Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Největší nebezpečí pro newyorské ochránce zákona - neúplatný policista... Kriminální drama Serpico vzniklo podle stejnojmenné knížky newyorského novináře Petera Maase, jenž v ní vylíčil skutečné osudy policisty Franka Serpica, který byl dlouholetým členem newyorského policejního sboru a v roce 1971 svědčil v rozsáhlém případu korupce proti svým kolegům. Režisér Sidney Lumet (nar. 1924) začínal v padesátých letech v televizi a patří k předním hollywoodským tvůrcům druhé poloviny minulého století (Dvanáct rozhněvaných mužů, Zastavárník, Pahorek, Televizní společnost, Rozsudek a další tituly). V době tzv. Nového Hollywoodu na počátku sedmdesátých let režíroval dva kriminální příběhy na motivy skutečných událostí, Serpico (1973) a Psí odpoledne (1975), jejichž dalším společným jmenovatelem byl hlavní představitel Al Pacino (nar. 1940). Policejní důstojník Serpico, který neváhá ani na okamžik a postaví se vlastním druhům, i když velmi dobře ví, že bude terčem jejich pomsty, patří k nejlepším Pacinovým hereckým kreacím (znamenal pro něho druhou v dlouhé řadě osmi oscarových nominací). Jeho neokázalé herectví, založené na hlubokém vnitřním prožitku v souladu se Stanislavského hereckou metodou, působí přirozeně v souboru vesměs málo známých představitelů podobného založení (mezi nimi se např. mihne i budoucí hvězda F. Murray Abraham) a rovněž souzní s realistickým režijním pojetím... Lumet ve filmu využil více než stovku newyorských lokací a ukázal s výjimkou Staten Islandu prakticky všechny newyorské městské části. Kladný divácký ohlas filmu měl za následek vznik stejnojmenného televizního seriálu (1976-77), na němž se však nikdo z původních tvůrců nepodílel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (460)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka dvou klasiků žánru - Sidney Lumeta a Al Pacina. Serpico je zdá se průkopníkem ve vyšetřovacích metodách policie a navíc není podplatitelný, což ostatním policistům dvakrát příliš nevoní. Na herecký výkon Pacina je zbytečné poukazovat, neboť samotné jeho obsazení bylo sázkou na jistotu. Příběh je podán komorně a celkově to vše působí, že Serpico nemá proti systému žádnou šanci. Už od úvodní Pacinovy scény víte, v jakém duchu se bude zbytek filmu odehrávat a víte, že se vám to prostě líbit bude. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný snímek podle skutečnosti o prohnilosti newyorské policie. Al Pacino tu hraje policistu, který má trochu neortodoxní metody a snaží s touto korupcí skoncovat. Sahá to ale moc vysoko a nikdo ho nechce podpořit. Máto vliv i na jeho osobní život, který se mu dost rozpadá. Díky své píli ale dosáhne svého i za cenu riskovaní vlastního života. "Umírej pomalu." ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Parádní kus poctivé filmařiny. Každé políčko vypadá, jako by bylo pečlivě vybráno, Pacino zde předvádí parádní výkon a ten příběh… Je mi líto, že jsem se na tento film nepodíval dřív, respektive dva roky tomu, kdy jsem krátce (asi měsíc) bydlel s člověkem, jenž si vzal neteř Franka Serpica. Ano, když se můj (již dávno) bývalý spolubydlící (původem Řek, který vyrostl v New Yorku) dozvěděl, že jsem velký filmový fanoušek, zeptal se mě, jestli jsem viděl tenhle film. Já jsem mu řekl že ne, ale že jsem o něm slyšel. No a on začal vyprávět, že je to jeho ženy strýc, který to ve své době měl opravdu tak těžké, jak je vylíčeno ve filmu. Už si nepamatuju detaily a je mi strašně líto, že jsem na Terryho (tak se jmenoval) ztratil kontakt, protože hned po zhlédnutí jsem mu chtěl napsat a zeptat se, jestli a do jaké míry jsou věci v tomto filmu přibarvené… Každopádně, tohle jsem potřeboval. Po všech těch průměrných až podprůměrných filmech, které jsem poslední dobou viděl, tohle na mě zapůsobilo jako svěží sprcha. Jednoznačných 100 % a oba palce nahoru pro všechny Franky Serpica, kteří bojují za to, v co věří a nepřestávají i když jde do tuhého. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Budeš jako všichni ostatní v tehdejší NYPD, tedy další bezpáteřní uprděnec, a nebo výjimečně poctivý a nezkorumpovatelný, tím pádem vysoce podezřelý a smrtelně v nebezpečí. Klasický případ čestný jedinec versus prohnilý kolektiv / celý systém. Poutá jak charakter a patová situace hrdiny, tak prostě hippie podivínský Al Pacino, postupně čím dál víc pod tlakem a bezradný. Divák se ani na minutu neodtrhne od hlavní postavy. Trefný dobový kontext: "The United States was plagued by the Watergate scandal, a punch in the face that left a lot of Americans with the need to reexamine themselves and their faith in the government and the rule of law." C&B (x) ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Filmů o zkorumpovaných, rasistických a homobofobních poldech jsou mraky ale tenhle vyčnívá velmi slušnou charakterizací hlavního hrdiny, který je nejen čestný, ale také paranoidní, tvrdohlavý bastard a citový vyděrač, který se může přátelit možná tak s papouškem či psem, ale na přítelkyni nemá. Čili takové milé poukázání na to, že ryzí charakter z vás ještě nedělá dobrého partnera. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natočen v obráceném pořadí, než se odehrává. Al Pacino (Serpico) začal natáčet s dlouhými vlasy a vousem a postupně se při natáčení stříhal a holil. Scény, kde je hladce oholen se natáčely nakonec. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama