Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Věci nejsou černobílé. Někdo to zjistí, až když pořádně narazí. Během šestatřiceti hodin se v Los Angeles protnou osudy několika zcela odlišných lidí. Třebaže jsou všichni odlišní, přece jen je spojuje víc než jen místo jejich bydliště. Všichni se totiž nějak potýkají s rasovými či etnickými předsudky. Dvojice černošských zlodějíčků využívá barvu pleti jako omluvu pro své kriminální jednání. Bílý prokurátor využívá rasovou problematiku pro svou kariéru, zatímco jeho psychicky labilní manželka nachází v okolí samé důkazy pro oprávněnost svých rasových předsudků. Perský obchodník je přesvědčen, že představitelé zákona jej diskriminují kvůli jeho původu. Bělošský policista bez skrupulí zneužívá svých pravomocí k ponížení noblesní černošské ženy před očima jejího manžela. Několik náhod, ve kterých sehraje roli autonehoda, výstřel ostrého nebo naopak slepého náboje, však každého z hrdinů postaví tváří v tvář pravdě o jeho vlastních slabostech a temných stránkách… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 245)

Madison 

všechny recenze uživatele

Pri komentovaní filmov by som sa mala snažiť čo najobjektívnejšie posúdiť klady alebo zápory filmu. CRASH je však ten typ filmu, pri ktorom musím nechať prehovoriť hlavne pocity bez ohľadu na jeho chyby, pretože niečo tak silne emocionálne a ľudské sa nevidí každý deň. Hlavný dejový rámec je zložený z rasistických otázok a z neznášanlivosti či netolerancie každého, kto zmýšľa a koná inak alebo len z neopodstatnených predsudkov. Tento film je dokonalou sondou do každodenného života, do našich rozhodnutí, ktoré dokážu pozmeniť osud, ľudí, správanie a zároveň vyčariť priateľské úsmevy či spôsobiť doživotnú traumu. CRASH je film o obyčajných, ničím výnimočných ľuďoch, ktorí sa učia z vlastných chýb, snažia sa zaradiť do života, učia sa milovať a odpúšťať. Svojou atmosférou mi otvoril srdce a prehovoril mi do duše. Predsa len si nemôžem odpustiť jeden zápor a to je ten, že CRASH je kvôli množstvu postáv nie celkom psychologicky dotvorený. 21GRAMOV je viac dejovo a emocionálne prepojený a na city Inarritu brnkal s väčšou otvorenosťou. Crash je po obsahovej stránke o niečo slabší ako 21 GRAMOV, ale zase lepší ako BABEL. Osobnú 1* pridávam aj za scénu zachránenia tmavej manželky z horiaceho auta, ktorá mi vyrazila dych a presvedčila ma, že človek aj napriek rasistickým predsudkom nemusí stratiť posledný zvyšok súdnosti, ktorá v ňom zostala. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Film o rasismu a osudových náhodách a setkáních. Stylem mi to trochu připomínalo Americkou krásu, jen tu bylo o něco více příběhů. Naprosto rozumím každému, kdo si tenhle film zamiluje a považuje ho za jeden ze svých nejoblíbenějších. Atmosféricky jeden z nejkrásnějších filmů, co jsem v poslední době viděla, jen mu něco málo, malinko, chybí, abych ho zařadila do svého topu. Co? To kdybych sama věděla... ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Skvělý film o problémech americké společnosti, zejména o rasismu a nesnášenlivosti. Plný velice dojemných momentů a dech beroucích zážitků. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Film, ktory do kazdeho udrie ako blesk. Pravdiva vypoved o ludskych predsudkoch a vo vsetkych smeroch bravurne zvladnute filmove dielo. 10/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Haggis je neskutečný talent. Scénář k Million Dollar Baby byl fantastický a po krátké době svůj výkon zopakovává a hned dokonce dvakrát. Jeho režie je totiž rovněž brilantní a nejen díky němu je Crash jedním z nejlepších filmů roku. Mozaikovitá struktura příběhu je velice podobná například 21 Gramům, ovšem ani tady neztrácí nic ze své atraktivity/síly a nutí diváka přemýšlet nad každou scénou, která se odehrává. Výtvarně chladná stylizace temného L.A. je sázka na jistotu, stejně jako ruční kamera. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jednoduše wow...o tomhle počinu si musí každý udělat svůj obrázek. Někdo může vidět směsici na sebe nenavazujících událostí, jiný dokonale propletenou mozaiku, která utváří dechberoucí celek, co člověka strhne. Já jsem asi někde mezi, ale nebýt zručného režiséra, film by byl poloviční...70% ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem tu psal komentář k American History X, vněmž jsem zmiňoval rasismus ve smyslu celosvětového problému a nezbývá mi, než se opakovat..... Crash je dalším snímkem, jenž nás donutí přemýšlet .. je to povahou jednotlivců, nebo jsou na vině lidské předsudky ? Těžko říct, jestli nás více ovlivňuje jedno, nebo druhé a není to nakonec jedno ? Toto drama je důkazem toho, že né všechno je vždycky tak, jak to na první pohled vypadá... 90%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, jehož jedinou chybou bylo, že v těch scénách, kdy si diváctvo mělo rvát vlasy, jsem zůstala překvapivě nedotčená. Navíc jsem viděla postavy Brendana Frasera (toho hlavně) a jeho ženy trochu zbytečný. Tak to by bylo k negativům, zbytku se nedá moc vytknout. Všechny postavy jsou tak "lidský" že to víc ani nejde, prakticky žádná vyloženě záporná postava, ale komplexní charaktery se všema slabostma i přednostma. Do toho podmanivá hudba, zajímavý vypointovaný situace a především spousta skvělejch herců, ze kterejch mě osobně nejvíc zaujal Matt Dillon a s ním spojená záchrana z vraku auta. I tak je ale Crash film, kterej i přes to, jak je nepochybně výbornej, na mě nezapůsobil tak, jak jsem čekala. Silných 80% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Ano, hodně silný film. Rasismus je svisnstvo, které se však v takové či oné podobě vyskytuje asi v každém z nás, tohle film reflektoval pěkně a zřetelně. Taky to, že rasista nemusí být okamžitě zkrznaskrz špatný a pohrdáníhodný člověk - postava Matta Dilona se mi ve filmu líbila nejvíc a scéna se záchranou v autě mě dostala ještě o něco víc, než ta oslavovaná s neprůstřelnou holčičkou... Ne všechny osudy mě však zaujaly tak silně jako právě jeho a navíc se ani formálně ani tématicky nejedná rozhodně o nic převratného a mnohdy se mi zdálo, že je Haggis až příliš smířlivý a měkký. Každopádně však tahle protirasistká agitka za viděnou stojí, o tom žádná, zklamáni podle mě nebudete. 70% ()

psy.cho 

všechny recenze uživatele

Pred pozeraním filmu som mal veľké očakávania a sklamaný som teda nebol ba naopak. Film pri ktorom som sedel ako zarezaný a sledoval s úžasom scénu za scénou. Vo filme sa zišla partia výborných hercov, ktorý ešte viac obohatili tento filmový skvost. Film ktorý je tak rozhádzaný a rozkuskovaný je v skutočnosti pospájaný a jednoduchý. Vo filme mi nevadilo prakticky nič! Tento tip filmov mám rád, čize nemôžem dať nič iné ako plný počet hviezdičiek. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Podle mnohých (i mě) přeceňovaná (sice je to na čtyři hvězdičky) a silně vykonstruovaná záležitost, kde je ovšem třeba ocenit režii, střih, hudbu a casting (tolik hvězd za necelých sedm mil.dolarů). Tolikrát omílané téma rasové segregace režisér Haggis využívá velmi trefně, především postavy dost chladně "načrtne", a pak má otevřená vrátka k čemukoliv. Herci jsou do posledního velmi precizně vybraní, i Sandra Bullock dokazuje, že i vážnější úlohy jí nejsou neznámou a emoční slátaniny by mohla na delší dobu opustit a vybírat si náročnější role. Stejně i Thandie Newton, jejíž postava byla asi nejlépe napsána. Příjemná byla i nedoslovnost, konečně někdo pochopil, že divák nemusí být vždycky magor (jen to, že červená krabička obsahovala slepé náboje, bylo snad jasný a nebylo třeba dále dovysvětlovat). Emotivní, silně realistická, mozaika (dost mi připomínala Mannův styl), která je ovšem omamující v určitých okamžicích, ale jako celek to není Nejlepší film roku (dle letošních Oscarů). ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Ještě, že jsem si tento film nenechal ujít! Podobné jako 21 gramů, ale přece jiné. Zatímco v 21 gramech se musíte soustředit na osudy 3 lidí a ještě v retrospektivní podobě, tady máte těch lidí poněkud více, ale retrospektiva je tam pouze jedna. Překrásný film. Plus jedna nezapomenutelná scéna, při které mě vždy zamrazí! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Rasismus v úplně každé scéně? Je to vážně tak. Každá má svou pointu a dokonale navazuje na tu další a pak ještě na tu další a čtvrtou, pátou... Těžký kalibr. Film, který nejde jen tak někomu odvyprávět, film, který se zkrátka musí vidět. Rasové předsudky, různá mentalita a kultura různých lidí a světů, které mají přeci jen něco společného. Lásku k bližnímu, ať už má jakoukoliv barvu pleti a úctu k člověku, jako takovému. Výborní herci, skvělá hudba, vynikající minizápletky, které do sebe přesně zapadají a na konci vytvoří dokonalý výsledek. A ještě něco - ve filmu jsou dvě mimořádně silné scény, které musí každému divákovi se srdcem vyrazit dech. Crash je velký filmový zážitek, který má působivé vyvrcholení, kdy kladní hrdinové zklamou a ti záporní se zachovají správně. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který já osobně považuji za jeden ze skvostů kinematografie. Film, který nemůže nechat nikoho chladným. Od té doby, co jsem Crash viděla, vždycky když někde narazím na skladbu "In The Deep" zmocni se mě silný pocit úzkosti a mám se chuť někam zahrabat a přemýšlet nad celým životem. Neuvěřitelný film a Paul Haggis dokázal, že není jenom skvělým scénáristou, ale taky režisérem. Bravo. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Takové mozaikovité příběhy, které se ke konci nějakým způsobem protnou jsem měl vždycky rád. Tenhle se řadí k těm vynikajícím. Paul Haggis dokazuje, že je nejen dobrý scénarista, ale také velmi talentovaný režisér, který dokáže natočit nejednu mrazivou a působivou scénu. A tenhle film taky dokazuje jak výborní herci Don Cheadle a Matt Dillon jsou a že i Sandra Bullock dokáže být někdy snesitelná. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Takže maja obľúbená herečka Sandra Bullock, ktorá si vyberá povečšinou samé stupídne úlohy sa objavila v tomto skvelom a dosť depresívnom snímku. Neviem či to je tým, že bola na plátne asi najmenej zo všetkých hercov hoci je v titulkoch uvedená na prvom mieste, ale práve v tomto filme v kontraste s ostatnými hercami viniklo jej zlé herectvo. Inak film samotný by som prirovnal napríklad k takej Magnólie, kde však bolo viac a silnejších a lepších emocionálnych scén, no aj tu je jedna vynikajúca s dievčatkom ktorému dá jeho otecko neviditeľný plášť, ktorý ho bude chrániť po celí život. Celkovo silný film. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Sada brilantních příběhů má v sobě zakomponovaných tolik do kolen srážejících scén, že sledování tohoto snímku je synonymem pro čistou radost z nových zážitků. Naprostá většina hereckého obsazení zde navíc podává tak přesvědčivý výkon, že s jejich emocemi nebudete mít ani nejmenší problém se sžít. Je to velmi dobré, ale v roce 2004 se mi mnohem více líbil skvělý Osudový dotek. ()

Související novinky

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Reklama

Reklama