Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 1

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (673)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač sir Hopkins jako neortodoxní exorcista spaluje žáby v kamnech, přijímá telefonní hovory vprostřed obřadu a spojovacím materiálem na rekonstrukci kůlny se nechává zásobovat od posedlých pacientů, bylo pošetilostí si myslet, že utáhne všechno sám. Když pominu Řím a C.Hindse, jsou ostatní pouhým komparsem, hustota atmosféry vykazuje spíše sestupnou tendenci a pak je tu sterilní práce scénáristy, za kterou by zasloužil přes hlavu posledním vydáním vatikánské organizační směrnice Rituale romanum. Håfström je bez diskuze zručný řemeslník, ale vstoupil do něj zlý démon. Netřeba na Švéda cákat svěcenou vodu, přikládat krucifix na čelo a kurtovat ho k režisérské židli, aby prozradil jeho jméno. Já jej znám… Říká si Hollywood… ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pápež Ján Pavol II. povedal: "Boj s diablom je hlavnou úlohou svätého archanjela Michaela. Prebieha aj dnes, pretože diabol vo svete stále žije a pôsobí." Tento citát sa stal mottom filmu "The Rite" (Rituál). Okultný, religiózny, exorcistický príbeh, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, natočil v roku 2011 talentovaný švédsky režisér Mikael Håfström. Do jednej z hlavných úloh obsadil charizmatického sira Philipa Anthony Hopkinsa. *** ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Mikael Håfström se měl vykašlat na podprůměrnou psychologickou linii a zaměřit se na hororové prvky, které ve filmu fungují dobře. Takhle se totiž mnoho motivů (žáby, kopyta) zbytečně opakuje a ztrácí na účinnosti. Přes atraktivnost námětu zůstává Obřad průměrnou podívanou, kterou zachraňuje výborný Anthony Hopkins a děsivé scény vymítání. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Buď opatrný, Michael. To, že sa rozhodneš neveriť v diabla, ťa pred ním neochráni.“ Hodnotenie 20% môže vyzerať prehnane prísne, ale ten film je tak neoriginálne a tuctovo napísaný, že ma tie dve hodiny utrápili ako... nebudem vymýšľať prirovnania, proste som sa hrozne nudil a ku koncu rozčuľoval nad tým, aké žánrové banality je schopný inak nie úplne nekvalitný režisér vydávať za „nového Exorcistu“. Zďaleka najlepší je Hopkins – a aj ten je zúfalo tuctový. Všetko ostatné (dialógy, výprava, dej) je zúfalo banálne. Už domrvený Vyháňač diabla: Počiatok mi pripadal lepší a vydarenejší, ako toto "veľdielo". Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zas tu máme jednu černoprdelnickou Bondovku! Toník Hopkinsů předvedl opět svůj standardně výborný výkon, ale tím je výčet superlativů vyčerpán. Celý film mi přišel neskutečně nudný a utrápený. Když už se začalo něco dít, byl prakticky konec během deseti minut. Díky naprosto špatně vyřešené dějové linii jsem tedy lehce zklamán a na vyšší hodnocení nestačí ani Toníkův strhaný obličej. Za tápání v katolických vodách exorcismu bych dal tak dvě až tři hvězdy. 55% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Mikael Håfström se kvůli přípravě na film účastnil vymítání ďábla. Nebyl přímo u samotného procesu, avšak slyšel, co se děje za dveřmi. (Pavlínka9)
  • V traileru k filmu zní hudba Wojcziecha Kilara složená původně k filmu Drákula (1992), ve kterém také hraje Anthony Hopkins. (ČSFD)
  • Nápis na zdi v domě otce Lucase (Anthony Hopkins) "Fi sydd biau fe nawr“ je napsán velšsky. Z Walesu přitom Hopkins pochází. (Pavlínka9)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno