Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 982)

timmy321 

všechny recenze uživatele

Další velký film v krátké době o cestování vesmírem, tentokrát ale z o něco bližší budoucnosti než Interstellar. Na Marťana jsem se dost těšil, trio R. Scott + Damon + Bean mluví samo za sebe, bohužel průběh filmu byl nastíněn někdy po dvacáté minutě a do konce nepřinesl nic překvapivého. Jak by řekl Míra Bosák v jedné populární počítačové hře: "Nuda, nuda, šeď, šeď." 2/5 ()

Daumatin 

všechny recenze uživatele

Uviaznuť na Marse môže byť celkom sranda :) Zábavný štýl mi vôbec nesadol a z filmu som mal pocit, že tam o nič nejde. Po vynikajúcej Gravitácii a nezáživnom Interstellarovi prichádza rodinno dobrodružný Marťan, ktorý si ide svojím štýlom. Damonove rozhovory pred kamerou, fandenie a sledovanie záchrannej operácie mi prišlo veľmi uletené a nie príliš vhodné do scifi filmu. Každopádne vidím tu zlepšenie oproti Prometheusovi, ale tento film som si predstavoval úplne inač. ()

godal 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná...Ten roztomilý záběr,jak si Matt (Damon) sedí na šutru na jiné planetě a doufá,že se ještě mrkne domů...Závěr trošku trhlý-asi by si nikdo nesedl do konzervy a nenechal se vystřelit na oběžnou dráhu jen tak ve skafandříku,ale to patří k Hollyblujdu.Oni ti amíci to prostě musí mít ujeté,jinak by je to nebavilo.Za sebe dávám plný cérez a proč kruci vyhedávám už jenom recence Verbala???Většina tu píše romány o ničem,jen on to dokáže pojmenovat. ()

PsenickaR 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Matta Damona ve sci-fi filmu, který je jako nadstavba žánru také nesmírně vtipný. Matt chrlí jednu vtipnou hlášku za druhou a já přemýšlím, zda by se to tak stalo i ve skutečnosti. Ale je pravda, že když se někdo ocitne v téměř neřešitelné situaci, je humor, často tedy černý , cestou jak se z toho nezbláznit. Samotná představa, že bych já byl sám na celé planetě mě děsí, na vtípky bych se asi moc nezmohl. Ostatní herci jsou tu jen kompars a tomu odpovídají i jejich výkony, ale o ty tu stejně nešlo. Řemeslně dobře odvedená práce, která trochu napravuje reputaci i samotnému Ridleymu, po těch shitech, které poslední dobou natočil. Jen ten konec mohl být trochu promyšlenější, ne tak uspěchaný, mírně shodil celkový dojem z filmu, který tak zůstal na 80%. ()

blanige 

všechny recenze uživatele

Tento film mě překvapil. Byla to prostě pecka. Taky mě inspiroval k tomu abych si přečetla předlohu. Skvělé herecké obsazení, úžasné prostředí a dech beroucí příběh, který obsahuje v rovnováze napětí i humor, zpracování na jedničku. Dokonce chápu i změny oproti knižní předloze. A tak, i když film za knihou mírně pokulhává, tak si zaslouží nejvyšší počet hvězdiček. Ten příběh člověka prostě strhne v každé verzi... ()

StarFsh 

všechny recenze uživatele

Asi najväčšie sklamanie roku. Napriek veľkolepému vizálu som sa ani sekundu nestrachoval o Damonov život a pravdu povediac mi bol po skoro celý film úplne ukradnutý. Filmu a jeho atmosfére moc neprospelo ani to, že bol natočený na digitál. ()

baronGrga 

všechny recenze uživatele

Vesmírná robinzonáda Martian, aneb Matt Damon už zase potřebuje zachránit, je rozhodně jiná než z poslední doby podobně laděná Gravity či dílčí příběh Interstellaru. Zatímco jiní kosmičtí zbloudilci a osamělci propadají trudomyslnosti a škarohlídství, Mark Watney si pustí disko a zahájí kariéru humorného vlogera. Martian je tak spíše než temnou sci-fi o trudném životě kosmonauta za oběžnou drahou Země sofistikovanější vesmírnou verzí Sám doma, která sice nenudí ani na minutu, ale víc jak pod skafandr se divákovi natěšenému na Ridleyho Scotta nedostane. 65 % ()

Kaylar 

všechny recenze uživatele

Ano, jedná se jistě o hodně povedený film...Ať už zásluhou režiséra či představitele hlavního hrdiny. Je to ten typ sci-fi, které je přístupné a akceptovatelné pro téměř každého diváka. Všichni se snažili, vše je vyvážené, perfektní hudba (David Bowie a jeho Starman), ale... mně se prostě kniha opravdu líbila daleko více. ()

Van_Stajpen 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale já nevím - takový nemastný neslaný... Triky perfektní, napětí nulové a finální scénka s červenou šňůrou ve volném vesmíru celkem trapná. Nedokázal jsem se pořádně ztotožnit s hlavní postavou, takže mi byl příběh nějak tak celkem "volný" ... otázkou je, jak film moc koresponduje knižní předlohu, kterou jsem nečetl (a nejspíš ani nebudu). ()

Robinex 

všechny recenze uživatele

Moc me to celou dobu bavilo, jen ty saskarny s chytanim ve vesmiru a dira v rukavici uz mi proste prisli prehnane, jinak by byla i pata hvezda. ()

pekkanik 

všechny recenze uživatele

No ja neviem. Ako film to pokope drží, ale nechcem si predstaviť človeka po takom obrovskom čase úplnej samoty. Psychológovia sa musia usmievať. Technika takisto funguje až podozrivo dobre, žeby sa tam po tak dlhom čase niečo nepokazilo? Usmievajúci sa elektrotechnici. Takisto celý čas skvelé počasie, ďalšia poriadna piesočná búrka za celú dobu žiadna, planetárni meteorológovia... O. K., pozeralo sa na to dobre, ale nedokázalo ma to vtiahnuť do deja. A to je škoda. Edit: Pre istotu som si prečítal aj knižku, a tam to veru nie je také ružové. Ridley to spravil trošku ináč, ale ten hrdinsko - patetický koniec si mohol odpustiť, nie je predsa Spielberg. ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Sám doma verze Mars? Asi trochu srovnávám nesrovnatelné, ale tenhle pocit mám.. Chtěla letět letadlem, ale kvůli Vánocům nemohla a tak jela pomaloučku dodávkou.. Chtěli vyslat číňany se zásobami, ale bum bum a tak otočili původní výsadek. No nenudil jsem se, film mi ve vážnějších chvílích působil spíše zábavně, ale právě kvůli tomu se mi líbil a nepřišel mi dlouhý. ()

Šíma2 

všechny recenze uživatele

Moc povedený film od režiséra, u kterého jsem si začal myslet, že má stařeckou demenci. Drží se hodně předlohy, což je dobře, protože tam tím pádem nejsou do očí bijící nesmysly. Teda kromě vichřice, která poráží rakety, ale to je nesmysl, který tam zanesl už Weir (taky mohl vymyslet něco realističtějšího). Takže povedená hard sci-fi a nadto parádní příběh o lidské nezdolnosti a sounáležitosti. Veskrze pozitivní film. ()

XminerCZ 

všechny recenze uživatele

Jako milovník Sci-fi a vesmíru, jsem byl nadmíru spokojen. Děj mě dokázal zaujmout natolik abych se nedokázal odtrhnout. Herecký výkon, který Matt Demon ukázal byl fascinující. Hudba a celkové zvuky filmu seděli na výbornou a dodávaly filmu krásnou atmosféru a celkový dojem. V několika scénách jsem se dokonce přiučil biologie a botanice, což jsem vážně nečekal. ()

Loosser 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se moc, neboť Gravitace byla excelentní podívaná. Ale místo one man show v tíživé atmosféře a setsakramentsky vzdálené samotě na rudé planetě jsem dostal rozjařeného Damona ve stylu Receptář na neděli aneb udělej si sám. Nikde se nedozvíme nic o tom, co cítí, na co myslí, jak mu ubíhají dny, film se soustředí na technické a organizační zázemí NASA, což je mi dost u zadku. Promarněná šance. ()

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama