Reklama

Reklama

Mocný vládce Oz

  • USA Oz: The Great and Powerful (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

(více)

Recenze (704)

Kitiara15 

všechny recenze uživatele

Co k tomu říct? Líbil se mi nápad že prvních pár minut, kdy se příběh odehrává v našem světě je film černobílí a 35mm formátu a obstarožním poměru stran 4:3, jakmile se ocitneme v zemi OZ snímek se krásně zbarví a roztáhne. Možná některým se zdálo, že James Franco svoji roli přehrával, ale podle mě to tak mělo být a vždy jeho lichotnické a šarmantní vystupování tam patřilo. Vtípky nebyli nijak násilné ani trapné. Protože příběhy ze země OZ si pamatuji jen mlhavě, ale to co mi v paměti utkvělo tak toho se film drží a ukazuje nám jak se Mocný čaroděj OZ dostal k trůnu. Určitě je to film na klidné shlédnutí a zabavení se při nudném odpoledne.:) ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Já teda raději syrovější a rukodělnější pohádky než tydlencty digitální rychlokvašky, ale tenhle nový Oz nebyl podle mně vůbec špatný. Zásluhou Raimiho (jeho režijní rukopis občas ještě odněkud vyskočí), herců a sympatické zápletky, kterou naštěstí nezazdívá dementní konec jak u Alenky. Nejedná se tedy o nijak extra vtahující podívanou, ale pobavil jsem se u ní slušně. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Vizuálně podmanivý virtuální výtvarný styl výslovně vykřičeného technicolorového kýče… Jsem spokojen. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane áno, na druhej strane nie. Celý čas som sa na to snažil pozerať ako na rozprávku, pretože ma k tomu všetko ťahalo. Od hereckých výkonov, cez réžiu , skrátka všetko bolo do veľkej miery teatrálne , kulisy a vizuálne efekty fajn ( niekde však už až veľmi gýč ) , no posadiť dieťa do kina, tak pri istých momentoch zvuku sa pomočí. Ak by som sa však na to pozeral ako na plnohodnotné fantasy , tak by som im túto "rozprávku na dobrú noc" pekne zvozil. ()

JančiBači 

všechny recenze uživatele

Po čiernobielom začiatku sa vďaka výbornej scéne s tornádom dostáva Oscar (celkom obstojný Franco) do krajiny OZ kde začne jeho veľké dobrodružstvo a cesta po ktorej sa možno stane lepším človekom. Po technickej stránke výborne nakrútené aj keď ide o jeden veľký farebný gýč dá sa to pozerať. Raimi je zručný režisér aj keď dosť kopíruje alebo sa inšpiruje Timom Burtonom. Obsadenie čarodejníc je ale veľmi nešťastné. Mila Kunis je uškrečaná a iný žáner ako komédia jej proste nejde. Rachel Weisz prekvapivo o ničom a Michelle Williams v úlohe krásnej čarodejnice ? Are U kidding me ? Miestami ma to nudilo ale dalo sa to vydržať pretože efekty sú kúzelné. Najväčšiu výhradu mám k porcelanovej upišťanej bábike. Neskutočne ma iritovala a divím sa Francovi že ju nedrbol o zem, byť na jeho mieste urobím tak hneď. . ()

obivan568 

všechny recenze uživatele

Napíšu vám malou instruktáž, jak se na film dívat, aby se vám líbil. Zdejší obecenstvo to zřejmě nepochopilo... 1) Neberte film vážně, celej film je dělanej s nadsázkou a je to z něj cítit. 2) Kecům o přehrávání nevěřte, herci tak hrajou schválně (viz. 1. bod). 3) Nedívejte se na něj jako na akční či dobrodružnej film, ale jako na komediální fantasy. 4) Sežeňte si ho v HD, pohádkovej svět je překrásnej. ... -Hele, to je zeď? -Něco podobnýho. -Ale vždyť letíme přímo do ní! -Žádnej strach, lidi s dobrým srdcem jí projdou. -Je se mnou konec!!!! -70% ()

zolo23 

všechny recenze uživatele

Cestu do krajiny Oz si pamätám trochu inak, ako malý chlapec som videl kreslenú verziu, ktorá ma strašne bavila. Raimiho verzia postráda mnoho postáv, príbeh je jednoduchší a veľa spoločného s originálom jednoducho nemá. Táto verzia ako keby bola natočená nasilu, pre prachy ako typický blockbuster, ktorý musí zarobiť. Lenže mňa film docela bavil, paradoxne úvodná čiernobiela verzia, vtedy som si uvedomil, že Raimi je skvelý režisér. Po príchode do krajiny Oz to bolo príbehovo fádne, scenár nemal čím prekvapiť čo som bol mierne sklamaný, ale stále dostatočne uspokojený tým, že som čakal oveľa väčší prúser. "POMO" píše, že Franco nebol dobre obsadený, ja si myslím, že práve Franco drží film nad vodou, pretože ostatné postavy (Rachel Weisz) ani nedostali veľa príležitostí niečo ukázať. Mila Kunis prekvapivo dobrá a potešilo ma vidieť ju aj v inej (zápornej) role ako som ju doteraz vídal. Bol som spokojnejší ako napr. s Burtonovov "Alicou" . ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Přeslazené, nenápadité a naprosto bez kouzla. Navíc se to táhne jako turecký med, a postavy nezaujmou prostě ničím. Takhle nudné a nevýrazné čarodějnice se jen tak nevidí, a James Franco je sice postava zajímavá, ale nedotažená, a humor tu také moc přítomen není. Film je jako pouťové žužu...vypadá barevně a lákavě, ale když ochutnáte, zjistíte, že je to samá chemie a nedá se to jíst. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké překvapení. Po negativních recenzích i zdejších komentářích jsem Oze odkládal. Ale musím říct, že pohádkové zpracování se Raimimu povedlo a po vizuální stránce film nemá chybu. Dějově je to drobet slabší, ale v tomto případě to vůbec nevadí. Tentokrát kritiky nechápu. ()

dafidsch 

všechny recenze uživatele

Myslel som si, že to bude aká jednoduchá rozprávka a ona aj bola. Prekvapila ma svojim kumštom a dejom - nečakal som to až takto. Postavy boli fajn, ale James a Mila mi tam nepasovali. Keď si odmyslím to, že originál rozprávka je úplne iná (Dorothy, lev, robot), tak výsledok je celkom fajn (73 %). ()

Andrew78 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby jeden z nejošklivějších a nejhorších filmů roku. Ta jedna hvězdička zřejmě vypadá příliš nespravedlivě a přehnaně, lepší hodnocení si tohle dílo ale rozhodně nezaslouží. Nejenže se tu zcela nepochopitelně utopilo 215 milionů dolarů, ale ještě ke všemu dostalo příležitost zazářit naprosto tragické herecké obsazení, které je na celém filmu snad úplně nejhorší. O to smutnější je, že se pod tak nesympatický, otravný a hloupý film s naprosto příšerným CGI podepsal Sam Raimi, kdysi dobrý režisér. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Další variace na populární téma "lůzr se dostane do jiného světa, kde ho pokládají za hrdinu, kterým se nakonec 'nečekaně' stane". Po vizuální stránce to dost připomíná Burtonovu Alenku, jen je to barevně přeplácanější. Létající opičák zase působí jako taková méně vtipná kombinace kocoura a oslíka ze Šreka. ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Příjemná barevná podívaná, která neurazí. Jedinou výtku bych měl k začátku, který byl na můj vkus zvláštní a na plátně skoro nešel vidět. ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Film The Wizard of Oz z roku 1939 považuji za jeden ze základních fantasy filmů. Za svůj život jsem ho viděl v televizi asi 2x a přesto si z něj vybavuji některé ikonické scény. A to je přesně ten rozdíl mezi ním a tímto filmem. Za týden nebudu mít ponětí o tom co se v tomto filmu dělo. Samotnou zemi ve které se film odehrává mám svým způsobem asi dokonce raději než třeba říši divů z Alenky, ale její potenciál je v tomto filmu naprosto nevyužit. Jestli jsem to ale pochopil správně tak tento film je vlastně prequelem filmu z roku 1939, smutné je, že mu nesahá ani po kotníky. Příběhově je to jaksi strašně prázdné a nejzajímavější na celém filmu bylo vlastně úvodních asi 10-15 minut. Mimochodem v těchto úvodních scénách hraje i Zach Braff a upřímně řečeno jsou to jediné scény z celého filmu kde jakž takž funguje humor. Nevím jak to Zach dělá, ale u něj mi stačí, když se na vás podívá svým pokřiveným pohledem a hned se řežu smíchy, asi v něm pořád vidím Doriana ze Scrubs. Každopádně ve zbytku filmu humor nefunguje vůbec a vlastně se smrskne pouze na pitvoření hlavních hrdinů. Mimochodem James Franco a jeho pokřivený úsměv mi šel skutečně na nervy, nevím jestli vstával levou nohou, ale tahle role mu vyloženě nesedla. Ženské obsazení je na tom rozhodně lépe. Když už jsme u těch ženských rolí, jediné co mi vadilo byla zelená čarodějnice, tu maskéři rozhodně nezvládli. Jasně chápu, že měla být vyobrazena jako klasická čarodějnice z pohádek, ale v tomhle filmu je ta maska vyloženě hnusná. Jinak na zkouknutí film doporučuji, ale jde o promarněnou šanci, raději šáhněte po již zmiňovaném originálu. Za mě něco mezi dvěmi a třemi hvězdami. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Bylo to lepší než jsem čekal. Líbilo se mi Smaragdové město ve stylu art deco, souboje ve stylu fantasy béček 80. let a krásná Rachel Weisz. Potěšilo mě taky, že tvůrci využili více loutek a kulis na úkor počítačových efektů, ale na druhou stranu byl výsledný dojem přeplácaný a nejednotný. Příběh jako prequel Čaroděje ze země Oz příliš nefunguje, neboť je za tou složitostí vidět, že je uměle šroubovaný. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná a zábavná pohádka. Sice mě trochu překvapilo spojení té opravdu přehnaně kýčovité stylizace Země Oz zrovna se jménem Sama Raimiho, ale mě celý ten až nesoudně přeplácaný svět prostě až nevídaně sedl a plně jsem si dokázal všech těch extravagantně laděných kulis užívat. A právě tento prvek bych řekl, že je tou hlavní dominantou Mocného vládce Oz, neboli ten vizuál je tu natolik výrazný, že komu nesedne, výsledný dojem už mu nevylepší nic. Mě ovšem krom tohoto pestrobarevného stylu navíc sedlo a potěšilo i vše ostatní. A nejvíce veškeré postavy a jejich představitelé. James Franco jako kouzelník byl opravdu okouzlující, vtipný, plný energie a šmrncu, k tomu neuvěřitelně překrásná Mila Kunis a šarmantní Rachel Weisz a třešničkou na dortu pak byli létající opičák s porcelánovou panenkou, nejzábavnější to duo vedlejších postav posledních let. Toto luxusní obsazení pak sice trochu narušovala tuctová šmudla Michelle Williams, ale jinak fakt paráda. Zápletka mi též zcela vyhovovala, ke konci jí sice evidentně docházel dech, ale jako celek výborná a nenudící záležitost. Opomenout nemohu samozřejmě ani působivě pohádkovou atmosféru a dokonce i fungující emoce. Mocný vládce Oz je zkrátka svým zpracováním natolik ojedinělá a charakteristická podívaná, že se jen těžko mohla zalíbit všem, ono to s tím úspěchem dopadlo spíš dokonce dost špatně, nicméně já jsem Raimiho kýčovitému podání této pohádky zcela podlehl a vážně jsem si to dokázal užít. ()

LadyVader 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel tohle mi dalo docela práci dokoukat.. Až moc LSD krajina, nesympatickej James Franco (jinde mi fakt tolik nevadí), dementní obyvatelé země Oz a otravná porcelánová panenka, co se mi líbila do doby než začla po Ozovi škemrat ať ju veme s sebou. Oproti tomu zelená Mila Kunis fakt překvapila a docela i ten lítajicí opičák, kterej stejně podle mě celou dobu ve skrytu duše litoval, že se dal s Ozem dohromady :D. No zklamání.. Ikdyž jsem nečekala moc. Ale aspoň se mi z toho nedělalo fyzicky špatně jako z odporné Alenky v ríši divů :). ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Snad díky obsazení (Franco, Kunis, Braff) jsem čekal lehce nadsazenější typ zábavy,u které by se mohli bavit i dospělejší diváci. V téhle podobě je Oz: The Great and Powerful čistě dětskou podívanou s několika oku lahodícími momenty (které se ale začnou rychle zajídat) a v druhé půli s neúměrně nataženými příběhovými zákruty, které asi měly působit nečekaně, ale vlastně jen zbytečně natahují nevyhnutelné... 2* - bylo těžké neusnout. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Sam Raimi a další tornádo

Sam Raimi a další tornádo

09.06.2016

Režisér trilogií se Spider-Manem a s Ashem se teď věnuje televizní tvorbě (především Ash vs Evil Dead) a dává si pauzu od velkého plátna. Jeho posledním filmem byl Mocný vládce Oz, v němž obří… (více)

Sam Raimi a třetí světová válka

Sam Raimi a třetí světová válka

02.03.2016

Režisér kultovní "trilogie Evil Dead" momentálně tráví čas u návratu svého krvavého dítka, seriálu Ash vs Evil Dead. Fanoušci za něj Sama Raimiho opět milují a pomalu mu odpouštějí třetího Spider… (více)

Hermiona a zvíře

Hermiona a zvíře

26.01.2015

Alenka v říši divů, Mocný vládce Oz, Zloba - královna černé magie... co hraná disneyovská pohádka, to obrovský hit, není tedy divu, že tenhle trend pokračuje. Už v březnu dorazí Popelka od Kennetha… (více)

Reklama

Reklama