Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer 2
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele boshke k tomuto seriálu (18)

Pán času (2005) 

Skvělý seriál. A jsem rád, že jsem se k němu po x letech poslouchání žvatlání svých přátel o tom, jestli je jedenáctka lepší než desítka a podobně, dokopal a následně se mi podařilo pro Doktora zapálit i mou drahou sestru. Neměl jsem tucha, do čeho jdu, takže z počátku samozřejmě panovalo spíše rozčarování až zklamání z papundeklové úrovně první série a z toho, jestli je to vůbec míněno vážně. Podobně konsternizující bylo i první setkání s Dalekem; opravdu má být tahle přerostlá solnička se záchodovým zvonem a šlehačem Doktorův arcinepřítel? Po čase jsem se samozřejmě na Doktorovu vlnu naladil a nyní po devíti sériích na něj nedám dopustit. Nechce se mi tu zabíhat do přílišných detailů, jinak bych toho popsal stohy, ale jak mám jak jedenáctku, tak dvanáctku rád, tak po scénáristické / příběhové stránce to šlo od páté série dolů, kdy jsem část příběhů musel odepisovat jako timey-wimey (možná po více shlédnutích by mi to všechno smysl dávalo), většina celosériových uberpříběhů mne nebavila. Scénář zatím dvou sérií dvanáctky byl už z mého pohledu hodně slabý, tento dojem ještě zhoršovala pro mne osobně nejhorší a nejotravnější companion Clara. Budu se koukat dál, to jo, na to mne Doktor příliš pohltil. A budu zvědav, kdo se ujme po odchodu Moffata desáté série a co s ní provede... 90% (1.-4. série - 100%, 5.-6. série - 90%, 7.-9. série - 80%) ()

Vánoční invaze (2005) (S01E14) 

První zkušenost s novým Doktorem. Nijak dechberoucí. Ano, to, že je Doktor po regeneraci vzpamatovavájicí se mátoha, je podstatnou součástí příběhu, ale stejně jsem se nemohl ubránit jistému zklamání, že většinu speciálu Doktor proleží v pyžamu. Alespoň ke konci se konečně probral... 70% ()

Nevěsta na útěku (2006) (S02E14) 

Nevěstu na útěku jsem si moc užíval. A strašně jsem doufal, že právě Donna bude v další(ch) sérií(ch) stát Doktorovi po boku, protože byla velice sympaticky od rány... 80% ()

Plavba zatracených (2007) (S03E14) 

Zatím není bilance vánočních speciálů nijak závratná. Alespoň u mne. Kylie Minogue mne fakt moc nebavila, celý příběh, ač slušně rozběhnutý, taky úplně nechytí a nevtáhne. Zatím speciály působí jako taková "otravná" vánoční povinnost, než se opět scénáristé pustí do standardních (a mnohem lepších) dílů... 70% ()

Další doktor (2008) (S04E14) 

Tento mnou přehlídnutý speciál začíná perfektně, mystická atmosféra pozadí nového Doktora a zbloudilých Cybermenů, které je pouze pomalu rozplétáno. Bohužel jsem se nemohl ubránit pocitu, že Davies tak zhruba od poloviny stopáže moc nevěděl, co si s dobrým námětem v druhé polovině počít, a tak příběh tak nějak nezajímavě a mechanicky doklopýtá do konce své povinné vánoční hodinové stopáže... 80% ()

Planeta mrtvých (2009) (S04E15) 

Zatím asi nejlepší speciál. A vím, že tato poznámka patří spíše do komentáře k celému seriálu, ale znovu a znovu žasnu nad schopností neustále vymýšlet nové a nové originální mimozemšťany s naprosto odlišnými vlastnostmi a schopnostmi. Tihle plechoví rejnoci měnící všechno na písek jsou toho jen dalším příkladem... 100% ()

Vody Marsu (2009) (S04E16) 

Opět zajímavý speciál, opět s originálním, mimozemským, vodním čimsi, kladoucí otázku, kam až může Doktor zajít... 100% ()

Konec času - 1. část (2009) (S04E17) 

Mastera jsem z duše nenáviděl, když se objevil poprvé, zde je opět ultimate bad ass, ale už mi nelezl tolik na nervy. Slušný odpich na druhý díl... 90% ()

Konec času - 2. část (2010) (S04E18) 

Velké finále, se samotnými Time Lordy a Gallifrey a všemi starými dobrými tvářemi. Těžké loučení se skvělým Davidem Tennantem. Jsem celkem zvědav, uzavřela-li se tímto kompletně jedna éra Doktora (se všemi Rose, Marthami, Donnami a podobně) nebo jestli se staré známé tváře přeci jen čas od času ukážou... 100% ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

Zatím rozhodně suverénně nejlepší speciál Doktora, určitě i jeden z nejlepších dílů jako takových. Pěkný vizuál, silný, dojemný příběh a obzvláště v první polovině super vtipný Doktor... 100% ()

Doktor, vdova a skříň (2011) (S06E14) 

Potěšil Manny a The Magician z IT Crowd, v meziplanetárních oblecích, jinak mne příběh až tak nevzal. Spíše další z řady nutných vánočních povinností... 70% ()

Sněhuláci (2012) (S07E06) 

Postava Straxe nemá chybu a patří k tomu nejvtipnějšímu, co nám Doktor zatím kdy nabídl. Jak mne Clara v The Asylum of the Daleks brala a strašně jsem ji chtěl jako novou companion, od Sněhuláků z ní mám spíše rozporuplné pocity. Uvidíme, co se z ní do konce sedmé série vyklube... 80% ()

The Day of the Doctor (2013) (S07E15) 

Skvělý speciál. V průběhu těch tří sérií jsem se už stihl kompletně přešaltovat na jedenáctého Doktora, až s tímhle speciálem jsem si opět připomněl, jak byl desátý Doktor skvělý a jak mi chybí. A aby toho nebylo málo, ještě John Hurt jako Doktor - Nedoktor. Když jsou ti tři pohromadě, tak to doopravdy nemá chybu. Výborný příběh se Zygony, královnou Alžbětou a ozvěnou prvních sérií v podobě Rose. Jeden z nejlepších dílů... 100% ()

The Time of the Doctor (2013) (S07E16) 

Opět jeden z těch slabších dílů, ač loučící. Líbil se mi akorát začátek s holografickými šaty a tak. Když se nám pak Doktor na pár set let zasekl ve Vánocích a brutálně zestárl, přišlo mi to takové o ničem. Každopádně jsem zvědav na nového Doktora, protože Matt Smith silně překonal očekávání, takže to Peter Capaldi nebude mít jednoduché... 70% ()

Last Christmas (2014) (S08E13) 

Nápad se Santou super, Nick Frost jako Santa super, zhruba první polovina dílu taky, ale pak se s tím počátkovým dream within a dream začne poněkud přehánět a poněkud to zážitek ze speciálu naředí. Já prostě Claru nemám rád... 70% ()

The Husbands of River Song (2015) (S09E13) 

Jeden z nejlepších speciálů, za mne asi hned za tím dickensovským. River je prostě skvělá, potěšil i Matt Lucas v epizodní roli, důstojné zakončení mé doktorovské fáze (desítka ještě nevyšla)... 100% ()

The Return of Doctor Mysterio (2016) (S09E14) 

Dost slabé. Narážku na v poslední době neúnosné uvádění asi dvaceti komiksových filmů ročně chápu, ale The Ghost / Mr. Nanny ani jeho investigativní novinářka mne tedy nebavili. Humoru pomálu, příběh špatný. Fungovalo to snad jedině jako připomenutí seriálu jako takového (prvních devět sérií jsem dojel v létě) a snad navnazení na sérii desátou. Neradno se však ukvapovat... 60% ()

Twice Upon a Time (2017) (S10E13) 

Jakkoli jsem měl Capaldiho rád, tak se mi série s ním nelíbily, protože mi scénáristicky nevyhovovaly. Desátá byla čestná výjimka. Ale rozloučení bylo fajn a těším se na Třináctku a pomoffatovskou dobu... 80% ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama