sérii „The last of the Jedi“. Světelné meče, které mohou fungovat jako vrtule a umožňují uživateli létat, jsou nicméně originální nápad. (vojtaruzek)
  • Jacen Syndulla, syn Hery a Kanana, byl pojmenován podle Jacena Sola, syna Hana Sola a Leii Organy z Expandovaného univerza (Legend), alternativní kontinuity Hvězdných válek. Jacen byl jednou z hlavních postav (například) knižních sérií „Nový Řád Jedi“, „Dark Nest trilogy“ a „Legacy of the force“ (kde zahynul rukou své sestry Jainy po pádu na temnou stranu). (vojtaruzek)
  • Když byl do seriálu uveden Velkoadmirál Thrawn, byl Timothy Zahn, který jej vytvořil pro svou nyní nekánonickou Thrawnovu trilogii (a další knihy), požádán, aby o něm napsal nový román, který měl prioritně popsat jeho kariéru v Galaktickém Impériu. Zahn nakonec napsal celou novou trilogii. V jejím druhém a třetím díle Thrawn bojuje po boku Anakina Skywalkera (i Dartha Vadera) proti rase Grysků. Tato kniha byla výrazně inspirována Zahnovým předchozím románem „Mezigalaktická výprava“ („Outbound flight“). Později ještě pro nový kánon Zahn napsal trilogii Ascendancy, která pojednává o Thrawnově životě předtím, než se přidal k Impériu. Zahn také tuto příležitost využil, aby do Kánonu navrátil několik svých postav, například chisskou admirálku Ar'alani a v podstatě celou Chisskou ascendency v prakticky nezměněné podobě oproti Expandovanému univerzu. (vojtaruzek)
  • Loď Ghost a nejspíš i její posádka se účastnili jedné z nejvýznamnějších bitev Povstání, a to Bitvy o Scarif, kde byly ukradeny plány 1. Hvězdy smrti. Tato bitva včetně vyobrazení Ghosta si odbyla svou premiéru v Rogue One: Star Wars Story (2016). Pozorný divák si lodi může všimnout, když U-Wing přilétá na planetu Yavin 4. Prvně jej může zahlédnout přímo pod nadpisem „Velení povstalecké aliance“, podruhé když je pohled seshora na U-Wing, kdy k němu kráčí Jyn Erso (Felicity Jones) a jde vidět po levé straně lodi. Pak už v samotné bitvě ho nejprve vidíme při příletu vedle vlajkové lodě admirála Raddu a pak už musí pozorný divák sledovat samotnou bitvu, kdy se Ghost několikrát na obrazovce ukáže včetně zvuku typického pro střelbu z jeho zbraní. (Veskoslav)
  • Velkoadmirálu Thrawnovi sloužil jako tělesný strážce a zabiják příslušník rasy Noghri jménem Rukh. Ten byl, stejně jako sám Thrawn, převzat z expandovaného univerza. Jeho příběh je však odlišný, zatímco v novém kánonu věrně sloužil Impériu až do smrti, v expandovaném univerzu Thrawna v knize Poslední povel od Timothyho Zahna zradil a zavraždil. Následně sám zahynul při pokusu o útěk. (vojtaruzek)
  • Interdikční křižníky (lodě využívající uměle vytvořené gravitační studny ke znemožnění vstupu do hyperprostoru a vytahování lodí z něj) byly převzaty z expandovaného univerza (dnes legend), včetně jejich designu. (vojtaruzek)
  • Stíhačka TIE Defender byla převzata z Expandovaného univerza (Legend). (vojtaruzek)
  • Postava velkoadmirála Thrawna byla převzata z Expandovaného univerza (dnes známého jako Legendy). Stvořil ho Timothy Zahn a poprvé se objevil v knize „Dědic Impéria“, prvním díle tzv. Thrawnovy trilogie. Tato trilogie se odehrává v roce 9 A.B.Y (po bitvě o Yavin, tedy 5 let po konci filmu Návrat Jediho. V této trilogii se Thrawnovi a jím vedenému Imperiálnímů zůstatku podaří pomocí klonovacích zařízení z Klonových válek, zotročeného národa noghriů, šíleného klona mistra Jedi (klonování bytostí citlivých na sílu obvykle vyvolává u klona šílenství) téměř porazit Novou Republiku, nicméně je nakonec zavražděn svým noghrijským osobním strážcem Rukhem, jehož lid je Leiou přesvědčen ke zradě Impéria. V navazující (o 10 let později) duologii Ruka Thrawnova se za něj ve spolupráci s několika představiteli Zůstatku vydává podvodník jménem Flim, ve snaze vyvolat v Nové Republice občanskou válku (tento plán též selže). V této duologii je také odhalena existence Chisské nadvlády (státu), která pak vystupuje v dalších příbězích. (vojtaruzek)
  • Rasa admirála Thrawna se nazývá Chissové. (gecko)
  • Původní jméno admirála Thrawna zní Mitth'raw'nuruodo. (gecko)
  • V jednotlivých dílech série, kdy loď zvaná Duch krade imperiální kontejnery, lze vidět, že jsou barevně odlišené. Červené kontejnery obsahují potraviny, šedé obsahují zbraně a zbraňové systémy. (Veskoslav)
  • V 21. díle 2. serie "Twilight of the Apprentice: Part II" najde Ezra v chrámu Sithů meč, který se velmi podobá tomu, co má Kylo Ren (Adam Driver) z filmu Star Wars: Síla se probouzí (2015), jedná se totiž o přímý odkaz na tento film. (UncleMorty)
  • Kniha "Star Wars: A New Dawn" spisovatele Johna J. Millera je oficiální prequelem k seriálu Star Wars: Povstalci. (Veskoslav)

Související novinky

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

Odhalila desátá epizoda Star Wars svůj název?

05.11.2023

V současné době hraje u studia Disney prim spíše seriálová odnož Star Wars. Poslední celovečerní film jsme v kinech viděli téměř před čtyřmi lety, od té doby jsme však dostali seriály Ahsoka, Andor,… (více)

Hayden Christensen se vrátí v hrané Ahsoce

Hayden Christensen se vrátí v hrané Ahsoce

24.10.2021

Studio Disney se naplno začalo soustředit na produkci nových hraných Star Wars seriálů, jež zatím alespoň u fanoušků sbírají daleko lepší ohlasy jak ty filmové. Po Mandalorianovi tak už letos o… (více)

Lucasfilm oznámil nový Star Wars seriál

Lucasfilm oznámil nový Star Wars seriál

14.07.2020

Streamovací služba Disney+ si objednala nový animovaný seriál od společnosti Lucasfilm. Novinka The Bad Batch bude vycházet z animovaných Klonových válek a bude vyprávět o titulní skupině klonových… (více)

Reklama

Reklama