Reklama

Reklama

Světová válka Z

  • USA World War Z (více)
Trailer 1
USA / Malta, 2013, 116 min (Special Edition: 123 min)

Režie:

Marc Forster

Předloha:

Max Brooks (kniha)

Hrají:

Brad Pitt, Mireille Enos, David Morse, Daniella Kertesz, James Badge Dale, David Andrews, Ludi Boeken, Matthew Fox, Moritz Bleibtreu, John Gordon Sinclair (více)
(další profese)

Gerry Lane (Brad Pitt) pracuje pod hlavičkou Organizace spojených národů jako expert na řešení nejrůznějších krizových situací. Kdykoliv se někde na světě mimořádně vyhrotí místní poměry, Gerry přijede a většinou dokáže identifikovat zdroj krize a nalézt řešení na uklidnění situace. Tyto schopnosti se mu budou náramně hodit, protože v podobnou horkou destinaci se právě proměnil celý svět. Lidstvo začala ve velkém decimovat virová epidemie gigantických proporcí, a pokud se ji nepodaří co nejrychleji zastavit, nebude už koho zachraňovat. Situace je o to horší, že se virus projevuje nebývalou agresivitou nakažených, kteří záměrně napadají ty, jimž se nemoc zatím vyhýbá. Uprostřed apokalypsy musí Gerry najít zdroj nákazy, protože bez jeho lokalizace nelze v boji s  neviditelným nepřítelem uspět. Hledání příslovečné jehly v kupce sena by pravděpodobně bylo mnohem snazší, protože cíl Gerryho mise se může ukrývat kdekoliv na světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (2 006)

Radek99 

všechny recenze uživatele

S kariérou Brada Pitta to musí jít s kopce, když začíná brát hlavní role v čistokrevných béčkách, byť by se stokrát tvářily jako hollywoodské blockbustery. Světová válka Z je v podstatě taková horší verze pilotního dílu k vynikajícímu zombie seriálu Walking Dead. Narozdíl od Franka Darabonta se ale Marc Forster okatě drží mainstreamového ladění a svým filmem tak typicky hollywoodsky kýčovitě adoruje svět rodinných hodnot, z čehož vyvěrá k tomuto žánru se tak nehodící povinný happyend a eliminace krvavých scén, aby bylo dosaženo co nejlepší věkové kino-přístupnosti. Opravdu škoda. Škoda každé hollywoodské apokalypsy, která padne vedle... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nikto nie je desivejší sériový vrah, ako príroda. Je to sviňa. Ako každý vrah, ani ona neodolá pokušeniu nechať sa chytiť. Veľakrát je to, čo pokladáme za najobludnejší priebeh nákazy, paradoxne najväčšia trhlina v jej pláne.“ Skvelá, namakaná pecka a budúca zombies klasika, ktorá do pod-žánru prináša množstvo nových, inovatívnych, nečakaných a zaujímavých nápadov. Nadpriemerný výsledok je o to prekvapujúcejší, o čo viac poznáte šialené pozadie nakrúcania (kompletne pretočené finále, postava Matthewa Foxa je pôvodne z kľúčovej drasticky prestrihaná na hranicu postrehnuteľnosti, prekročený rozpočet, problémy filmárov počas nakrúcania v Maďarsku s tamojšími policajnými orgánmi po tom, čo zistili, že štáb nevedomky používajú reálne zbrane). Výborná je atmosféra obrovského zmätku a hrôzostrašného chaosu. Nikto nevie, čo sa deje. Po uliciach behajú tisíce nakázaných a útočia na zdravých. Krv tečie prúdom. Hystéria, chaos, požiare. Systém sa rúca v priamom prenose. Vlády padajú, najvyšší predstavitelia štátov sú mŕtvi, nezvestní alebo síce v bezpečí, ale spolu s poradcami vzniknutú situáciu analyzujú tak dlho, že keď prídu s riešením, bude to ľudstvu platné ako mŕtvemu kabát. A v tomto neskutočnom bordeli behá, lieta a bicykluje (!!!) Brad Pitt, snažiaci sa vyriešiť to, čo nevyriešili kompetentní. Do cesty mu vstupujú vojaci, vedci, doktori, ale i obyčajní civili (dojemná scéna v lekárni). Režisérovi sa perfektne podarilo vystihnúť atmosféru práve prebiehajúcej apokalypsy. Vôbec mi nevadilo, že krvavé scény ustrihol tak, aby neboli krvavé (amputovaná ruka). Zombies sú v jeho poňatí absolútne neovládateľnou, ohromujúcou, gigantickou tsunami, doslova sa valiacou cez dediny, mestá, mestečká i veľkomestá. Svet sa rúca hrdinovi pred očami. Film je plný ohromujúcich, veľkolepých akčných scén a tiesnivej, nepríjemnej atmosféry. Avšak stále v nej blikajú posledné nádeje a šance na prežitie. Scenár je plný osviežujúcich, originálnych nápadov (hrdina stojaci na strechu výškovej budovy a rátajúci do dvanásť; monumentálne izraelské múry; „desiaty hlas“; absurdná smrť kľúčovej postavy na letisku; týpek je armádou skrz rodinu prinútený k spolupráci). Zároveň sú tam parádne hlášky a dialógy („To som počul.“ – „Aj ste mali.“) a nerozbitný, sympatický a nezastaviteľný Brad Pitt v jednej zo svojich najlepších rolí. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Se zombies jsem toho moc neviděl, popravdě to ani není moje téma, ovšem tahle kombinace nákazové road movie a nemrtvé vyvražďovačky, která od téměř každého klišé umě uhla, mě bavila královsky a navíc jsem se fakt dost bál. Nebýt konce, který vyšumí (ani patos, ani něco, co by mělo nějakou, respektive silnou všeplatnost, jen rodina), bylo by to za plnej. Takhle těch 90% stačí a já jsem spokojen. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Předchozí Forsterův počin KAZATEL KALAŠNIKOV při své o něco málo víc než než dvouhodinové stopáži precizně dodržoval pravidla hollywoodského načasování a výstavby, když byl rozdělen do čtyř půlhodinových aktů a od patnácté minuty s každou další půlhodinou docházelo k dílčímu bodu obratu ve vyprávění. Vznik SVĚTOVÉ VÁLKY Z provázely ale problémy v podobě střetu režiséra a herecké hvězdy, scénář byl několikrát přepisován, natočená druhá polovina se přetáčela a dotáčely se scény do úvodu. Produkční problémy vysvětlují, proč je poslední Forsterův snímek tak strukturně rozpadlý. Při skoro dvouhodinové délce je na místo standardních čtyř rozdělen do tří aktů (35, 30 a zbylých víc jak 40 minut), která mají držet pohromadě díky postavě Gerryho a zapojením motivů z jeho osobní linie (rodina, návrat k ní)._____ Netradičně vystavěné a jako celek nesoudržné dílo působí spíš jako procházka historií zombie subžánru - podobně jako fungovalo QUANTUM OF SOLACE, vznikající během scenáristické stávky, ve vztahu k bondovskému universu. První dva akty jsou v rámci zombie subžánry ozvláštňující svým soustřeďováním se na vývojový vzorec vyšetřování na místo putování a příklonem k makroperspektivě. Ovšem s třetím aktem se změní perspektiva z makroroviny do mikroroviny, od vývojového vzorce vyšetřování se upustí nahrazením cíle v profesní rovině (na místo hledání pacienta 0 se objevuje vakcína) a promění se i stylistické strategie (na místo rychle stříhaných akčních pasáží, v nichž se střídají detailní záběry s nadhledy, zatímco se důsledně pracuje s mimoobrazovým prostorem a pokaždé se zesiluje jiný prvek stylu od svícení ke zvuku, se stříhá pomaleji a dění se inscenuje do více plánů). Škoda, protože vypadat kinoverze jinak, mohlo jít o soudržný a výborný film, který se v závěru nevzdává svého politického přesahu adorovaním rodinných hodnot, má nekonvenční zakončení a neodchyluje se od makroperspektivy jakožto hlavního ozvláštnění zombie flicku. Doufám v režisérský sestřih na B-R, po kterém je možné přehodnocení. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Naléhavé, dravé, s lehkým myšlenkovým přesahem. Finále je odhadnutelné cca v polovině snímku, ale nijak to jeho dramatičnosti a úctyhodnosti neubírá. Řemeslně brilantní a velmi rychlý film. Tedy styl, který se mi u Forstera líbí už od Quantum of Solace a styl, který mnozí odsuzují. Mám pocit, že tímhle se lehce vymyká dnešní době a spousta lidí to nedokáže vstřebat. Osobně to vnímám jako velmi progresivní aspekt jeho režie. Herecky a obrazově minimalistické, s minimem (depresivní a ponuré) hudby, maximálně syrové a "uvěřitelné". World War má výborný feeling. Nejuvěřitelnější zombíci široko daleko. A taky jedni z mála, co se berou vážně. ()

Galerie (421)

Zajímavosti (61)

  • Brad Pitt (Gerry Lane) sa vyjadril, že bol po prečítaní knihy nadšený a vzrušený, najmä z jej geopolitického aspektu. (Arsenal83)
  • Brad Pitt (Gerry) při natáčení jedné ze scén odehrávajících ve městě zachránil komparzistku, která upadla a kterou ostatní komparzisté převlečeni za zombie málem ušlapali. (BabetakCZE)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Fincher oznámil nový film

Fincher oznámil nový film

11.07.2019

Režisér David Fincher (The Social Network, Zodiac) natočil svůj poslední film v roce 2014. Nějakou dobu koketoval s myšlenkou režie sequelu Světové války Z, jenže z toho pak sešlo, a tak jedinou věcí… (více)

Reklama

Reklama