Reklama

Reklama

Pravěk útočí

(seriál)
  • Velká Británie Primeval (více)
Velká Británie / Německo / Francie, (2007–2011), 27 h 10 min (Minutáž: 42–48 min)

Hrají:

Douglas Henshall, Lucy Brown, Andrew Lee Potts, Hannah Spearritt, Juliet Aubrey, James Murray, Ben Miller, Mark Wakeling, Laila Rouass, Jake Curran (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Osm let uplynulo od tajemného zmizení manželky profesora Nicka Cuttera. Helen Cutter měla provádět výzkum v lesích, který se týkal neznámého obrovského zvířete. Po 8 letech se její manžel dostává na stejné místo za stejným účelem, ale nečekaně objeví kromě obrovského dinosaura také zvláštní anomálie. Ta dovoluje procházet mezi dvěma obdobími v historii země. Mezi přítomností a velmi vzdálenou minulostí, obdobím Křídy. Po tomto obrovském objevu je profesor Cutter a jeho výzkumný tým nucen stát se tajným vyšetřovacím týmem vytvořeným Ministerstvem vnitra. Postupně začnou odkrývat tajemství existence a hlavně vzniku anomálií, které se začnou objevovat velmi často a na velmi zvláštních místech. K tomu všemu se ještě profesoru Cutterovi začíná zjevovat jeho pravděpodobně mrtvá manželka Helen... (Djkoma)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Vyobrazení většiny pravěkých zvířat je založeno na vědeckých poznatcích, nicméně tvůrci jim chtěli dodat jistou míru osobitosti, a tak mnohým z nich dodali vyšší inteligenci, než jakou mohla doopravdy disponovat. Ta se projevuje např. uvažováním zvířat o tom, koho sežrat nejdříve. Mimo to též tvůrci chtěli, aby vyhlížela o něco děsivěji, a proto mnohým z nich přidali pár znaků navíc (např. v případě gorgonopsida větší tělesné rozměry a čtyři šavlovitě zahnuté zuby místo dvou). Nejextrémnější jsou v tomto ohledu živočichové z budoucnosti, z nichž je nejikoničtější predátor z budoucnosti – fiktivní nelétavý obří dravý netopýr se zakrnělým zrakem a mimořádně skvěle vyvinutou echolokací. (Marasuchus17)
  • Scény z období pozdního permu, do něhož se otevře anomálie v epizodách Leapin' Lizards (2007) a Future Foe (2007), se natáčely na Kanárských ostrovech. Zdejší porosty borovice kanárské rostoucí na vulkanickém substrátu se podle mnohých studií skutečně podobají ekosystémům z tohoto období mladších prvohor, jelikož tehdy probíhala na severní polokouli rozsáhlá sopečná činnost a navíc se i poprvé celosvětově rozšířily jehličnany. (Marasuchus17)
  • Oblíbený šedozelený vlněný kabát profesora Nicka Cuttera (Douglas Henshall) je švédský vojenský kabát z poloviny 20. století. (Ampi)
  • K seriálu bylo vydáno i několik knih. V češtině jsou k dispozici knihy "Ztracený ostrov" a "Velké vymírání". (jh666)
  • Počet epizod v sériích je zrcadlový. Série měly postupně 6, 7, 10, 7 a 6 dílů. (jh666)
  • Čtvrté sérii předcházelo pět miniepizod, které byly zveřejněny na internetu. (jh666)
  • Jediným herci, kteří se ojevili ve všech dílech, jsou Andrew Lee Potts a Hannah Spearritt. (jh666)
  • Ve 4. epizodě 3. řady se objevuje v hostující roli světoznámí zoolog a dobrodruh Nigel Marven, který uvádí i řadu dokumentů o pravěku a cestování časem, jako například Putování s dinosaury (od r. 2003), Chased by Sea Monsters a Prehistorický park (od r. 2006), za kterými stojí stejná televizní stanice i stejný producent a režisér Tim Haines. V prvních třech řadách lze pak zpozorovat podobnost zvířat se zvířaty ve zmíněných dokumentech. (Pod)
  • Produkce seriálu bylo po třetí sezoně zrušena, aby pak byla na dvě další dvě série opět obnovena a poté opět zrušena. Jeho dějová linie však pokračuje v kanadském spin-off seriálu Primeval: New World (od r. 2012). (Pod)

Reklama

Reklama