Reklama

Reklama

Mel Gibson a Danny Glover se vracejí jako neohrožení losangeleští detektivové Riggs a Murtaugh a s nimi i Joe Pesci coby Leo, jehož žvanivost by měla být trestná. Murtaugh je pořád rodinný typ a Riggs stále funguje jako odjištěná zbraň a – cože? - rodinný typ. Jeho nejistota, zda se má či nemá oženit s Lornou (Rene Russo) je dalším problémem tohoto úspěšného diváckého hitu, v němž hrají i populární komediální hvězda Chris Rock a akční hvězda Jet Li. Svatební zvony, zásobníky, exploze smíchu... Tahle zbraň je ostře nabitá! (Magic Box)

(více)

Recenze (511)

choze 

všechny recenze uživatele

Čtyřka začíná stejně jako trojka nažhavovací úvodní pyrotechnickou orgií, která nemá s vlastní zápletkou filmu nic společného. Pokec ústředních hrdinů mezi svištícími kulkami a odlákání střelcovy pozornosti polonahým Murtaughem v srdíčkovaných spoďárech je přesně tak trapné, jak jsme od trojky zvyklí (kde jsou časy inteligentního Murtaughova ztrapňování jako prcgumovník nebo bomba na záchodě) a než to stačíme rozchodit už je tu druhá akce, při níž hrdinové stejně jako v trojce úplnou náhodou padnou na stopu velkého případu. Pak se začne "inovovat" a zatímco ve trojce hrdiny degradovali na pochůzkaře, tady je povýší na kapitány. Bohužel největší přínos trojky - postava Lorny v podání Rene Russo je tady upozaděná, zato si tvůrci usmysleli, že jedna trapná komická figurka nestačí a k Joe Pescimu přihodili ještě Chrise Rocka. K tomu si připočtěte, že Mel Gibson brutálně zestárl, přibral a zkrátil háro a skoro se zdá, že na film nemá smysl koukat. Opak je pravdou. O moc byste sice nepřišli, ale úplně špatné tohle 90ti milionové monstrum taky není. Akce je hodně a je celkem slušná (mám slabost zejména pro tu úvodní, která působí až komiksově) a pak je tady Jet Li, který by rozhodně měl hrát záporáky častěji (i když Gary Busey z jedničky je pořád nejlepším záporákem série). Pětku ale rozhodně ne, už tenle díl zatraceně přesluhuje. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Už to není co to bývalo, ale čas se holt nedá zastavit. Naštěstí ZBRAŇ 4 pořád neztratila své důležité prvky, akce je pořád hodně dobrá (celá úvodní scéna, pak honička na dálnici anebo průjezd mrakodrapem jsou vynikající) a vtípky jsou taky dost slušné (jen Rock a Pesci to místy zbytečně přehánějí). Jet Li je jako záporák bezkonkurenční. Opravdu si tu roli užíval a zatraceně mu to na špatné straně barikády sekne. SMRTONOSNÁ ZBRAŇ 4 už není taková bomba jako předchozí díly série, ale pořád je to nadprůměr. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejslabší díl série. Během snímku jsem se poměrně nudil. Pořád se omílají ta samá témata - stáří a Riggsova láska - což už působí trochu vyčpěle. Na druhou stranu, oba herci jsou se svými rolemi tak zžití, že i tu nejprofláklejší konverzaci dokážou utáhnout do čestného finále (důchodu?). Poslední půlhodina je totiž skvělá. Naplno se tu projeví Jet Li, je to patřičně dramatické a vtipné, zvedá to dojem z celého filmu. A rozhodně musím pochválit Richarda Donnera, který dokáže točit staromilské akční filmy a konkurovat dnešní videoklipové generaci režisérů. Scény s Jetem jsou krásně přehledné, kamera plyne a zmateně neposkakuje... A to je hlavní důvod, proč musím doporučit i tento díl... Závan starých dobrých časů... ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"DON'T BE A DON'T-BEE. BE A DO-BEE. BE POSITIVE." -------- Štvrtá jazda, rovnaká jazda, len s vymeneným záporákom a inými okolnosťami. Sentiment k Riggsovi a Murtaughovi je ale silnejší ako samotné neduhy a príliš veľká repetetívnosť štvrtého filmu. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Už tomu schází originalita zápletky a spojení buddy detektivky s rodinnou komedií nefunguje jako ve skvělé trojce, ale pořád je to zábava. Chris Rock i Joe Pesci jsou tentokrát do počtu, ale atraktivitu zase výrazně navyšuje záporácký řezník Jet Li, který si tu střihá možná nejlepší roli své hollywoodské etapy. A na finále je vidět, že tahle série byla pro všechny zúčastněné velká srdckovka - pro mě koneckonců též. 70% ()

Galerie (95)

Zajímavosti (40)

  • Jeffrey Boam, scenárista predošlých dvoch dielov, napísal scenár aj k štvorke, no napriek tomu, že sa ľuďom vo Warner Bros. páčil, nebol nakoniec použitý. Hlavná linka jeho scenára sa točila okolo neonacistických aktivít v USA. Scenárista v jednom rozhovore po premiére filmu povedal, že scenár o falšovaní čínskych peňazí ťažko vytvorí napätie zodpovedajúce predošlým dielom Smrtonosných zbraní. (m.a.t.o.)
  • Při jedné z honiček se zabodne do předního skla auta noha od stolu. V jednotlivých záběrech z dálky a zevnitř auta je však vidět, že rozbité sklo je jiné. (CrownThomas)

Související novinky

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

Pátá Smrtonostná zbraň se hýbe kupředu

29.01.2020

Podle producenta Dana Lina jsou herečtí veteráni Mel Gibson a Danny Glover připraveni vrátit se ještě jednou naposled do legendární akční série Smrtonosná zbraň. Producent potvrdil, že on a režisér… (více)

Jet Li je celý zafačovaný!

Jet Li je celý zafačovaný!

24.03.2007

Nebojte, hvězda bojových umění neutrpěla žádné vážné zranění během natáčení fyzicky náročného kousku na zlomeniny všech druhů a otřesy mozku tu přece máme Jackieho Chana. Jet Li však oficiálně… (více)

Reklama

Reklama