Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

Bigfuckman 

všechny recenze uživatele

Překrásný film o koních, který nadchne a potěší nejen ortodoxní milovníky a milovnice koní, ale i člověku co jaktěživ neviděl vidle má film co nabídnout a sdělit. Zvolit vyprávění z pohledu hřebce Black Beauty bylo šťastný rozhodnutím. Hudbu zkomponovalo duo Danny Elfman a Steve Bartak což film pozdvihlo ještě výše. ()

Mrs.Bailey 

všechny recenze uživatele

Příběh samotný je moc dojemný, jak se jedná o zvířata, jsem vždycky naměkko. Taky spousta záběru nejen na koně, ale i na ostatní zvířátka, která lze spatřit na lukách byla kouzelná a předvedla divákovi známé živočichy a rostliny v úplně jiném světle. Avšak největší pochvalu si zaslouží Danny Elfman, protože hudba k filmu je prostě překrásná. Ještě mě napadá jeden citát, který říká, že jsi navždy zodpovědný za to, co sis k sobě připoutal. Kéž bychom si to, my všichni, už konečně uvědomili. ()

Reklama

Sorna 

všechny recenze uživatele

Ještě než jsem viděla film, četla jsem knihu od Anny Sewellové, což byl opravdu dechberoucí příběh. Obávala jsem se, aby ve filmu tvůrci dokázali vystihnout radost právě narozeného hříběte nebo smutek ze smrti. A povedlo se. Natočit film, kde hlavní příběh je ze strany zvířete je velmi těžké, protože my, lidé, jen stěží můžeme pochopit, co zvířata cítí a vidí, ale tady v tomto příběhu se to zdařilo. Vše je navíc tak reálně podané, že neznám nikoho, kdo by u tohoto filmu neutřel slzu. Krásné. ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nebyl o ničem jiném než o tom, prožít si krádné i smutné emoce. Takové emoce co si už mezi lidmi neumíme dát. Ty emoce kdy nás rozesmutní přejetý ježek na silnici, ale nehneme brvou nad mrzákem. Prostě o emocích, které už umíme dát jen zvířatům. pokud hcete znovu poznat pocit kdy chcete spasit svět tak je tnhle film pro vás.... A to nejsem koňofil! A navíc..Danny Elfman, přátelé! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Hurry up, it's freezing!"     Príbeh jedného nádherného zvieraťa (čierneho žrebca), s hudbou Dannyho Elfmana, od scenáristky, ktorá stojí za takými dielami ako Edward Scissorhands (1990), alebo The Nightmare Before Christmas (1993), mal ohromný potenciál, ktorý ale žiaľ nezužitkoval. Caroline Thompson je ako scenáristka zrejme skvelá, ale ako režisérka za veľa nestojí. V prvom rade je to hrozne presladené (vrátane hudby), príliš naivné (neobstojí ani výhovorka, že je to určené deťom) a nasilu dojímavé. Podobne ladená Psia duša je spravená určite lepšie (dojímavé scény vyznievajú podstatne prirodzenejšie). Herecky to drží nad vodou David Thewlis (Jack), detský herec Andrew Knott (Joe) je naopak doslova príšerný. Je iba málo scén, ktoré sa vymykajú celkovému gýčovému vyzneniu (jedna z nich je tá, keď bol Beauty chorý). Je ale aj dosť možné, že som bol negatívne ovplyvnený slabým českým dabingom, ktorý miestami až píli uši. Mimochodom, kto vymýšľa tie prihlúple české (prípadne slovenské) názvy typu "Krasavec Beauty"? ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Autorka původní román z roku 1877 psala v posledních letech života. Kniha se stala velmi populární a zařadila se mezi nejprodávanější knihy všech dob. (nezavisla)
  • Walt Disney Productions vydalo také LP s příběhem o Krasavci Beautym. Uvedení se ujal hudební ředitel Tutti Camarata. (nezavisla)

Reklama

Reklama