Reklama

Reklama

Rodáci

(seriál)
všechny plakáty
TV spot
Československo, 1988, 20 h 3 min (Minutáž: 89–95 min)

Režie:

Jiří Adamec

Kamera:

Kristian Hynek

Hrají:

Jan Šťastný, Radoslav Brzobohatý, Jana Hlaváčová, Emma Černá, Stanislav Zindulka, Jaroslava Obermaierová, Antonín Navrátil, Petr Kostka, Jiří Pomeje, Milena Dvorská, Soňa Novotná, Karel Roden (více)
(další profese)

Epizody(13)

Přežili válku a teď někteří nevědí, jak naložit se svým životem. Válečné i poválečné osudy lidí v  malém jihomoravském městečku podle románů Jaroslava Matějky. Mladý Petr Vitásek z jihomoravského městečka Radeč je prostořeký idealista, který má rád pití a děvčata. Po konfliktu s kolaborantským profesorem je vyloučen z gymnázia a přidá se k partyzánům. V přestřelce je raněný. Po válce se stane v Brně redaktorem komunistických novin... Seriál sleduje společenské proměny malebného jihomoravského maloměsta v období 1942 - 1948. Mapuje dobu a lidi v jejich proměnách, v jejich občanských postojích a činech a v jejich charakteristické mnohotvárnosti. Rozsáhlý seriálový projekt podle románů Jaroslava Matějky "Rodáci a odrodilci" a "Kam jdete, rodáci" natočil Jiří Adamec v roce 1988 na politickou objednávku KSČ k 40. výročí Vítězného února. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (143)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Prokomunistická orientace je sice patrná, ale ten seriál není jen o komunismu. Partnerský vztah, proměna učitele z příznivce Sokola v přesvědčeného vedoucího Kuratoria, ale i některé odlehčené hlášky, to stojí za pozornost. Navíc herci dokázali být ve svých rolích přesvědčiví. Dobový vtip reagoval na neúspěch českoslovesnkých hokejistů, že by měli do týmu zapsat Vitáska, s holí se uměl pěkně otáčet:-)___________ 12.7.2011 - po zhlédnutí repete cca 60% první série (13 dílů): prokomunistické hrdinství je sice patrné, ale rozhodně ne jednoznačné. Filmaři posháněli věrohodnou dobovou výpravu, zachycení jihomoravské vesnické bodrosti je Matějkova specialita (Náš dědek Josef), filmaři ukazují skutečnou poválečnou vesnici - nerozhodnou, v domácnostech kříže na stěnách, při oslavě 1. máje se jeden strojí do moravského kroje, další do sokolského a mladí mají modré košile. Vitásek si udržuje celkem zdravý rozum - neodsuzuje jako některé pokrokové soudružky básně jako buržoazní přežitek:-) Milostný propletenec působí vtipně - jen ve 13. dílu s eobjeví všechny osudové lásky Petra Vitáska, ovšem všechny působí unyle. I když Eva Horká tu unylost zahrála přesvědčivě:-) ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

V chvílích, kdy se Rodáci odehrávají za války, poměrně snesitelné: plejáda předních herců, akční scény, stydlivá erotika. Po konci války se však seriál mění v nepříjemnou agitku v jejímž středu stojí postava naprosto nesympatického Vitáska: zaslepený, unáhlený a neřiditelný. Přesto musím uznat, že oproti seriálovému průměru, je toto natočeno s téměř filmovou precizností. Nejedná se o divadelní deklamace. Řada postav je poměrně zajímavá, především ty negativní a politicky ušmudlané: Voráček (Václav Postránecký), hrabě (Jiří Bartoška) či pan řídící (Alois Švehlík). Jen si říkám, zda to prorevoluční nadšení nebylo v roce 1988 přeci jen trochu moc přitažené za ušiska. Tenhle seriál, podobně jako Major Zeman, je zlý. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Z těch 1012. hodnoticích (k dnešnímu datu, ani nevím kolik jich tu bylo před znovu-uvedením tohoto seriálu včetně procent) to troufám říct, že víc jak 3/4 lidí tento seriál nikdy pořádně celý neviděla, nebo že by v době, kdy šlo v televizi naposledy, tedy před revolucí, film už tak dobře vnímala, aby mohla film nějakým způsobem a hlavně objektivně posoudit a ne jen z nějakých malých útržků? To sotva (muselo by jim být nejméně 15 let, a tady je to převážně samej student, narozený až po revoluci a pak nanejvýš třicátníci jako já, kteří to taky pořádně nepamatují), spíš se nechala tak jako vždy zmanipulovat místními vševědy, čsfd-rádobyelitou, ovlivnit médii a vším tím co všude o tom to seriálu napsali, většinou hanlivá negativa. Propaganda-nepropaganda, na tu peču, dnes tu máme novodobou propagandu a správný výplach mozků opět.. Je mi líto, ale tak špatné to opravdu není, když vezmu v potaz jen onu parádní filmařinu, tak je seriál zmáknut téměř na jedničku, přidám spoustu parádních a neuvěřitelně živých akcí, vyhrocených scén, je tu spousta přirozených citů a dobrých hereckých výkonů atd. Některé dnešní výtvory-paskvily, tomuhle nesahají ani po kotníky.! ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Nějakou pofiderní náhodou jsem při brouzdání zde v databázi narazil na tuhle jednu z největších normalizačních televizních po(b)litických sraček. Začudlil si v ní k oslavám >Vítězného úmora< kdejaký ten více či méně zasloužilý prostonárodní umělec, zatímco v Sajůzu už bouřila perestrojka a i v tuzemských kulturních bažinách pár statečných zdvíhalo hlavu... Nakonec naši soudruzi tvůrci i herci ve valné většině i za svobodných dalších 20 let dokázali, že hovna z hoven vzejdou a místo povinné ideologie a pocitu stranické poslušnosti stačí jim pak dnes předhodit trochu peněz a pocit bulvární důležitosti. Netvrdím, že jsem tenkrát se na tenhle hnus nějak pravidelně a pečlivě díval, ale matně si z nahodilého nahlížení pamatuju, o co šlo. A s čistým svědomím pak klidně hodnotím - odpad - bezskrupulózní umělecký a lidský odpad... .-( - - - - - (Viděno občasně v oněch dobách nešťastných, komentář zde šťastně 13. - 27.6.2008) ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Na Rodáky jsem jako skoro náctiletý koukal občas s bráchou, který na to koukal jako na komedii, aby se pak mohl se spolužáky na gymplu smát Vitáskovi jako zapálenému komunistovi s hůlkou. Vitásek byla koncem 80. let nadávka a Rodáci byli legendárním seriálem, mluvil o něm skoro každý a skoro každý si z toho dělal prču. No, tak dnes po zhlédnutí několika dílů vím proč. Ale... po řemeslné stránce je to seriál velmi dobrý. Dvě za vzpomínky a zpracování. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Seriál měl mít původně 13. dílů po 90 minutách. Během natáčení se plán změnil na 22 dílů s přibližně hodinovou stopáží. Po odvysílání byl na příkaz ředitele ČST J. Zelenky upraven do 13tidílné podoby a tak je i v archivu zachován dodnes. (cariada)
  • Filmovalo se také v lipové aleji v Rosicích, železniční stanici Tatranská Polianka, zámku Mníšek pod Brdy, zámku Tochovice, Brně, městském soudu v Praze, Miroslavy, Mahenově divadle v Brně, Praze na Malé Straně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Tehdejší šéf pražských knihkupectví Vrátislav Ebr v předtuše úspěchu seriálu objednal 30.000 výtisků knížní předlohy seriálu. Po zkouknutí dvou dílů si zoufal, že prodělá kalhoty. Ale celý náklad se kupodivu prodal za tři týdny. (cariada)

Reklama

Reklama