Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Obvykle nerozdávám příliš sympatií bojovným hajzlíkům z ulice, ale Rocky Graziano dokázal svou pouliční nenávist přenést do ringu tak dokonale až si mě získal. Patrně ještě víc si mne získala jeho manželka Norma, jejíž dokonalost mi vyrážela dech. Zejména ve chvíli, kdy pochopila svou roli a nastavila Rockymu lampu k rozbití. To bylo úžasné spontánní gesto. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Biografická story o cestě na vrchol (oproti standardním žánrovým kolegům chybí oblíbený sešup dolů) sice trochu škodí sama sobě tou dokonale nalajnovanou cestou, ve které není ani jedno neočekávané škobrtnutí, ale na druhou stranu má tolik kouzelných momentů jako první rande, návštěva kina či parádně natočené boxerské zápasy, až divák milerád podlehne. Paul Newman dokonalý jako vždy, ale spíše mě zaujala Pier Angeli v roli Normy, jejíž postava zajímavě nabourala zažité normy ‚manželka sportovce = domácí puťka‘. Není to nejlepší biografie, ani boxerský film, rozhodně je to ale nezapomenutelný koncert filmařské protřelosti a herecké velikosti. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Přes skutečně letité datum natočení snímku, si příběh Rockyho Graziana zachoval kvalitu až do dneška. Hlavně vykreslení hloubky hlavní postavy a adekvátní newmanovo herectví, jenž se zde snažil, seč mu síly stačily, napravit předchozí údajně nepovedený Stříbrný kalich, činí i dnes z Někdo tam nahoře mě má rád výbornou podívanou. Potěší i minirole (pár minut v úvodu) pro začínajícího Steve McQueena. Vyzdvihnout skvělého Newmana, ale musím ještě jednou, jelikož tu rozervanost hlavního hrdiny mu opravdu uvěříte. "Don't worry a thing Ma". Modernější a daleko rozmáchlejší sportovní filmy se na tuhle klasiku nechytají. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

O taliánskym klouzkovi z East Endu, kterej bojuje za svojí cestu ke "svobodě" a lopatou přes hlavu je pro něj ještě laskavost. Tak proč by se nedal do ringu. Průkopnická ale ještě ne vyzrálá práce s vizuálním tempem dynamických scén (kamera-režie-herectví), celek občas kazí drobné herecké příspěvky staršího střihu, jistá plochost Roccovy postavy a prvoplánovost scénáře, nedosahujícího poselství Frajera Lukeho. 3-4* ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Je to spíš komedie, protože i ty ne úplně veselý momenty jsou podány úsměvným způsobem. A některý pasáže jsou fakt kouzelný - armáda, první rande, kino, Norma přidržující lampu, Norma na tréninku, zápasy...Newman coby Graziano má dokonale "řízkovsko-balíkovskou" mluvu a řeč těla (i když na to tlačí až moc...sorry Paule...)a vůbec je to celý milý (je s podivem, že přízvisko "milý" používám v souvislosti s boxem, ale ono to o boxu opravdu tak je a není zároveň). Ale co: Don't worry about a thing. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

  • Tři dny po premiéře zatkla Paula Newmana (Rocky) policie za řízení pod vlivem alkoholu, jízdu na červenou, opuštění místa nehody a bránění zatčení. Newman přiznal, že pil hodně whisky a soutěžil v tom, kdo vypije více ginu. (Mikino00)

Reklama

Reklama