Reklama

Reklama

The 81st Annual Academy Awards

(pořad)
všechny plakáty
Trailer 3
Publicistický
USA, 2009, 195 min

Účinkují:

Hugh Jackman, Steve Martin, Tina Fey, Queen Latifah, Eva Marie Saint, Tilda Swinton, Whoopi Goldberg, Goldie Hawn, Anjelica Huston, Jennifer Aniston (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Výroční udílení prestižních cen Americké filmové akademie - již po 81. se rozzářený sál zaplní leskem a elegancí filmových hvězd a napjatým očekáváním. (oficiální text distributora)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (117)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Před rokem jsem se díval na předávání Českých lvů a málem jsem se poblil, když jsem o této mega ubohosti vyprávěl kamarádovi, řekl a teď se pro srovnávání koukni na předávání Oscarů. No a rok se s rokem sešel a já vidím na HBO v programu záznam s předávání těchto cen. Musím se přiznat, že mě to moc nelákalo, protože mě je úplně jedno co kdo vyhraje, ale řekl jsem si, inu co, buď pochopím co mě kámoš chtěl říci a nebo alespoň uvidím všechny ty krásné herečky v nádherných šatech. Brzo jsem, ale pochopil ten zásadní rozdíl mezi Lvem a Oscarem. Je to v lidech. Zatímco u nás přijdou do sálu polootravený český celebrity s výrazem "tak co předvedeš moderátore, když jsme se sem uráčili přijít" v Americe přijdou herecký celebrity s jiskrou v očích s cílem si ten "svůj" večer co nejvíce užít. Rozhodně je mě milejší spontální potlesk při vyhlašování nominací než potlesk z povinnosti pro vítěze, rozhodně jsou mě milejší slzy v očích než děkování sponozrům, rozhodně je mě milejší nenucenost a přirozenost v moderování než humor za každou cenu, rozhodně jě mě milejší americké spontální děkování svým blízkým či pracovním kolegům než ono české děkovaní, parodující ono americké děkování. Ovšem především a hlavně jsem viděl v očích zahraničních herců respekt a úctu ke svým kolegům a ne českou závist a nepřejícnost, kterou jsem viděl v mnoha očích na loňském Českém lvu. Možná je to jen náhoda těchto dvou přenosů, možná našim celebritám ve srovnání s těmi americkými křivdím, ale píšu o tom, co jsem viděl a jak jsem to cítil a ne o možná. Bylo nádherné vidět ty upřimné pohledy, když ti z podia mluvili o konkrétním herci v podiu a přitom si celou dobu vzájmně hleděli do očí, bylo překrásné slyšet DeNira "Dneska je možná důležité být velkým hercem, ale v životě je důležité být hlavně velkým člověkem, slyšet Seana Penna "Ať lidé odsuzující homosexuály se nad sebou zamyslí, aby se za ně jednou jejich děti nemuseli styděť." Nepamatuji si sice kdo co vyhrál a je mě to vlastně úplně šumák, ale budu si pamatovat, že jsem strávil svůj čas ve společností lidí, kteří se umí bavit, dokážou říci svoje názory, ale především, kteří se nestydí za svoje city. Za tuhle dávku zábavy a upřimnosti moc dík. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

První polovina geniální, ve druhé autoři vsadili spíše na sílu hlavních kategorií, než na samotnou show. Oscaři zase trochu jinak. Vynikající Hugh Jackman předvedl to, co umí - perfektní herectví okořeněné zpěvem, a protože není ani moderátor ani komik, nepouštěl se do slovních hříček a "improvizovaných" scének. Možná ho bylo příliš málo, ale když se na scéně objevil, byl to suverénní elegán a báječný průvodce. Po loňském ceremoniálu, který byl "ochuzen" scénáristickou stávkou, a který tak zachraňoval výřečný Jon Stewart, přišel tenhle rok výpravou, scénami i sestřihy vypiplaný večer, který sice ve druhé polovině trochu ztrácí tempo, ale přesto patří k nejlepším Oscarovým zážitkům. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Podle mě jedna z nejlepších Oscarových nocí! Hugh Jackman má charisma na rozdávání! A že ho rozdal! Důstojné připomenutí těch, kteří se loni vydali do hvězdného nebe, odkud není návratu. Závěrečná Newmanova scéna z "Kočky na rozpálené plechové střeše" vehnala nejenom mě slzy do očí. Vtipné vložky s představením loňské filmové produkce se povedly - obzvlášť představení komedií duem, vlastně ve finále triem Francem, Rogenem a Kaminskim. Vrcholem pro mě bylo hudební číslo složené ze slavných muzikálových melodií no a samozřejmě předání In Memoriam "Jokerovi" Ledgerovi. Výborným tahem scénaristů večera byla pětice v minulosti Oscarem obdarovaných herců, kteří předávali zlatého plešouna dalšímu svému hereckému kolegovi. Nenuceně upřímné. Zklamáním naopak představení nominovaných písní a Goldie Hawn (její vizážista by měl letět na hodinu, né na minutu). A ocenění samotné? No...P.S. Tak mě napadá, s čím přijdou naši scénaristé na "Českých lvech"? Bude to opět snůška rádobyhumoru a trapných póz anebo konečně večer na úrovni s gracií a stylem? Nevím, jestli najdu odvahu se podívat... ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

První udílení Oskarů co jsem kdy viděl a během roku jsem shlédl další a musím říci že 81. ročník byl nejlepší. Hugh Jackman byl v celém průběhu vinikající, ale na jeho opening number nic nemá, tak nápaditě předvést filmy bylo úžasný + zapojení Anne Hathaway, no prostě bomba ;). Jediný co bylo škoda, že jsem se nedostal do Světozoru, tak jsem to shlédl z živě internetu ale nikdo nesdílel mé sympatie pro toto udílení a tak jsem na to koukal sám, to je jediný co bych vytknul (jelikož i výherci byli dle bého očekávání;) ).... takže jasných 100% ()

Shimitz 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl čekal, že loňský ročník, prý bez jakéhokoli scénáře, jasně převálcuje letošní, který bylo do puntíku secvičený, dlouhý a nudný? Vraťte nám prosím Stewarta, Jackman sice jako zpěvák špatný není, ale komik to rozhodně není vůbec a nechápu jeho blahořečení. Vrcholem bylo předávání hereckých kategorií a buzerantská agitka. ()

Zajímavosti (5)

  • Když Alan Arkin představoval Philipa Seymoura Hoffmana, nominovaného v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli, Arkin ho omylem nazval jako "Seymour Hoffman Philip". (jezurka42)
  • Janusz Kaminski se stal prvním kameramenem, který byl předávajícím. (jezurka42)

Reklama

Reklama