Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý Tomáš má rád koně a trpělivě se o ně stará. Ve volných chvílích sní o drsné romantice skutečných kovbojů. Netuší, že právě on pomůže odhalit pachatele skutečné loupeže. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Rozhovor 2 - Miloš Nesvadba

Recenze (81)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Western po česku, respektive československy. Příjemný snímek. Hory zalité sluncem jsou podmanivé. Obzvláště ze sedla běžícího koně. Fantazie je přínosná a zpříjemňuje život, který je hned ozářen romantikou a vůní dobrodružství. Je zde sice obsažen jistý výchovný prvek, ale v rozumné a neotravující formě. Mladý Tomáš Bouček (Rudolf Jelínek) je fantasta a milovník koní. Jeho touha po dobrodružství se naplní. Ochutná ji, vychutná a bohužel se ze svého snění vyléčí. Trenér koní Kosina (Eduard Dubský), bývalý nadějný žokej, je Tomášův velký vzor i zklamání. Ředitel hřebčína Křepelka (Radovan Lukavský) je otcovský a chápavý člověk. Z dalších rolí: morous a křikloun Mikota (Jiří Sovák), Tomášova láska a Mikotova dcerka Věra (Jana Kasanová), hostinský, bývalý cirkusák a vypočítavec Vaníček (Miloš Vavruška), důvěřivý účetní Šulc (Josef Beyvl), chytrý policejní poručík Hejzlar (Martin Růžek), místní donchuan Ríša (Miloš Nesvadba), a Tomášův sok v lásce Franta (Jan Přeučil). Příjemný filmeček s kriminální zápletkou, westernovou romantikou a stylovou hudbou. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nejhorší na tom je, že jako děti jsme Smrt v sedle jako takový český western brali. Nechápali jsme to podprahovou manipulaci, že jde o úpadkový žánr, který do slušné socialistické společnosti nepatří. A nejlepší na filmu je to super obsazení, korunované mladým Jelínkem a Přeučilem ... A po letech jsem překvapený, že ten film je celkem dobře natočený a že stále funguje. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdo by od táboráků neznal ústřední píseň. "Seno a stáj, tak voní náš kraj, i do oblak máš tu blíž, a nad údolím, kde zdvihá se dým, dusot koní uslyšíš..." Myslím, že právě ta mírná naivita je ve filmu na místě. Je to prostě láska k dobrodružství, k boji s bezprávním, ke koním, k hrdinům bez bázně a hany, ba i k těm proradným padoušským skunkům, bez kterých by žádné opravdové dobrodružství nemohlo fungovat. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Oblibeny film mojeho taty...vzpominam si, ze kdyz jsme byli mali, vzdycky nam hral na kytaru a zpival: "Seno a staj, tak voni nas kraj..." Je to dobrej film, padesatkove naivni, ale neurazi...(Jelinek je tady za takovyho naivku, az to hranici s nebezpecim "blbecka". Pokazdy me jeho chovani drazdi...) Potesila ucast Jany Kasanove. 4- ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Westernový kabát té kriminální zápletce moc sluší. Šikovně jsou tady promíchané různé žánry a nic není překombinované. Bylo příjemné vidět mladého Rudolfa Jelínka, sice byl trošku naivní a snílek, toužící pro dobrodružství na Divokém západě, ale to mi nevadilo. Vlastně to tady bylo nutné. Jsou tu hezké přírodné scenérie. Budu se muset podívat, kde se natáčelo. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Režijní debut Jindřicha Poláka a zároveň filmový debut Jana Přeučila. (M.B)
  • Tomášov (Rudolf Jelínek) kôň sa volal Ivan a bol zapožičaný z Pardubickej jazdiarne. (Raccoon.city)
  • Film sa súbežne točil vo formáte CinemaScope a v štandardnom akademickom formáte (1,37:1) kvôli kinám bez širokého plátna. Vyhotovili sa dva zvukové mixy: monofónny a štvorkanálový, ktorý sa bohužiaľ nezachoval. (BlueNeon81)

Reklama

Reklama